Kula smrti- film o srpskim divljanjima, klanjima, silovanjima ( najmlađa žrtva 13 godina)

0
6351
FILM ” KULA SMRTI” U ART KINU
 
ISTRA FILM
Bernardin Modrić, direktor

U riječkom Art kinu Croatia će se u utorak 21. svibnja s početkom u 20 sati održati premijera dokumentarnog filma “KULA SMRTI”. Priča je to o jednom od najvećih i medijski najignoriranijih zločina u Domovinskom ratu koji je svoju kulminaciju doživio 13.listopada 1991. godine u ličkom selu Široka Kula nedaleko Gospića. Rezultat je to bio višemjesečnog maltretiranja širokokulskih Hrvata od strane njihovih susjeda srpske nacionalnosti. Naoružani i velikosrpskim idejama opsjednuti Srbi zlostavljali su ovdašnje Hrvate na najrazličitije načine. Srpski odmetnici pucali su po njihovim kućama i objektima, ograničavali su im kretanje dalje od njihovih kuća uz smrtne prijetnje.

 

U nedjelju 13. listopada1991.godine naoružani su odmetnici zapovjedili hrvatskim civilima da odu u  tzv.”sklonište” koje su činile zapravo dvije hrvatske kuće. Jedanaestero Hrvata se prisilno “sklonilo” u podrum jedne kuće koju su odmetnici potom zapalili tromblonskom minom.  Zločinci su tada ušli u podrum i pucali po Širokokuljanima ubivši njih petero, a još troje ispred kuće iz koje su pokušali pobjeći. Najmlađa žrtva je bila trinaestogodišnja djevojčica Verica Nikšić. Krvavi pir, palež i pljačka nastavljen je pogubljenjima na nezamislivo okrutne načine. Egzekucije u potiljak, silovanja, klanja nemoćnih staraca (najstarija žrtva imala je  95 godina), spaljivanja živih ljudi… Broj žrtva u Širokoj Kuli zaustavljen je na brojci 33, a u okolnim je selima tada pobijeno još sedam Hrvata. Do danas nisu pronađeni ostaci devet žtrava.

Film istovremeno progovara o otvorenim ranama hrvatskog društva u kome obitelji žrtava Domovinskog rata još uvijek traže svoje najmilije, dok država pokazuje šokantnu nezainteresiranost, površnost i neučinkovitost. Bolna je istina da do danas za zločine nad Hrvatima Široke Kule nitko nije osuđen. 

Film “Kula smrti” ostvaren je sredstvima Fonda za snimanje audiovizualnih djela o Domovinskom ratu Ministarstva hrvatskih branitelja.

Scenarist i redatelj filma je Bernardin Modrić, direktor fotografije Robert Kalčić, montažer Tin Kowalski, a glazbu je skladao Igor Karlić. Producent filma je riječki Istra film.