Preko zadarskog SDP-a naoružavani su Srbi, Vir je mjesto iz kojeg je voženo naoružanje

0
7515

Najprije sam pročitao u tiskovinama da je otkriven arsenal oružja kod 53-godišnjaka u okolici Lekenika. Nekoliko dana iza toga sam pročitao da je otkriven arsenal oružja kod 61-godišnjaka u Grubišnom polju, 50-godišnjaka u okolici Čazme i 43-godišnjaka u Bjelovaru. Svi su neimenovani. No, to nije uznemirilo novinare ni vlast mada toliko oružja nije potrebno dobronamjernim i miroljubivim ljudima.

 

Naime, nitko nije mogao doći do tolike količine oružja ako nije izravno ili neizravno sudjelovao u ratu. Kako nismo doznali nacionalnost tih ljudi iz hrvatskih medija, može se zaključiti, možda i pogrešno, da se radi o Srbima jer da se radilo o Hrvatima o tome bi brujali elektronski i tiskovni mediji. Očito, to nije zagolicalo medije mada se radi o ugroženosti hrvatskog naroda i države niti je to zagolicalo hrvatsku vlast. Čudno, zar ne? Zašto su zašutjeli Predsjednik Vlade i Predsjednica?

 

Siguran sam da skrivenog oružja po srbskim kućama ima još dosta na svim dijelovima nekad okupirane Hrvatske jer Srbe su naoružavali većinom Hrvati sve od 1986. do 1990. godine pod budnim okom zadarske SDS i SUP-a, te nadzorom Šefa iz Sarajeva Aleksandra Vasiljevića najprvo preko uzgajališta ribe ”Crenmar” na Ugljanu.

 

Ovdje parafriziram jednog čitatelja kojemu sam zaboravio ime. Oružje je dolazilo iz Bara. Mnogi Srbi su oružje pod prisilom morali skrivati u podrume, tavane, zakopavati u dvorišta ili skrivati u stogove. Ovo je trajalo sve dok kod Biograda nije zaustavljen kamion pun oružja, a po medijima je objavljeno da su se tim oružjem naoružavali ustaše.
Danas bi moralo biti jasno zašto je izgorjelo toliko srbskih kuća zbog čega Pupovac optužuje hrvatske branitelje i Oluju? Slično se može objasniti neka ubojstva starijih Srba nakon Oluje. Srbi i Srbijanci su skloni ubijanju Srba i Srbijanaca samo da bi mogli optužiti druge ili ubijenog Srbina proglasiti izdajnikom kao Stambolića, a sebe žrtvom.

 

Kad analiziram karakter Pupovca, onda gledam lažljivica i provokatora koji samo gleda kako uteći u slučaju da dođe do reakcije na njegove laži. Pogledajte mu kolutanje očiju.

 

Četnički provokator – kukavica je jako opasan po hrvatsku državu i narod, ali Plenković ništa ne čuje i ništa ne želi znati. Uzrok njegove šutnje je prevelika želja da postane europski birokrat, pa se može zaključiti da mu je četnički provokator saveznik na tom putu, a zbog toga je spreman na sve poput Sanadera. Zbog Plenkovića smo zauvijek ponovno izgubili Hrvatsku. Toliko o njegovom poštenju i karakteru. Tko nakon ove njegove šutnje glasa za njegov HDZ ili je uhljeb ili je slijepac.

 

Danas je nedvojbeno potvrđeno da je Vasiljević bio na službi u Sarajevu 1986. godine kao zamjenik načelnika KOS-a. Nakon završetka javno je izjavio da mu je Mesić bio jedan od glavnih suradnika nakon demokratskih izbora. Što je u vezi te izjave učinio DORH ili USKOK? Ništa i ništa neće učiniti dok ne budu hrvatski umjesto jugoslavenski.

Vasiljević je za načelnika SUP-a u Zadru doveo provjerenog jugoslavena Iliju Čurčića, navodno Hrvata iz Zenice, sa kojim je postao blizak tadašnji predsjednik SUBNOR-a u Zadru, umirovljeni kosovac komu ne znam ni ime ni prezime, ali ga poznajem zbog službe koju sam vršio. On je upravljao zadarskim SUP-om i SDS. On je tada bio aktivan i na otoku Viru jer je po nekim pričama tri virska udbaša nezakonito postavio u Savjet MZ Vir.

 

Prema riječima jednog Mesićevog prijatelja i mogućeg suradnika, doznao sam da se Mesić tajno sastao sa Vasiljevićem kao predsjednik HDZ-eove Vlade u ljeto 1990. godine u jednoj krčmi na otoku Viru, a lično znam da su u Viru od 1987. do balvanske pobune 1990. godine ljeti stalno boravili Frenki Simatović i kapetan Dragan.

Moguće je da su tamo boravili i zimi, ali to ne mogu potvrditi jer tamo nisam bio. Znam da su stali u kući bogatog Jarčevića, a tamo je bio štab KOS-a.

