EU PARLAMENTARAC KOŠTA 160 000 EURA GODIŠNJE + 306 EURA DNEVNO ZA PRODAVANJE MAGLE!

0
2072

“Zastupnici europskog parlamenta dobivaju ogromne plaće, bonuse i privilegije za nikakav rad i sjedenje od samo 2-3 sata dnevno” – kaže jedan građanin Berlina u uvodnom intervjuu arte.tv videa br. 10 o eurozastupnicima: “imaju skupe aute i sve povlastice kako bi nam prodavali gluposti o žaruljama ili usisavačima, a vjerojatno im i to dodatno plaćaju. Takav bih posao i ja rado radio” – zaključuje revoltirani Nijemac u Berlinu, upitan na ulici što misli o EU zastupnicima.

arte prilog mvep njem

To je točno – nastavlja glas voditelja kroz video arte.tv: “jer, zastupnici EU parlamenta imaju puno povlastica povrh svojih plaća. Troškovi njihovih putovanja na posao i troškovi smještaja se nadoknađuju u potpunosti, a do maksimuma od 4 264 eura na godinu. Za ured, poštanske troškove, mobitele i telefone nadoknađuju se svi troškovi u potpunosti sve do 4 320 eura MJESEČNO. Kako se to troši, nitko ni na koji način ne nadzire, iako mnogi EU zastupnici nemaju urede. Dodajte svemu ovome bonus od 306 € za samo pojavljivanje u EU-u i to za svaki dan. Budući da se zadnja stavka može prepoloviti s obzirom na izostanke zastupnika, neki od njih napuštaju Parlament odmah nakon što su se upisali i prijavili za taj dan. Osim toga, svaki zastupnik ima određen broj svojih pomoćnika, zbog čega se može poslužiti “specijalnim budžetom” koji iznosi 21 349 eura GODIŠNJE po svakom zastupniku.

Bonusi su dugo vremena bili kontroverzni i upitni. U srpnju 2018. godine je Europski parlament odbio prijedlog koji je trebao sve ove isplate učiniti transparentnima za javnost, tako da EU zastupnici još uvijek ne moraju javnosti polagati račune o svojim troškovima, niti ih javno objaviti, a niti napraviti povrat nepotrošenog novca.

Da, postati zastupnik EU parlamenta je odličan potez u karijeri, koji vas zaista može učiniti jako nepopularnim.”

Cijeli video možete pogledati ovdje:

https://www.arte.tv/en/videos/087181-360-A/meps-have-lots-of-privileges/

Dakle, zbrojimo li sve ovdje navedene iznose, jedan eurozastupnik raspolaže zajedno s plaćom koja iznosi netto 6 824,85 eura mjesečno – sa ukupno 13 259,85 eura mjesečno. U ukupna primanja od preko 13 000 eura mjesečno ulazi još dodatnih 1 779 eura mjesečno po svakom slijedećem pomoćniku. To znači da na godišnjoj razini svaki europarlamentarac prima i raspolaže sa barem 160 000 eura. I to ukoliko nije niti jednom bio u EU parlamentu. Jer, u ovu strahovitu cifru nije uračunata niti jedna dnevnica od 306 eura, spomenuta na početku arte videa. 

Nijemac koji u Berlinu negoduje zbog preplaćenosti euparlamentaraca, negoduje ne samo zbog silnog novca koji se tim zastupnicima isplaćuje, nego i zbog očite besmislenosti njihove uloge, ukoliko se te njihove rasprave vode o žaruljama, usisavačima, dozvoljenom ulovu plave ribe iz vlastitog mora.

Zbog svega ovoga, Europski parlament mnogima u samoj EU počinje sličiti Monthy Python-ovom “ministarstvu čudnovatog hodanja”. Ne po duhovitosti, već zbog besmisla.

Pripremila: Ingrid Runtić