Radionica pomorske robotike Breaking the Surface u Biogradu na Moru slavi 10. rođendan!

0
1784

Radionica pomorske robotike Breaking the Surface u Biogradu na Moru slavi 10. rođendan

ZAGREB, 17.9.2018. – Terenska radionica Breaking the Surface (BTS) u Biogradu na Moru slavi svoj 10. rođendan od 30. rujna do 7. listopada. Radionica je jedinstveno okupljanje brojnih domaćih i inozemnih stručnjaka različitih struka koje objedinjuje istraživački rad u području pomorske robotike. Sedmodnevnu radionicu organizira LAPOST, Laboratorij za podvodne sustave i tehnologije Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu.

I ove godine očekuje se oko 200 sudionika radionice iz više od 20 različitih zemalja svijeta, uključujući studente, znanstvenike i poduzetnike iz područja robotike, ali i arheologije, biologije, geologije i ostalih znanosti koje se oslanjaju na korištenje robota prilikom pomorskih istraživanja. Osim predavanja o aktualnim temama u robotici, na radionici će prisustvovati i 10 različitih znanstvenih institucija i tvrtki koje će uživo predstaviti mogućnosti svojih najnovijih pomorskih pilotnih i bespilotnih vozila.

Od prisutnih vozila na ovogodišnjoj radionici tri su hrvatska proizvoda, a među njima nalaze se i LAPOST-ovi roboti imena aMussels i aPad čije će korištenje i mogućnosti proučavanja morskog dna prezentirati mladi LAPOST-ovi znanstvenici u sklopu praktičnih vježbi. Ivana Mikolić, projekt menađerica LAPOST-ovih projekata, dodaje “aMussels i aPad su dva od tri vozila koja zajedno čine isprepleteni autonomni sustav razvijen u sklopu projekta subCULTron na kojem sudjeluje i naš laboratorij, LAPOST, zajedno s brojnim europskim partnerima. Radionica Breaking the Surface jedinstveni je događaj koji nam omogućuje prezentaciju naših postignuća i izmjenu znanja s kolegama u području, ali i krajnje vrijedna terenska iskustva s istraživačkim partnerima.”

Važnost Breaking the Surface radionice prepoznata je i na međunarodnoj razini podrškom od Američke i Norveške ambasade u Hrvatskoj kao strateški projekt za jačanje međudržavne i međuinstitucijske suradnje. Predstavnici ambasada posjetiti će Biograd na Moru i sudjelovati u programu radionice Breaking the Surface.

Više informacija o konferenciji BTS može se pronaći na službenoj stranici: http://bts.fer.hr/, a o LAPOST-u na službenoj stranici laboratorija: https://labust.fer.hr/.

HOP