Sindikati: DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD – Zaposlenici ostali bez dodataka na uvjete rada, SDP- ova gradonačelnica napravila kaos u odnosu na sindikate

0
4388
Zaposlenici DHMZ-a ostali bez dodataka za posebne uvjete rada

 

DRŽAVNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Zaposlenici DHMZ-a ostali bez dodataka za posebne uvjete rada

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2019/03/Untitled-1.jpg

Sindikat od DHMZ-a i nadležnih državnih tijela traži da se praksa obavljanja poslova s posebnim uvjetima rada za koje se ne isplaćuju propisani dodaci preispita, kao i činjenica da takvi poslovi nisu sistematizirani odnosno opisani za zaposlenike koji ih obavljaju

 

(SDLSN, 20. ožujka 2019.) Zaposlenici Državnog hidrometeorološkog zavoda koji rade na poslovima s posebnim uvjetima rada od srpnja prošle godine više ne primaju dodatak za posebne uvjete rada propisan Uredbom o poslovima s posebnim dodacima rada u državnoj službi, kojom je utvrđeno 13 poslova radnih mjesta s posebnim uvjetima rada u DHMZ-u.

 

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2014/07/sdlsn_www220.jpgNeki od tih poslova su i poslovi rada s vodikom na Meteorološko-aerološkom opservatoriju Zagreb – Maksimir i Glavnoj meteorološkoj postaji Zadar u okviru kojih se provode meteorološka radiosondažna motrenja, pri kojima se meteorološki balon puni vodikom, kako bi podigao radiosondu u atmosferu.

 

I dok se u Maksimiru baloni vodikom pune ručno, u Zemuniku je instaliran automatski radiosondažni sustav Vaisala, koji zaposlenici opslužuju spremnicima vodika, radiosondama i balonima te u slučaju zaglavljivanja ili pucanja balona otklanjaju probleme u njenom radu.

 

Rad s vodikom, koji je lakozapaljiv i eksplozivan, zahtijeva posebnu osposobljenost zbog čega zaposlenici koji s njim rukuju imaju i odgovarajući certifikat te koriste posebnu zaštitnu opremu, zbog čega im pripada dodatak za rad s vodikom pri visinskim meteorološkim motrenjima.

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2019/03/002076.jpg

Međutim, od srpnja prošle godine takvi se dodaci više ne isplaćuju, uz obrazloženje poslodavca da se provodi procjena posebnih uvjeta rada.

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2019/03/dhmz_zastitna_oprema.jpg

Također, premda se u Uredbi o unutarnjem ustrojstvu DHMZ-a izrijekom navode radiosondažna meteorološka motrenja u sistematizaciji radnih mjesta se radiosondaža i rad s vodikom ne spominje pa se postavlja pitanje kako zaposlenici DHMZ-a koji s njim rukuju uopće rade posao koji im nije u opisu radnog mjesta.

 

Sindikat ne osporava potrebu preispitivanja rizika i poslova s posebnim uvjetima rada, ali ono ne može biti razlog uskraćivanja odnosno neisplate trenutno utvrđenih dodataka za posebne uvjete rada, nego temelj za njihovo eventualno drugačije buduće uređenje i stoga od DHMZ-a i nadležnih državnih tijela traži da se praksa obavljanja poslova s posebnim uvjetima rada u DHMZ za koje se ne isplaćuju propisani dodaci preispita, kao i činjenica da takvi poslovi nisu sistematizirani odnosno opisani za zaposlenike koji ih obavljaju.

 

Koliko je ovakva situacija apsurdna najbolje ilustrira činjenica da osobe koje rade s vodikom u DHMZ ne mogu dobiti dodatak na posebne uvjete rada, ali ih država istovremeno isplaćuje administrativnim i računovodstvenim referentima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.

Gradonačelnica Ikić Baniček nastavlja s “my way or highway” politikom prema sindikatima

(SDLSN, 21. ožujka 2019.) Današnjom objavom na mrežnim stranicama Grada Siska pod naslovom „Radnicima gradskih tvrtki i ustanova osigurana uskrsnica i božićnica“, u kojem se navodi kako će Grad Sisak i ŠRC „s obzirom da ovlašteni predstavnici radnika u gradskoj upravi i Športsko rekreacijskom centru Sisak, u ime radnika koje predstavljaju, nisu prihvatili da se zaposlenima u gradskoj upravi i ŠRC-u isplate uskrsnice i božićnice“ uštediti 144.000 kuna namijenjenih za tu svrhu, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček nastavlja s „my way or highway“ politikom prema sindikatima.

 

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2014/07/sdlsn_www220.jpgNetočna je i zlonamjerna tvrdnja da „ovlašteni predstavnici radnika u gradskoj upravi“ nisu prihvatili da se zaposlenima isplate uskrsnice i božićnice, a da je tako potvrđuje i prijedlog kolektivnog ugovora kojim se regulira isplata samo ova dva materijalna prava, koji je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH dostavio gradonačelnici.

 

Naime, u svezi s prijedlogom Sporazuma dostavljenim predsjednici Radničkog vijeća Aniti Trstenjak, kojim se regulira isplata uskrsnice i božićnice službenicima i namještenicima Grada Siska, Sindikat je upozorio kako se, sukladno odredbi članka 160. stavka 3. Zakona o radu, sporazumom između radničkog vijeća i poslodavca ne smiju urediti pitanja plaća, trajanja radnog vremena te druga pitanja koja se redovito uređuju kolektivnim ugovorom, osim ako stranke kolektivnog ugovora na to ovlaste stranke toga sporazuma.

 

Budući da su u Gradu Sisku stranke kolektivnog ugovora Grad Sisak, kao poslodavac i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, a što je utvrđeno rješenjem Povjerenstva za utvrđivanje reprezentativnosti, rješavanje pitanja koja se redovito uređuju kolektivnim ugovorom kroz sporazum s radničkim vijećem je nepotrebno u situaciji u kojoj postoji mogućnost reguliranja tih pitanja kolektivnim ugovorom.

 

Dakle, dobra volja Sindikata da se zaposlenicima gradske uprave Grada Siska isplati uskrsnica i božićnica neupitna je, a gradonačelnica ovakvom politikom pokušava zabiti klin između sindikata i zaposlenika koje zastupaju, demonstrirajući pri tome dužnosničku silu i samovlast kroz nametanje ultimativnih rješenja.

168603511049685476.1.2.81_3_19_Pismo_SDLSN_gradonačelnici_Grada_Siska_22032019

S. Kuhar