Microsoft uručio otkaz ženi nakon dolaska sa porodiljskog, a mužu par dana kasnije!

0
2358

Microsoft ne poštuje odluke suda RH
Microsoft u Hrvatskoj odbija ispuniti pravomoćnu presudu hrvatskog suda
Microsoft se u slučaju izvršenja pravomoćne presude Zrinke Makovac odlučio oglušiti o ispunjenje iste pa je samo djelomično postupio po presudi.

 

Tako su samovoljno odlučili da joj neće dodijeliti dosuđene dionice te su joj suprotno od presude, u kojoj stoji da su je dužni vratiti na posao, ponovo uručili otkaz. Takvim ponašanjem, čini se, iskazuju kako si kao strana kompanija koja posluje na hrvatskom tržištu dopuštaju samovoljno odlučivati o tome koje će dijelove sudske presude izvršiti, a koje ne. Bivša djelatnica morala je posegnuti za ovršnim postupcima te prisilnim putem pokušati ostvariti ispunjenje dosuđenih joj prava iz presude.

Cijeli slučaj Zrinke Makovac i njenog supruga Marka Makovca ekstreman su primjer grubog kršenja prava radnika i Zakona o radu. Zrinka Makovac je nakon 8 godina sudskog postupka, tijekom kojem su izvedeni brojni dokazi i svjedoci, pravomoćnom presudom Županijskog suda dobila radni spor protiv Microsofta te sudskim putem dokazala ništavnost i nelegalnost svog otkaza. Radila je za Microsoft više od 14. godina, a poslovno uvjetovani otkaz joj je uručen netom nakon povratka s porodiljnog dopusta s trećim djetetom.

Njenom suprugu su uručili otkaz dva tjedna nakon što je njegova supruga napustila kompaniju.

Ignoriranjem sudske presude Microsoft čini se iskazuje nepoštovanje prema institucijama RH kao i prema hrvatskim građanima.
Važno je napomenuti kako, s druge strane, Microsoft ne bi mogao ostvarivati svoje prihode da se ne poštuju i ne sprovode Zakoni o zaštiti intelektualnog vlasništva. Primjer tome su brojni slučajevi i dobiveni sudski sporovi u korist Microsofta na temu zaštite intelektualnog vlasništva te progona tvrtki i osoba koje su neovlašteno koristile njihove softverske programe bez legalno kupljene licence . U takvim slučajevima Microsoft izgleda pokazuju interes za korektno, brzo i učinkovito provođenje hrvatske legislative i sudskih odluka u svrhu ostvarivanja svog profita, dok odugovlače i ignoriraju ispunjenje sudske presude koja im ne ide u prilog.
Treba napomenuti i činjenicu da neizvršavanje pravomoćne sudske odluke kažnjivo po Kaznenom zakonu RH (čl. 311). Bit će zanimljivo pratiti daljnje postupke države i institucija RH u ovom slučaju, i to ne samo zbog neizvršavanja pravomoćne presude i nepoštivanja sudskih odluka, već i zato što je država značajan kupac Microsoftovih licenci te redovito plaća značajna novčana sredstva toj kompaniji.

I Izvori: http://e-predmet.pravosudje.hr
Ovr-221/2019, Općinski sud u Novom Zagrebu
Ovr-222/2019, Općinski sud u Novom Zagrebu

II Izvori: http://www.novilist.hr/Znanost-i-tehnologija/Tehnologija/U-Hrvatskoj-raste-broj-kazni-i-prijava-za-softversko-piratstvo

Hrvatska se policija hvata u koštac s malverom – ili bar nelicenciranim softverom


http://www.index.hr/Vijesti/clanak/microsoft-trazi-da-softversko-piratstvo-postane-softverski-kriminal/331639.aspx
http://www.poslovni-savjetnik.com/aktualno/godina-dana-zatvora-zbog-nelegalnog-softvera
http://www.rep.hr/vijesti/tvrtke-i-trzista/privatni-korisnik-uvjetno-osuden-na-godinu-dana-zatvora-zbog-nelegalnog-softvera/2758/
https://www.bug.hr/vijesti/zbog-softvera-oduzeli-racunalo/107527.aspx

Zrinka Makovac

HOP