Carinici optužuju svoje šefove da plaćaju večere na ‘crno’ i da su propustili naplatiti carinski dug 9,3 milijuna kuna!

0
7733
DA LI IM (ŠEFOVIMA CARINE RIJEKA) NETKO SMIJE REĆI DA I ONI MORAJU POŠTOVATI POZITIVNE PROPISE RH
Iako za bagatelne prekršaje malim poduzetnicima izriču drakonske kazne, pa su ovo ljeto, za samo  nekoliko desetaka kuna manjka ili viška te jedan neizdan račun  zatvarali objekte i mnoge poduzetnike doveli na rub ponora i propasti, istovremeno, isti ti, carinici, koji bi trebali štiti javni interes, i biti primjer svima čine prekršaje u području fiskalizacije, koji su od iznimne i očite društvene opasnost i na taj način  podrivaju stabilnost i temeljni smisao uređenja poreznog sustava, čime zaslužuju najteži oblik društvene osude.
Naime, gotovinski plaćaju usluge za koje nisu izdani ispravno fiskalizirani računi. Tako su dana 14. prosinca 2018. godine u jednoj od najpoznatijih istarskih konoba u Paladnjacima njih tridesetak iz Istre uslugu hrane i pića koju su koristili platili u gotovini više od 4.000,00 kuna, a za isto im nije izdan fiskalizirani račun, odnosno nisu dobili fiskalizirani račun niti su isti zatražili.
Navedena nezakonita radnja izvedena je pod budnim okom čelnih ljudi Carine Rijeka, Područnog carinskog ureda Rijeka Andreja Franulovića pročelnika i Andreja Ćukovića njegovog zamjenika (na slici desno) koji su aktivno prisustvovali tom nezakonitom činu plaćanja gotovinom bez fiskaliziranog računa u dogovoru sa vlasnikom konobe da na taj način prođu jeftinije a vlasnik da utaji porez. 
Također navedena ekipa je stigla na feštu iz Rijeke u Paladnjake sa službenim vozilom Carinske uprave koristeći službeno vozilo u privatne svrhe.
Ovakvim protupropisnim činjenjem oni koji bi se trebali brinuti o financijskoj stabilnosti države izravno i dubinski potkopavaju pravni poredak Republike Hrvatske, te ugrožavaju financiranje javnih potreba, a time i funkcioniranje društva u cjelini.
 šverc carina
EKSKLUZIVNO donosimo nastavak nezakonitih radnji, korupcije i kriminala u Carini RH umreženih kadrova SDP-a za vrijeme Milanovićeve vlasti od 1.1.2012. godine a što se nastavlja i dalje budući su na svim rukovodećim mjestima u Carini ostavljeni i zbrinuti na još veće i odgovornije pozicije isti podobni a nesposobni akteri tzv. SDP preletači.
Preko Carinarnice Rijeka 16.3.2005. godine uvezena je 24 metara dugačka jahta „Dream team“. Proizvedena 2001. godine, jahta Elegance 82 imala je dva motora, svaki snage od po 1.007 kW. Kupljena jahta „Dream team“, u Hrvatskoj je preimenovana u „Hallo 7“. Kupljena je i uvezena iz Slovenije. Cijena jahte je bila 14,8 milijuna kuna. Carina, Carinarnica Rijeka je 14.3.2006. godine dobila Rješenje Carine, Carinarnice Rijeka o dugu od 5,1 milijun kuna koji mora platiti u roku odmah. Dug se odnosio na PDV u iznosu od 3,2 milijuna kuna, carina je iznosila 1,1 milijun kuna, a trošarina 150 tisuća kuna. Tome su pridodane i kamate. Budući da nije plaćen navedeni dug od 2006. godine do 31.12. 2012. godine je uvećan za dodatne zatezne kamate i iznosio je 9,3 milijuna kuna. Postavlja se pitanje što je radila Carina, Carinarnica Rijeka 6 godina da nije naplatila dug prema državi?. Pogotovo ako se zna da upravo u vrijeme dok je postojao dug vlasnica jahte i njezin suprug su živjeli na toj jahti jedno vrijeme usidrenoj u ACI marini Ičići Opatija a suprug je prodao nekretninu za otprilike 5 milijuna eura. Znači vlasnica jahte je imala sredstava za plaćanje obveza prema državi. Budući se sve odvijalo u Ičićima, Opatiji stvar postaje sumnjivija, odnosno pojedini visokopozicionirani službenik u carini Rijeka i njegovi jataci u politici su od tamo o čemu smo već pisali u prethodnom tekstu.
