Kip Gospe i Isusa kojima su četnici odrubili glave na svetkovini Velike Gospe u Škabrnji

0
7603

Na blagdan Velike Gospe, 15.kolovoza, blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo diljem Hrvatske vjernici su posjetili tradicionalna svetišta. Sa oltara poznatih hrvatskih svetišta biskupi, nadbiskupi i svećenici, poslali su hrvatskom narodu brojne poruke mira, ljubavi, zajedništva, i poruke u kojima se posebno ističe potreba okupljanja obitelji, ljubavi u obitelji.

IMG-52f1d61fbaf674ff7abfdc513347b77d-V

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodio je na svetkovinu Velike Gospe, u srijedu 15. kolovoza 2018. godine, svečano misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji.
Staru župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji, posvećenu 1918. godine, srušili su srbočetnici za vrijeme Domovinskog rata.
“U jednom stoljeću nastajala je, a nažalost i nestala ta divna građevina u čiji je svaki kamen ugrađen znoj i ljubav škabrnjskog čovjeka. Ona je okupljala narod, u njoj su se Majci Nebeskoj upućivale molitve za zdravlje, za obitelj, za narod, za dobar urod… Crkva je ta koja je okupljala i učila; kako kroz cijelu povijest od nastanka pa do naših dana. S ponosom su u svoj Hram hrlili Škabrnjani i Škabrnjanke raspršeni po cijelom svijetu za Veliku Gospu hvaleći Boga i moleći blagoslov“ naveo je don Zdenko Dundović na službenoj stranici.
Crkva u Škabrnji u potpunosti je obnovljena i opet okuplja vjernike iz Škabrnje, ali i iz drugih krajeva Hrvatske oko oltara.

IMG-7b1816b4344d465482a2f38973be28ec-V
Nakon svete mise procesija s Gospinim kipom prošla je kroz to stradalničko mjesto, obilježeno tugom i pogibelji 84 Hrvata, 26 branitelja i 58 civila čije fotografije i imena su istaknuta u obnovljenoj crkvi BDM.
Na svetkovini u Škabrnji tradicionalno se okupljaju brojni vjernici, među kojima su i mnogi iz inozemstva. Vjernike posebno oduševljava slika hrvatskih barjaka koji se vijore sa gotovo svih kuća u Škabrnji.
Posebice su fascinantne bile bake u tradicionalnim nošnjama, od kojih je jedna i bila na početku povorke koja je u procesiji prošla mjestom.
Iako je Škabrnja, koja je i prije Domovinskog rata bila među najbogatijim i najnaprednijim mjestima u zadarskoj županiji u potpunosti obnovljena, posebice je lijepo vidjeti uređene vrtove u kojima se grane voćaka savijaju do zemlje od obilnih plodova. Kao da je sama Djevica Marija poslala svoj blagoslov u ovo napaćeno mjesto, u kojima su vrtovi i voćke prepuni ploda. Doista rijetko viđeno, toliko obilje svih vrsta plodova.
Zadarski nadbiskup Želimir Puljić posebno je istaknuo kako je upravo Djevica Marija simbol majčinstva, simbol majke koja silnom ljubavlju voli svoje čedo, pruža mu sigurnost u svojem krilu, kao i sve hrvatske majke. Pozvao je sve vjernike da posebnu pažnju posvete obitelji, bliskosti, ljubavi, zajedništvu.
„S Marijom želimo graditi novo društvo i od srca zahvaliti za tolike vrijedne žene i majke iz hrvatskog obiteljskog stabla diljem Lijepe Naše ‘kojega bure ne iščupaše i požari ne izgoriše, čija jaka stabla i žile ne uginuše, niti sokovi ne presahnuše, kako je 1932. g. pisao naš vrli umjetnik Ivan Meštrović. Svjesni nezamjenjive uloge Majke Božje u povijesti spasenja, kao i svih vrijednih žena i majki iz roda hrvatskoga koje nam očuvaše lozu našu, osjećamo potrebu trajno se vraćati upravo tim korijenima”, naglasio je mons. Puljić.
Istaknuo je potrebu molitve Mariji da čuva hrvatske obitelji.
„Potrebno je stalno upućivati naše vapaje i molitve Gospi jer proživljavamo veliku krizu obitelji. A budućnost Crkve i naroda u rukama je dobrih očeva i majki”, rekao je nadbiskup.
Istaknuo je da „svetišta diljem domovine postaju školama marijanske duhovnosti, lječilište duša, mjesta vjerničkih nadahnuća i duhovnoga ozračja, ‘duša duše hrvatske’.
Da Marija nije zasjala po Božjem obećanju u zoru povijesti kad su Adam i Eva istjerani iz raja, nad ljudima bi se prostiralo tamno nebo bez nade. Marija je nada čovječanstva, bez nje koja je početak boljega svijeta tonuli bismo još više u gluhoj noći beznađa”, rekao je nadbiskup s oltara obnovljene crkve, dupkom pune vjernika, naglasivši da se Mariju štuje i doživljava kao majku koja njeguje, pazi i štiti.
Posebice lijepo bilo je vidjeti hrvatsku mladež, mladiće i djevojke nazočne na svetoj misi, slaveći Blaženu Djevicu Mariju i blagdan Velike Gospe. Mladići svečano obučeni, u bijele košulje i tamne hlače, kao od planine odvaljeni, jedan ljepši od drugog, mladi Hrvati, pronijeli su Škabrnjom kip Djevice Marije i Isusa kojima su u ratu bile od strane četnika presječene glave. Kip je u potpunosti obnovljen, i pruža utočište i nadu vjernicima, koji su se svi redom kipu, koji je preživio sva ratna stradanja – poklonili.

IMG-9e67da7c72e6c976813db2f86b2f2730-V
Škabrnja je mjesto kojem je molitva potrebna, tim više što je to mjesto simbol hrvatske patnje i stradanja. Tko zna, možda jednog dana i Škabrnja bude svetište u kojem će se okupljati tisuće i tisuće ljude slaveći Kraljicu Hrvata koja je oduvijek branila Hrvate od svih nedaća.
Blagdan Velike Gospe Škabrnja će večeras proslaviti koncertom grupe „Magazin“ i koncertom Marka Perkovića Thompsona.

NADA LANDEKA

HOP