Šljivančanin je tjerao mlade vojnike da razgovaraju sa drvom ili stupom

0
8226

Knjiga ”Branio sam istinu”, čiji je autor bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin, osuđen u Haagu na 10 godina zatvora za ratni zločin na Ovčari, pušten u srpnju 2011. na slobodu iz haaškoga pritvora nakon izdržane dvije trećine kazne, predstavljena je u Beogradu.

Šljivančanin je, na predstavljanju knjige izjavio kako je tijekom rata radio ”časno i pošteno” poštujući zakletvu koju je kao vojnik dao tadašnjoj zajedničkoj državi SFR Jugoslaviji.

Njegova čast i poštenje vidi se na slikama Vukovara.

Vukovar 1991.
Vukovar 1991.

Mi smo porazgovarali sa Hrvatom iz Banja Luke koji je 1989. godine  u Beogradu služio vojsku kao ročnik u gardijskoj oklopno mehaniziranoj brigadi. To je elitna jedinica jugoslavenske vojske koja je napadala Vukovar.

– Gardijska brigada je bila elita. Dobijali su sve novo. Opremu novu, naoružanje najbolje, tenkove nove…Već tada je postojala profesionalna ekipa uz nas ročnike. Znali su što se sprema. Oni su vježbali odvojeno. Susretali smo se s njima na nogometnom i košarkaškom igralištu. Inače su bili na zahtjevnijim vježbama.

KOJA JE BILA ULOGA TADA ŠLJIVANČANINA I KOLIKO JE UOPĆE SPOSOBAN?

Šljivančanin je imao čin kapetana prve klase. Seljačina priglupa i neodgojena. Jezivo glup i prost. Primitivac. Sjećam se kad je tjerao mlade vojnike da razgovaraju sa drvom. I naravno uživao je u tome.

Bile su dvije budale u vojarni, jedna je Šljivančanin a druga poručnik Mladen Karan. Zapovjednik im je bio Mile Mrkšić, poznat po činjenici da niti jednu bitku u ratu nije dobio. Rijetko vidite takve glupsone.

DA LI JE OVAJ UOPĆE U STANJU PISATI KNJIGU?

Nema šanse. Ne vjerujem da mu je i dugotrajni zatvor pomogao u tome. Trebate ga doživjeti uživo. Natprosječni glupan. Sigurno mu netko sada pere odgovornost preko knjige. On je budala i luđak. To se vidjelo u Vukovaru. Maltretirao je i konvoje pomoći za civile i žalio se što ne brinu o njegovim vojnicima. Ono jedva zna pametnu rečenicu složiti.

ZAPRAVO NISMO NI SVJESNI ŠTO SU NAŠI JUNACI U VUKOVARU USPJELI DRŽATI ZNAJUĆI KARAKTERISTIKE TE VOJSKE?

Upravo to. Ovo je elitna jedinica opskrbljena svim mogućim naoružanjem. I to potpuno novim… kada su polomili zube na Vukovaru što se od njih moglo očekivati. Pogledajte na slikama njegovu odoru i sve ostale. To je sve napravljeno od vrhunskih materijala. Naše su odore bile strašno teške i nepraktične.

Naši dečki su pokazali veliku snagu. Ova jedinica je imala sama kapacitet to riješiti u svezi napada na Vukovar, a oni su kukavički napadali sa 30 000 ljudi. Šljivančanin sam nikada ne bi ušao. Toliko o toj eliti.- za naš portal razgovarali smo sa hrvatskim branitelj Marijom Golub.

 

HOP