Bijele vode-četničko leglo u ratu, baza zločinačke jedinice pljačkaša i ubojica

0
7498

Bijele vode na Banovni  godinama se povezivalo sa Karlom Metikošom, mjestom od kuda navodno potiče preminuli Metikoš, suprug Josipe Lisac, jer u selu veći dio pravoslavnih seljana se preziva Metikoš.

U domovinskom ratu selo je bilo sjedište dijela važne komande JNA, kao i vojna baza srpskih ratnih pljačkaša i ubojica u odorama Krajine. Mjesto je duboko u šumi, van svih puteva, potpuno izolirano, na brdovitom terenu, te je bilo idealno za komandu vojske ili skrivanje bitnih zapovjednika. Samo mjesto je okruženo šumom, a pristupna cesta završava u mjestu.

I danas je to mjesto jako izolirano, van bitnih prometnica, a seljani se bave stočarstvom.

Zanimljivo da je vođa te zločinačke  skupine bio Hrvat koji je prešao na pravoslavlje. Ova poznata skupina bandita zajedno sa tzv. Šiltovima klala je, ubijala i pljačkala Hrvate. Dolazi su u hrvatske kuće te su otimali traktore, novac, blago, bijelu tehniku, a svatko tko je odbio predati svoju imovinu bio je ubijen. Zanimljivo da se nitko sa tom jedinicom nije posebno bavio iako je bila krvoločna kao i poznata jedinica Šiltovi. Zlodjela u selu Maja i Svračica pripisuju se ovoj ekipi.

Osumnjičeni Stojan Jelić i Dragan Jelić iz Bijelih voda  nakon pokrenutog postupka pušteni su i sami postupci su obustavljeni.

Joso Franjo Kovačević rod 19. 01. 1948 u Strizivojna kod  Đakova,  Hrvat , živio  je do rata u Glini ,  trenutačno boravi  na Banovom brdu  i  ima vlastiti stan u Novom sadu , te je promijenio ime u  Jovan ili Jovica ,  glavni je bio u toj jedinici.

Prije  rata  bio je direktor firme Progres Glina, u ratu suraduje sa zločinačkom ekipom RSK-a i  Srbije.

On je vodio 2 zločinacku grupu-izviđačku u Glini, a bio je stacionira u Bijelim vodama.

HOP