Da je Mesić povezan sa otokom Virom pokazuju nam njegovi česti i tajni dolasci na otok Vir gdje ga poziva načelnik općine Vir Kristijan Kapović. Ne znam kako je načelnik Kapović mogao dobiti njegovo povjerenje, ali se priča da je njegov otac Davor Kapović bio suradnik UDB-e u Rijeci i Berlinu, pa je logično da je to bio i u Zadru, a blizak sa Mesićem je postao nakon Mesićevog sastanka sa Vasiljevićem dok je bio predsjednik Savjeta MZ Vir.

On je navodno bio jedan od tri udbaša koje je navedeni umirovljeni kosovac postavio u Savjet MZ Vir 1987. godine i vršio je tu funkciju sve dok mu Mesić nije pomogao da MZ Vir postane općina mada za to nije imala uvjete. Tako se priča po otoku Viru. Za vrijeme vladavine ovih udbaša započelo je naoružavanje Srba preko kasarne Šepurine u Zatonu i otoka Vira kojeg su namjerno uništavali UDB-a i KOS pod palicom udbaša Davora Kapovića. Toliko veliko naselje nije imalo ni vodu ni električnu struju. Zašto?

 

Kako sam dobro informiran o naoružavanju Srba u u Baniji, Kordunu i okolici Pakraca i Bjelovara, doznao sam da su ti Srbi također naoružavani preko otoka Vira, najprije noću preko uvale Meka kamionima, a nakon toga noću vojnim i milicijskim helikopterima u uvali između Privlake i otoka Vira gdje su preuzimali oružje sa penica i prevozili ga na aerodrom kod Udbine. Tim operacijama je rukovodio poručnik Petković iz kasarne Šepurine. U tomu su im pomagali mnogi zavedeni mladi Virani kojima je obećavano mnogo, a na kraju se krvavo obogatilo njih nekoliko suradnika UDB-e.

 

Danas kad čitam za kakve pljačke države DORH i USKOK podižu optužnice, onda se pitam tko je mene i sve virske vikendaše opljačkao za više od 46 milijuna DM tijekom rata, dakle, 1992/3. godine nakon što smo uplatili kao vikendaši svaki po 8500 DM za elektrifikaciju, telefonifikaciju i vodifikaciju, što je izglasano na referendumu koji je održan bez nas vikendaša 1987. godine. Zbog ove pljačke nitko nije ni prstom maknuo mada je sve bilo prijavljeno institucijama nakon ugovora sa ”Infrastrukturom”1992. godine.
Upravo zbog toga mi vikendaši smo još jednom opljačkani, ali ovaj put se tražilo 1500 DM za elektrifikaciju i 1500 DM za vodifikaciju. Iza ove pljačke je opet stajao Davor Kapović, kao predsjednik MZ Vir jer je on potpisnik ugovora između MZ Vir i firme ”Infrastruktura” čiji vlasnici su bili i vlasnici Zadarkomerca. Struju smo dobili tek kad smo uplatili još 1500 DM za vodu, a vodu nikada. Dakle, ovaj put smo opljačkani za 1500 DM, ali ni na ovo nisu reagirale institucije. Opljačakna je i zadarska ”Elektra” koja je morala vaditi sve ukopane kabele i postavljati nove. Što reći o trafostanicama?
Sve u svemu, više od 6000 virskih vikendaša Davor Kapović je opljačkao za 10000 DM. No, glumio je sirotinju sve dok sina Kristijana Kapovića nije namještanim izbora postavio za načelnika općine Vir . Kad su mu sina optužili za lopovluk, on je na televiziji izjavio da mu je obitelj jako bogata jer je u Njemačkoj uštedjela 15 milijuna eura. Odgovor bi trebalo potražiti kod svakog autohtonog Viranca jer oni najbolje znaju prošlost i sadašnjost te obitelji. Izgleda da se pljačka vikendaša i danas nastavlja.
Jedan Viranac mi je ispričao kako mu je Glavni županijski državni odvjetnik u Zadru prigodom predaje kaznene prijave rekao bez da ga je išta pitao da Kapoviće netko štiti i da zbog toga ih ne smiju procesuirati. Nisu li možda njihovi zaštitnici bivši predsjednik Mesić i tatamata iz HDZ-a bivši sabornik Šeks?

Na kraju pitanje: Nije li svrha države da štiti svoje državljane od fizičke ugroze, ovakvih prevara i pljački građana. Nije li zadaća države da brani i štiti interese države i prava građana?

Sve ovo se ne bi događalo da političari – lokalni i državni – nisu korumpirani. Oni često stoje na čelu kriminalnog miljea u Hrvatskoj. Potvrda za to ima mnogo.
Neka me netko uvjeri da i danas ovom državom ne vladaju i upravljaju udbaši i kosovci ili njihovi potomci.
S. V. pismo čitatelja

 

HOP