U pravosuđu radi 86% žena, a plaća od 4.000 kuna još im je uvijek nedostižna, dok predsjednica govori o plaći 7500 kuna!

0
1893
ŽENE I PREDSJEDNIČKA UTOPIJA

U pravosuđu radi 86 posto žena, a početna plaća od 4.000 kuna još im je uvijek nedostižna

 

Sindikat predsjednici Republike predlaže da u prigodi Međunarodnog dana žena posjeti Općinski građanski sud u Zagrebu ili neko drugo pravosudno tijelo i porazgovara sa ženama koje preživljavaju s nešto više od 3.000 kuna i tako postane još odlučnija u naporima koje poduzima kako bi minimalna prosječna plaća dosegla 7.500 kuna

 

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2018/12/zapisnicarke_kolica.jpg
(SDLSN, 6. ožujka 2019.) „Može li itko živjeti s minimalnih 3000?“, zapitala se ovih dana predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i dodala kako bi minimalna prosječna plaća trebala biti 7.500 kuna.

 

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2014/07/sdlsn_www220.jpgKako se živi s plaćom od 3.000 do 4.000 kuna pred mirovinu, mogle bi joj reći žene koje rade u pravosudnim tijelima, u kojima ih je (bez pravosudnih dužnosnika) 6.654 odnosno 85,85 posto, a njih nekoliko tisuća nalazi se u „platnom razredu“ razredu namijenjenom srednjoj stručnoj i nižoj spremi.

 

Radi se o radi se o službenicama koje obavljaju rudarske poslove sudskih upisničara i zapisničara kroz čije ruke godišnje prođu tone sudskih spisa, odnosno žene koje obavljaju referentske poslove, kao i namještenicama koje su „usidrene“ u prostoru iznad minimalne plaće.

 

I dok za predsjednicu Republike njihovo preživljavanje izaziva čuđenje, za njih je surova stvarnost u kojoj svaki mjesec trebaju odlučiti hoće li od plaće koja im preostane nakon kreditnih obveza, platiti režijske troškove, hranu ili cipele djetetu, ali teško sve zajedno.

 

Podjednako male plaće žena u javnoj upravi u djelatnostima poput zdravstva ili socijalne skrbi (oko 75.000 zaposlenih), u kojima također prevladavaju žene, uvećavaju se dodacima na odgovornost i uvjete rada u visini od 11 i 10 posto, ali u pravosuđu takvih dodataka nema, odnosno propisani su samo za radno mjesto sudskog referenta za ovrhu, tako da su žene sa SSS u pravosuđu u odnosu na žene u javnoj upravi u situaciji u kojoj se nalaze zaposleni u tekstilnoj industriji (također visoki udjel ženske radne snage), kao zaposlenici pri dnu ljestvice primanja u privatnom sektoru.

 

Sindikat stoga predsjednici Republike predlaže da u prigodi Međunarodnog dana žena posjeti Općinski građanski sud u Zagrebu ili neko drugo pravosudno tijelo i porazgovara sa ženama koje preživljavaju s nešto više od 3.000 kuna i tako postane još odlučnija u naporima koje poduzima kako bi minimalna prosječna plaća dosegla 7.500 kuna.

 

One će joj sigurno pružiti podršku u tome.

 

 

Siniša Kuhar, glavni tajnik

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske

 

sdlsn_www220