‘Mnogi dužnosnici su na ‘bijelom’, svi sve znaju, ali svi šute, a policija, DORH…ne čine ništa!’

0
10985

ULJANIK NAŠ SVAGDAŠNJI ✊

uljanik 2

Svima, u i oko Uljanika je jasno što se događa i kamo vodi rasplet oko Uljanika. Svima je jasno da se približava kraj Uljaniku kakvog smo poznavali. Svima je jasno da je sukrivac, uz bivšu i sadašnju upravu i lokalna samouprava,(Jakovčić, Miletić,..), a ja tu ističem i pisane medije u Istri.

Kada sam shvatio da je “kraj” Uljaniku? Onda kada su predstavnici radnika na Skupštini Uljanika u travnju ove godine potvrdili postojeću upravu i izabrali za strateškog partnera Končara. Jasno, najveći krivci su oni koji nisu pristali na restrukturiranje, već su izabrali privatizaciju, a sve kako bi sa strane nadzirali procese u Uljaniku. Danas mi je na neki način žao i Končara. Pitam se što misli dalje nakon kupovine nekretnina, Barbarige, financiranja NK Istre, uprizorenja Glembajevih ili kada je pozajmio 12.6 mil.€ Uljaniku, ali mora znati da za ništa ne može doći do Uljanika.
Istra ne smije biti Istra Ivana Jakovčića, a Istra nikada neće biti ni Rusija. Kamo sve ovo oko Uljanika vodi? U pravcu predstečajne nagodbe i izdvajanju 3.maja iz Uljanik grupe. 3.maj ima investitora, ali, nažalost Uljanik nema. Koja je razlika između 3.maja i Uljanika? 3.maj ima 1000 zaposlenih, nema dugova i nije predodređen za nekretninski biznis, dok Uljanik ima 2600 radnika, želi se preko nekretnina povući državni novac i dužni su svima.
Što će biti scenarij sutrašnje skupštine, ne znam, ali po meni bi se morao izabrati novi NO koji bi trebao predložiti izdvajanje 3.maja te predložiti predstečaj Zašto? Jer u njemu sudjeljuje i država. Budalaština je da bi mirovinci preuzeli Uljanik, ili da se na Uljanik primijeni Lex Agrokor.
Uljaniku treba jak socijalni program, ali Miletić i Flego za istog nisu izdvojili niti kune, a vide da se sve čega se dotaknu raspada. Pula je najneuređeniji grad u Istri, grad gdje je droga sa građanima na “dobar dan”. Mnogi dužnosnici su na bijelom, svi sve znaju, ali svi šute, a policija, DORH…ne čine ništa. Dužnosnike DORH-a u Puli smjenjuje i postavlja lokalna politika. Nema korumpiranije lokalne vlasti od istarske.
Da su Miletić i Flego odgovorni već su mogli imati popis 500, 600… radnih mjesta koje su samo u Puli mogli popuniti Uljanikovci. Ono što Uljanik, Pula, Istra, Hrvatska moraju sačuvati pod svaku cijenu jesu projektanti i monteri. Točnije, oni koji grade brod. Osim toga, treba se izboriti za one koji će ostati bez posla za dokup staža. Što je bio plan restrukturiranja? Ideje naše, pare vaše. Tj, novac daje država, a tim novcem upravlja treći. To ne može proći.
Ne može država dati 347 mil. € kojim će.upravljati strateški partner, a da ovaj neda ništa i da usput postane suvlasnik Uljanika u 75% udjelu. Ne ide to tako Jakovčiću. Daj 1 kn za Uljanik i 3.maj, ali obveži se da ćeš u 3.maj i Uljanik u tri godine unijeti 347 mil.€, pa sa njima radi što hoćeš. To je bit. Sve ostalo bi bila krađa. Situacija je šizofrena. Knjiga narudžbi se prazni, DORH se mota po Uljaniku, novaca nema, kredita nema, jamstava.nema, investitora nema, posla nema, plana restrukturiranja nema, kredita nema… Sve je jedna agonija. I zato, kada znamo da nitko više neće uložiti novih mlrd kn u Uljanik, kada znamo da do konca godine Vladi na naplatu dospijeva 300 mil.€, kada znamo da je do sada zadnjih 9 plaća osigurala Vlada, kada znamo da lokalna samouprava za Uljanik nije osigurala niti kunu. Treba što prije raspisati predstečajnu nagodbu i da država omogući svima dokup staža kako bi na taj način zbrinula nekoliko stotina zaposlenika. Jednom riječju, da se na Uljanik primijeni Lex Tupljak kojeg sam uspio progurati u vrijeme premijera Mateše kada se na taj način zbrinulo gotovo tristotinjak rudara sa Labinštne.
Ako Miletić nije znao što se događa sa najvećom tvrtkom u “njegovom” gradu, onda ne zaslužuje trunku poštovanja već samo sažaljenje. Ti si na čelu grada koji u tvom mandatu, npr. nije dobio niti jedan novi hotel, koji od 2014. više novaca povlači iz državnog proračuna no što u njega uplaćuje. Uljanik se nije smio naći u toj situaciji. Svi u Puli i Istri znaju da na prilike u Uljaniku nitko izvan Pule nije utjecao.
Uljanik se između ostalog našao u ovoj situaciji jer je ono najbolje iz Uljanika davno izdvojeno i privatizirano, a riječ je o brodarskoj kompaniji. Miletić predlaže Lex Agrokor za kojeg IDS nije glasao. Zbog tog Zakona u zatvoru se našlo cijelo vodstvo Agrokora. Do kraja godine na naplatu državi može doći na naplatu cca 2 mlrd kn, a već je aktivnih 500 mil.kn jamstava, a Miletić i Flego nisu spremni u ovim okolnostima u proračunima Grada Pule i Županije osigurat ni kunu za socijalni udar koji slijedi. Konačno, tko je donosio GUP, tkoj je postavljao NO i upravu, tko je dovodio strateškog partnera, tko je sklapao poslove i tko je odgovoran za gubitke, tko je pokrenuo projekt preseljenja Uljanika… Preuzmite odgovornost i ne prebacujte odgovornost.. “Dobili” ste od Vlade Muzil, Hidro bazu…., a zanimljivo da niste tražili od Vlade 25% njenih Uljanikovih dionica. Sramotno za IDS.

Damir Kajin

HOP