Njemačka dvostruko oporezuje naše radnike na privremenom radu u Njemačkoj , a Austrija blokira isplate mirovina ako osoba ima kod nas neka primanja!

0
5098

Nada Landeka Urednik gospodarstva
Nada Landeka
Urednik gospodarstva

U Poreznoj upravi  jučer mi je referent rekao da su dobili na tisuće zahtjeva iz Njemačke, da im pošalju informacije o cjelokupnoj imovini koju imaju u Hrvatskoj svi oni koji su radili u Njemačkoj. Imovinu koju imaju u Hrvatskoj i osnovicu na koju plaćaju porez u Hrvatskoj, zajedno sa plaćenim porezom, ponovno im kao osnovicu računaju u Njemačkoj, i na takav način naši ljudi plaćaju po 500 eur-a poreza, a nemaju u Njemačkoj nikakvih prava.

 

Našla sam nekoliko presuda protiv Njemačke Europskog suda u Luxembourgu kojima je Njemačka osuđena radi diskriminacije onih osoba koji nisu državljani Njemačke, zato jer im ne priznaju nikakva prava kakva priznaju svojim državljanima.

Ali najgore je, što na temelju toga Sporazuma koji je potpisala Kolinda Grabar Kitarović, oni imaju ta prava u odnosu na Hrvate i uopće ne poštuju odluke Europskog suda.

Znači kod na se trese nebo i zemlja zbog odluke suda u odnosu na nelegalne zadruge, i poziva nas se na red, a kad je u pitanju zaustavljanje pljačke hrvatskih iseljenika koji su radni vijek proveli u Njemačkoj, nitko nije rekao niti jednu jedinu riječ.

Samo služimo tome da im punimo državni proračun, a nemamo vlast koja bi nas zaštitila mudrim odlukama koje štite državljane. Tko ima interes, i kakav interes da prepušta oporezivanje Njemačkoj hrvatskih državljana, i da se u tu poreznu osnovicu ubraja sav dohodak i imovina koju Hrvati imaju u Hrvatskoj, bez ikakvih olakšica?

Znači oni imaju sporazum u kojem se dohodak od imovine strancima u Hrvatskoj ne računa u poreznu osnovicu (izuzima se), a Hrvatima u Njemačkoj se računa i cijeli dohodak i porez na dohodak u poreznu osnovicu. To je ludilo. Znači mi platimo ovdje porez 30.000 kn godišnje, a taj porez koji smo platili u Hrvatskoj u Njemačkoj se računa kao dohodak i oporezuje se. Porez na porez. Pa koji luđak je to osmislio?

Zašto Hrvatska nije zaštitila svoje građane, i istovremeno punila svoj proračun porezima ako ima za to osnova? Umjesto toga, bivši radnici na privremenom radu u Njemačkoj, sada moraju živjeti u Njemačkoj da bi ostvarili prava iz rada, i svi moraju iseljavati iz Hrvatske.

Pokvarenost Austrije se pak očituje u činjenici da zablokiraju mirovine ako osoba u Hrvatskoj npr. ima prihod od nekog posla kao dodatne zarade.

HOP