Migrant deveti puta vraćen u BiH bez zabrane ulaska u Hrvatsku

0
3400

Hrvatska se u svojoj novijoj povijesti nekoliko puta suočila sa migrantskim valom. Uglavnom su te situacije zataškavane u medijima. Prvi veći val migranata je pokrenula rumunjska revolucija i ogromno siromaštvo u Rumunjskoj. 

Hrvatska je na taj val Rumunja odgovorila humano za Rumunje i glupo za porezne obveznike. Kada bi uhvatila granična policija rumunjske državljane u našoj zemlji oni bi ih smjestila u sabirne centre ili zatvore te biim plaćala putne troškove do Rumunjske. Tako bi Rumunji nakon odsluženja prekršajne kazne na izlasku iz zatvora dobili novac za povratak doma.

Kako je to bio veći novac od dvomjesečne plaće Rumunja oni su se i po nekoliko puta vraćali u našu zemlju da bi dobili taj novac. Naposljetku je nekom od naših ministara došlo iz guzice u glavu kako su to ogromni izdaci, pa su organizirali avionsko prebacivanje Rumunja u Rumunjsku. Oni koji su više puta bili uhićeni u ilegalnom prelasku granice dobili su zabranu ulaska u Hrvatsku par godina.  Taj je princip vrijedio i za Kurde nekoliko godina kasnije dok su bježali na zapad preko naše zemlje.

Za sadašnje skupine migranta u Velikoj Kladuši ne vrijedi taj model ponašanja. Oni  ilegalno ulaze bezbroj puta u Hrvatsku i nakon toga nema posljedica za njih. Vraća se ih u BiH bez ikakvog reda.

Jedna slučaj migranta prije tri tjedna koji je po deveti puta došao u Vrginmost, za samog migranta nije imao posljedica. Isti je vraćen u BiH, na granični prijelaz Maljevac nakon što je počastio naše policajce pivo, jer se već i dobro znaju. Kakva je to politika restrikcijskih mjera u zemlji prosudite sami…

HOP