Policajci koje se tereti za propust u zatvoru Pula, nakon čega je pritvorenik umro dobili novčanu kaznu!

0
7857
19.03.2009., Zagreb - Zatvor u Remetincu. Photo: Zeljko Hladika/Vecernji list

Obitelj Bešić je protiv Republike Hrvatske pokrenula tužbu radi nadoknade štete zbog smrti 25-godišnjeg Puljanina Bojana Bešića u pulskom zatvoru 16. studenoga 2015. godine samozapaljenjem u izolaciji. Tužitelji od države u ime štete traže 1.167.000 kuna.

bešić

Odvjetnica Marija Budimir zastupa tužitelje.

Tužitelji u postupku – majka, sestra i dva brata, smatraju da je Bojan u pulskom zatvoru preminuo nasilnom smrću uslijed nepravilnog i nezakonitog rada pravosudne policije u zatvoru. Nadalje, smatraju da kobnoga dana oko 14.30 sati dvojica pravosudnih policajaca, R. V. i S. J., nisu postupili prema odredbama zakona, odnosno da su prije smještanja zatvorenika u posebno osiguranu prostoriju bez opasnih stvari bili dužni temeljito pretražiti zatvorenika. Bešić je kod sebe imao upaljač kojim je zapalio gumenjaru.

Policajci predvođeni tadašnjim načelnikom Marinom Merletom osuđeni su na službeničkom sudu sa oduzimanjem 20 % od plaće šest mjeseci, ali do danas nisu vraćeni na posao. Nitko nije dobio otkaz. U slučajima kada policajci dobiju novčane kazne zatvor ih mora vratiti na posao.

Obitelj poslije odluke službeničkog suda još je više rezignirana, ali sam presuda pomaže u postupku obitelji za otkrivanje krivice ovog nemilog događaja i u samoj tužbi obitelji protiv države.

HOP