HSP traži od ministarstva uprave ukidanje ostalih pravaških stranaka i otvara pandorinu kutiju novih sukoba

0
5048

Među pravašima sve otvoreniji sukobi. Šef HSP-a i nekadašnji član HSP-a, a sadašnji predsjednik AHSP-a Dražen Keleminec vode pravaški rat koji neće nikome donijeti nešto dobro, osim još jačeg razdora.

Keleminec je prije mjesec dana izašao sa viješću da je HSP podjeljen oko onih koji žele na čelu splićanina Marušića i ličanina Starčevića. Kako doznajemo raspuštaju se podružnice u Zagrebu, Karlovcu i Bjelovaru zbog navodnog neposluha. HSP uz to pritišće sve stranke nastale raspadom HSP-a, zbog naziva HSP u imenu stranke, te ih želi ukinuti na vrlo lukav način. Tako bi ojačao svoju ulogu. Znači li to da treba onda ukinuti i sve stranke umirovljenika ili sve seljačke stranke? Nije li ovo uvod u još jači razdor?

“HSP POKRENUO UPRAVNI POSTUPAK NA MINISTARSTVU UPRAVE RH.
TRAŽIMO BRISANJE SVIH „PRAVAŠKIH“ STRANAKA REGISTRIRANIH NAKON HSP-a!

Hrvatska stranka prava je najstarija politička stranka, osnovana 1861. godine i prva stranka koja nosi u svome imenu uz pridjev Hrvatska i naziv stranka prava koja je registrirana u demokratskoj Republici Hrvatskoj i to 27. veljače 1990. godine i registrirana pod rednim brojem 19 u Registru političkih stranaka.

Slijedom navedenog Hrvatska stranka prava – HSP je stranka koja je baštinik i sljednik stranke koju su 1861. godine osnovali Otac Domovine dr Ante Starčević i Eugen Kvaternik – Rakovički.

Ako zakon o Političkim strankama u svom čl. 11. st.1 kaže: „Odbit će se zahtjev za upis u registar političkih stranaka ako se naziv jasno ne razlikuje od naziva već registriranih političkih stranaka“ nameće se pitanje kako je moguće da u Registru političkih stranka Republike Hrvatske imamo registrirano šest stranka koji u svome nazivu ima riječ „stranka prava“ ili „pravaški/ko“, a nema pet ili šest stranka koje u svom nazivu imaju Hrvatska demokratska zajednica ili Socijal demokratska partija sa svim prefiksima ili sufiksima, te su uz to što su nezakonito registrirane kopirale su i grb i znakovlje Hrvatske stranke prava – HSP.

Budući je bjelodano da je kod registracije tih stranaka došlo do očitog kršenja zakona i da se kod registracije stranka koje u svom imenu imaju „stranka prava“ ili „pravaški/ko“, postupalo protuzakonito, Hrvatska stranka prava – HSP, zastupana po odvjetniku Bepu Marušiću iz Splita, a po nalogu predsjedništva HSP-a podnijela je Ministarstvu uprave ZAHTJEV ZA DONOŠENJE RJEŠENJA O BRISANJU POLITIČKIH STRANKI, koje su registrirane nakon Hrvatske stranke prava – HSP, a u svom imenu imaju naziv „stranka prava“ ili „pravaški/ko.“

Posljednji takav vjerodostojan slučaj bio je kada je Ministarstvo uprave dana 04. listopada 2016. godine donijelo rješenje kojim se odbija zahtjev Ivana Vilibora Sinčića podnesen u ime političke stranke pod nazivom Živi zid-Ivan Vilibor Sinčić, uz obrazloženje da u konkretnom slučaju naziv novoosnovane političke stranke sadrži dio naziva već registrirane političke stranke, te se također pozivaju na članak 11. Zakona o političkim strankama.

Cilj nam je konačno uvođenje reda na pravaškoj političkoj sceni a sve pod krilaticom “HSP DOM SVIH PRAVAŠA.”-pišu pravaši HSP-a.

Keleminec tvrdi da je ovo nemoguća misija, jer se HSP trebao žaliti u tijeku registracije tih stranaka. Ne uspije li Starčević u naumu navukao si je veliki broj neprijatelja, a i sam ne stoji bog zna kako na nacionalnom nivou. Umjesto ujedinjenja i zajedničke kampanje, pravaši kreću u međusobna optuživanja.

Na stranicama čelnika AHSP-a uočili smo tekst sa portala 45lines u svezi Karla Starčevića, što znači da je rat već počeo…

Karlo Starčević i ubojstva Zagajskog i Đurekovića u Münchenu

Jedni demantiraju, drugi navijaju, a samo pravaštvo nikada nije bilo na većem dnu.Jedni optužuju Starčevića za koketiranje sa HDZ-om, a neki i otvoreno tvrde da je ovo usmjereno tim putem. HDZ je blizak pročetničkom SDSS-u.

Ponavlja li se povijest?

22. listopada 1895. Stranku prava napuštaju dr Ante Starčević, dakle njezin utemeljitelj, dr. Josip Frank, Eugen Kumičić i dr. Mile Starčević i osnivaju Čistu stranku prava. Folnegovićeva Stranka prava sve više poprima jugoslavensko obilježje, ulazi u Hrvatsko-srpsku koaliciju i 1910. neslavno nestaje, izdavši pravaška načela.

HOP