Grmoja: Pejčinović odlučuje da ne treba poštivati važeću Odluku Vlade o održavanju sastanaka Povjerenstva zaduženog za praćenje srbijanskog pravosuđa!

0
8100

U emisiji Hrvatske televizije Otvoreno ministar pravosuđa gospodin Dražen Bošnjaković priznao je da Srbija opstruira suđenje srbijanskim počiniteljima ratnih zločina nad hrvatskim žrtvama. To je hrvatskoj javnosti već godinama jasno – no jučer smo to službeno čuli i od ministra pravosuđa.

Ministar Bošnjaković je rekao je da Srbija nije zainteresirana za suradnju, da na sastancima Srbija napada Hrvatsku, da ne dostavlja dokumente.

Kao da je to nešto najprirodnije, jučer je na javnoj televiziji ministar Bošnjaković priznao da Srbija čak nije niti odgovorila na hrvatske prijedloge o organiziranju sastanaka sa službenim osobama iz Srbije. Naime, Hrvatska je predložila da se sastanak službenih osoba održi u rujnu – evo već je studeni, a Srbija nije niti odgovorila na Hrvatski prijedlog o organiziranju sastanka koji se trebao održati još prije dva mjeseca.

A kako reagira ministrica Pejčinović Burić? Ona, zamislite, samovoljno (bez donošenja nove odluke Vlade!) odlučuje da ne treba poštivati važeću Odluku Vlade o održavanju sastanaka hrvatskog Povjerenstva zaduženog za praćenje srbijanskog pravosuđa u okviru ispunjavanja mjerila iz poglavlja 23 o pristupanju Srbije Europskoj uniji!

Iako je Hrvatska već pet godina članica Europske unije, Vlada gospodina Plenkovića dozvoljava da Srbija nastavi ponižavati hrvatske žrtve srbijanske agresije.

Podsjećam, Hrvatska je bila blokirana tijekom pristupanja Europskoj uniji jer nije dostavila dokumente koji nisu postojali. Hrvatska je bila blokirana i zbog izručivanja generala Gotovine kojeg je na koncu sud proglasio nevinim.

Zašto Vlada gospodina Plenkovića ne blokira Srbiju u pregovorima s Europskom unijom nakon što se uvjerila da Srbija ne surađuje u procesuiranju ratnih zločina? Zašto ne uvjetuje nastavak srbijanskih pregovora dostavom srbijanske dokumentacije iz Stajićeva, Sremske Mitrovice, Begejci i ostalih logora osnovanih na teritoriju Srbije?

Zašto ne organizira davanje svjedočenja svih hrvatskih žrtava srbijanskih logora? (Prije nekoliko dana zastupnik Miro Bulj bio je u DORH-u s jednom žrtvom srbijanskih logora od koje DORH niti nakon 27 godina nije uzeo svjedočenje. Koliko još ima hrvatskih žrtava logora od kojih DORH nije uzeo svjedočenja?)

U mjerilima Europske unije za poglavlje 23 Srbija se obavezala da, citiram: kroz dobrosusjedske odnose procesuira ratne zločine bez bilo kakve diskriminacije i da sva preostala pitanja u tom smislu moraju biti riješena. Jučer je ministar Bošnjaković priznao da Srbija ne izvršava svoju obvezu iz mjerila u poglavlju 23.

Do sada Srbija nije niti jednoj hrvatskoj žrtvi srbijanskih logora isplatila odštetu, a ministrica Pejčinović Burić već dvije godine krši Odluku Vlade i odbija sazvati hrvatsko Povjerenstvo u čiji rad je do 2016. bio aktivno uključen i gospodin Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Smatramo da je gospođa ministrica i predsjednica Povjerenstva Pejčinović Burić – kršenjem odluke Vlade – već dvije godine nanosi štetu hrvatskim nacionalnim interesima, a štiti interese Srbije za koju je prethodno godinama radila.

Tražimo osiguravanje zaštite dostojanstva i prava hrvatskih žrtava srbijanskih logora – bez obzira na prošle i buduće angažmane članova Vlade gospodina Plenkovića u tijelima Europske unije.