Dakle, 1.1.2013. godine Carina , Carinarnica Rijeka je i službeno proglasila apsolutnu zastaru jer u šest godina i deset mjeseci nije mogla naplatiti 9,3 milijuna kuna. U međuvremenu, vlasnica jahte je prodala jahtu, od čega je također ostvarila određeni prihod iz kojeg je, može se zaključiti, mogla i morala platiti svoj dug prema državi. Uz to, već godinama na području iznad Matulja, Opatija živi u vili čija bi prodajna vrijednost nesumnjivo pokrila njezine obveze prema državi. No kako Carina, Carinarnica Rijeka u šest godina i 10 mjeseci nije pronašla način kako se od nje naplatiti, država je izgubila sredstva, a za što nitko od aktera nije odgovarao. Umjesto naplate potraživanja, Carina, Carinarnica Rijeka 1.1.2013. godine neopozivo, pravomoćno i konačno utvrđuje nakon 6 godina i 10 mjeseci da ni kune carinskog duga više ne potražuje od carinskog dužnika za jahtu, odnosno 9,3 milijuna kuna.
carina_auti
Među članovima četveročlanog Povjerenstva Carine, Carinarnice Rijeka koje je i službeno evidentiralo postojanje nenaplativog potraživanja nalazi se i njen bivši pročelnik koji nikad nije odgovarao za nastalu štetu državnom proračunu, a tijekom 2018. godine je dobio otkaz u Carini, Carinarnici Rijeka. Valja posebno spomenuti da je član povjerenstva bio i jedan od sadašnjih časnih sudaca HDZ-a, o kojem smo već pisali, koji je zbog tih zasluga nakon toga instaliran na visokoj poziciji u Carini, Carinarnici Rijeka, šef za kadrove, iako do 2012. godine kada je iz MORH-a prešao u carinu kod svog kuma pročelnika koji ga je instalirao na rukovodeće mjesto nikada nije radio u carini. Kao član povjerenstva je i jedan bivši zamjenik pročelnika u to vrijeme a koji je sada pomoćnik pročelnika o čemu smo također detaljnije već pisali na ovom portalu.
Sve navedeno dovodi do zaključka da su, iz samo „njima poznatih razloga“, rukovodeći službenici Carine, Carinarnice Rijeka, namjerno zakazali u naplati carinskog duga, odnosno da su bili u sukobu interesa i da su „držali skriveno u ladicama“, dug od enormnih 9,3 milijuna kuna ne naplaćujući ga do otpisa u zastaru.
Nitko od rukovodećih aktera u Carini, Carinarnici Rijeka postavljeni od SDP-ove Linić-Milanovićeve vlasti nikad nije odgovarao za navedene propuste i počinjenu štetu državnom proračunu nego dapače svi su ponovno instalirani na još veća i „plaćenija“ mjesta i zasjeli su u još „dublje“ fotelje. Promijenjen je jedino bivši ravnatelj (SDP), a umjesto njega instaliran je inženjer poljoprivrede iz Vinkovaca bivši ravnatelj Carine za vrijeme vladavine Jace Vlaisavljević. Svi ostali rukovodeći kadrovi kojima je bio okružen bivši SDP-ov ravnatelj dolaskom novog starog ravnatelja su i dalje ostali na svim funkcijama samo još većim i plaćenijim, a svi su u carini još iz vremena Mladena Barišića, Ive Sanadera i Jace Vlaisavljević.
Što se tiče Riječke carine, Carinarnice Rijeka, u kojoj jahta prođe ispod stola i radara ništa ne čudi.
