JEB’NA DRŽAVA: SIN NE MOŽE DOBITI STATUS NJEGOVATELJA ALI LJUBAVNICA MOŽE!

0
4447
Mislio sam izlaskom mog oca iz bolnice koji je 98% nepokretan postati “Sin njegovatelj” . Trebat će mu skrb 24 sata i sve sam to mislio baciti na svoja leđa kao što sam i do sada radio. Čak i prije bolnice.
Dakle ja kao sin NE MOGU postati njegovatelj !
Njegovatelj mu može biti i ljubavnica i “švalerka” (možda čak i više njih) ali ja kao sin ocu sa 13 (trinaest) dijagnoza ne mogu!
Pa koja je ovo jebena država ? Kakvi su ovo jebeni zakoni ?
Dobro da u zakonu ne piše da mu i žirafa može biti njegovatelj.
Ili možda azilant ?
On sa 1800 kn mirovine i kreditom ne može plaćati dom ili imati njegovateljicu i još živjeti od tih novaca a kao ni ja koji sam nezaposlen ne mogu mu priuštiti to.
A što je sa ZAKONOM O ZBRINJAVANJU STARIJIH ??
Djeca ili rođaci koji ne brinu za svoje starije ili ih zanemaruju bit će kažnjeni s 10 tisuća kuna ili pak kaznom zatvora od čak 45 dana.
Praksa koja se provodi u osamdesetak zemalja svijeta, a prema kojoj će oni koji svoje starije budu zanemarivali biti kažnjeni i u Hrvatskoj. Zakon koji kažnjava nebrigu o roditeljima s iznosima i do 10 tisuća kuna te zatvorom i do 45 dana zatvora. U slučaju da se zanemarivanje ponovi, članovi obitelji mogu dobiti i kaznu od 15 000 kuna ili dva mjeseca iza rešetaka.
On nema NIKOGA osim mene i bivše žene (moje majke) . A ona po zakonu nije dužna ni pogledati ga.
Pa koja je ovo jebena država ? Kakvi su ovo jebeni zakoni ? A kakav je osjećaj dok mi je otac u bolnici i svaki puta strepim prije posjeta u kakvom ću ga stanju zateći. I sin sam koji je već 4,5 puta završio na psihijatriji na injekcijama za smirenje.
Dakle odgovor centra za socijalnu skrb u OS: Poštovani, prema Zakonu o socijalnoj skrbi, pravo na status roditelja njegovatelja priznaje se jednom od roditelja djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom te status njegovatelja se priznaje također bračnom ili izvanbračnom drugu, formalnom ili neformalnom životnom partneru osobe s invaliditetom, pod određenim uvjetima. S obzirom na navedeno, ne biste mogli ostvariti pravo na status njegovatelja svojeg oca, ali ako ste u mogućnosti, dođite u ovaj Centar, u vremenu od ponedjeljka do četvrtka, od 8-13 sati, Prijemni ured, gdje ćete dobiti i druge informacije u vezi s pravima Vašeg oca.
A centar za socijalnu skrb u ZG mi je odgovorio:
Poštovani,
pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja priznaje stranci, a sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi ( NN br. 157/2013, 152/2014,99/2015, 52/2016, 16/2017 i 130/2017 ) i Zakonu o općem upravnom postupku NN 47/09 ) centar za socijalnu skrb na čijem području stranka čiji se zahtjev rješava ima prijavljeno prebivalište. Nadzor nad radom centra za socijalnu skrb kako upravni tako i inspekcijski vrši Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Trg Nevenke Topalušić 1, Zagreb.
S poštovanjem,
Dakle misterija.
Poslani su mailovi još nekim institucija te sa strahom očekujem njihov zanimljiv odgovor.
Bojan Letić
pismo čitatelja
HOP