Umjesto bivšeg pročelnika, koji je dobio otkaz u dogovoru s novim starim ravnateljem i svojim zamjenicima, ali pod uvjetom da sam ode a da njegov kriminal i korupcija ne izađu na vidjelo jer time ugrožava i sve njih koji su s njim sjedili i odlučivali o svemu imenovan je novi pročelnik, dvostruki igrač, bivši zamjenik pročelnika i njegov glavni suradnik, do otkaza starom. Izrazito je stručno podkapacitiran (nikad nije radio u poslovima bilo kakvog inspekcijskog nadzora), ali priznat je kao vaterpolo sudac. Instaliran po birtijskoj liniji doktor, brat predsjednice RH, sada već bivši savjetnik predsjednice RH i podpredsjednik sabora
Tu je također trostruki igrač, stručnjak za mutne i prljave poslove posredništva i pogodovanja između poduzetnika i carine, poslove svih vrsta namještanja svih vrsta kontrola posebno konkurenciji ili obrnuto, bivši šef Službe za nadzor u Carinarnici Rijeka i politički komesar bivšeg pročelnika, bivšeg ravnatelja (SDP), tada za vrijeme vlasti SDP-a instaliran direktno od tadašnjeg ministra obrazovanja, iako je izrazito stručno pod kapacitiran (nikad nije radio u poslovima bilo kakvog inspekcijskog nadzora) postaje zamjenik pročelnika, politički komesar, glavni egzekutor i kadrovik te operativac za Rijeku i Istru novog pročelnika (bivšeg zamjenika) i novog starog ravnatelja. Instaliran također po birtijskoj liniji doktor, brat predsjednice RH, sada već bivši savjetnik predsjednice RH i podpredsjednik HDZ-a i Sabora uskoro bivši.
Naime, isti su instalirani na još veće i odgovornije funkcije od strane doktora šefa HZZO-a, pod predsjednika HDZ-a i Sabora poznatog po aktualnoj aferi SMS, smjenjenog savjetnika predsjednice RH za nacionalnu sigurnost također poznatog po aferama Kameleon i SMS, predsjednika saborskog kluba HDZ-a, i brata predsjednice RH s kojima se redovno sastaju u jednom kafiću u Opatiji.
Novi stari ravnatelj inženjer poljoprivrede bio je ravnatelj i za vrijeme vlade Jace Vlaisavljević što govori sve o njegovim  stručnim i političkim kompetencijama.
Još dva bivša zamjenika bivšeg pročelnika postaju ponovno zamjenici novog pročelnika odričući se bivšeg pročelnika praveći se da ga uopće ne poznaju iako se svima njima okružio još za vrijeme Mladena Barišića i Slavka Linića.
Lijepo izvedena rotacija i preletanje ali izostade lustracija, dok visokoobrazovani, stručni i odgovorni kadrovi rade i sve navedeno svakodnevno gledaju i trpe poniženja i progone u Carini RH.
Svi navedeni bivaju od umrežene SDP strukture i novog ravnatelja carine od kojeg sve nezakonitosti polaze i prolaze nagrađeni što navedenu jahtu ne ocariniše i hrvatsku državu nam oštetiše za 9,3 milijuna kuna ni manje ni više.
Umjesto da je „novi stari“ ravnatelj pokrenuo stegovne i kaznene postupke zbog svega navedenog isti je zašutio i s navedenom ekipom se umrežio, prešavši preko kriminala i korupcije za što su trebali i trebaju još uvijek svi akteri odgovarati i biti procesuirani.
Naši izvori iz samog vrha Carine RH, Stedišnjeg ureda u Zagrebu potvrdili su nam kako ovo nije jedini ni usamljen slučaj odlaska u apsolutnu zastaru potraživanja prema carinskim dužnicima koji su uvozili skupocjena plovila i vozila. Prema njihovom mišljenju, manji je problem u onima koji žele izbjeći plaćanje carina i poreza naspram onih u Carini koji to ne znaju provoditi (nestručni i pod kapacitirani a podobni kadrovi) ili zbog „nekog drugog razloga“ ne žele naplatiti.
Republika Hrvatska je kod ove jahte ostala zakinuta za 9,3 milijuna kuna bez ičije odgovornosti, dok mali trgovci, obrtnici, ugostitelji, poduzetnici za vrijednost od 10 kuna manjka ili viška u kasi plaćaju carinske prekršaje od 10, 20, 30 i više tisuća kuna.
Nastavlja se….
pismo svjedoka iz Carinske uprave
HOP
DEMANT