Prije proslave Oluje osvanuli četnički simboli i prijetnje!

0
8387

 Uoči Oluje u Zapužanima osvanuli četnički grafiti!

POLICIJA INTERVENIRALA PO DOJAVI BENKOVAČKIH BRANITELJA
Dio grafita ispisan je na ćirilici, dio na latinici, a svima im je zajedničko veličanje »Krajine«, srpstva, pa čak i Kosova za kojega navode da ga »neće dati dok zadnji Srbin postoji«. U jednom grafitu poručuju da će »vratiti Vukovar«
UHDDR
Još ima onih koji ne odustaju od Krajine

Samo nekoliko dana uoči proslave vojno-redarstvene akcije Oluja u mjestu Zapužane osvanuli su četnički grafiti. Dio njih ispisan je na ćirilici, dio na latinici, a svima im je zajedničko veličanje »Krajine«, srpstva, pa čak i Kosova za kojega navode da ga »neće dati dok zadnji Srbin postoj«. Ima i grafita sa četiri ćirilićna slova »S«, a u jednom čak poručuju kako će »vratiti Vukovar«.
O grafitima su nas izvijestili benkovački branitelji, članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, ogorčeni činjenicom da se ovakve stvari događaju desetljećima nakon rata. Predsjednik Udruge, Nediljko Genda, kaže nam da su slučaj prijavili policiji te da su djelatnici Policijske postaje Benkovac izišli na teren. No branitelji su, napominje, razočarani odnosnom državnih institucija prema ovakvim događajima:

Razočarani u hrvatske institucije

– Najprije želim reći da sam kao predsjednik UHDDR-a Benkovca razočaran prije svega u hrvatske institucije, a onda i u građane srpske nacionalne manjine koji dolaze iz Beograda raditi nered hrvatskom narodu i braniteljima, a financira ih hrvatska država. Kao dragovoljac Domovinskog rata neću to dozvoliti, bit ćemo maksimalno angažirani da ne dozvolimo nikakve derneke i četnikovanje u Hrvatskoj. A drugo, došli smo do informacije da je na ljetovanje u Hrvatsku došao Miroslav Mlinar, osuđen za ratni zločin u Hrvatskoj na 20 godina zatvora i koji je lagao da je na njega izvršen hrvatski napad 1991. godine. Razočaran sam u naše institucije koje u Hrvatskoj dozvoljavaju nastup glazbene grupe koja podržava četništvo. Ove je nedjelje održan koncet grupe »Jandrino jato« u Karinu, a zna se da su oni podržavali Milana Martića i oružane snage pobunjenih Srba u svibnju 1995. u Slunju. Svirali su na njihovom mimohodu, a u nedjelju su svirali u Karinu. To je žalosno, kaže Genda dodajući kako branitelji to više neće tolerirari.
– Moramo se angažirati oko toga i ja ću kao predsjednik UHDDR-a Benkovca biti maksimalno angažiran i ne dopustiti da se to više događa. Očito smo postali krizno područje Hrvatske, a zašto to kažem bit će vam jasno pogledate li pjesme koje pjeva »Jandrino jato«. Svojim pjesmama podržavaju četništvo i veličaju veliku Srbiju i Krajinu. Ali, ta srpska Krajina je nepostojeća država i mi hrvatski branitelji nećemo dozvoliti to što rade. Ponavljam, razočaran sam u hrvatsku vlast i državne isntitucije zašto to dozvoljavaju, a primjerice, jednom hrvatskom pjevaču poput Thompsona ne daju pjevati u Istri, poručuje Genda.
Na nastup ove srpske grupe nisu reagirali samo benkovački dragovoljci, javnost je na njihov nastup u Karinu već upozorila i županijska organizacija NHR-a poručujući da je »sramotno dopustiti koncert četničkog Jandrinog jata u srcu Dalmacije, točnije u Karinu«. NHR-ovci se pitaju »kako vlasti Grada Obrovac ili Benkovca, ako je taj dio Karina pod njihovom nadležnošću, mogu dopustiti ovako nešto«.

Incident na proslavi Ilindana

Podsjetimo, zbog incidenata na proslavi Ilindana morala je intervenirati i policija. Naime, riječ je o obilježavanju slave pravoslavnog blagdana svetog Vasilija 1. kolovoza, zbog kojeg su branitelji i dosad odlazili u Morpolaču, mjesto u općini Stankovci, pokušavajući spriječiti nastupe pjevača koji veličaju Krajinu. Benkovački UHDDR pritom naglašava kako apsolutno poštuju proslavu pravoslavnog blagdana i prvi će se izboriti da se ovdašnjim mještanima srpske nacionalnosti omogući njegova dostojanstvena proslava, no ne mogu dozvoliti da se usred Hrvatske veliča četništvo.
Naime, još 2016. godine u Morpolači, selu s većinskim srpskim stanovništvom na području općine Stankovci, jedva je izbjegnut međunacionalani sukob kada su branitelji krenuli prema mjestu želeći spriječiti nastupe »četničkih pjevača«, kako su kazali. Saznali su da će nastupiti Mile Delija koji svojim pjesmama veliča bivšu paravojnu srpsku državu u Hrvatskoj, SAO Krajinu, te su odlučili na miran način zaustaviti »četnikovanje u slobodnoj Hrvatskoj«, kazao nam je tada predsjednik benkovačkog UHDDR-a, Nediljko Genda.

Prosvjed zbog Mile Delije

Tada je u Morpolači došlo do vrlo opasne situacije kada je 300 branitelja iz više hrvatskih gradova krenulo prema mjestu s većinskim pravoslavnim stanovništvo želeći, kako su poručili, spriječiti »četnički dernek«. Do prosvjeda je došlo nakon što su članovi benkovačke Udruge dragovoljaca Domovinskog rata saznali da se te večeri u Morpolači održava skup na kojemu će Srbi prikupljati novac za gradnju mjesne crkve, a na kojemu je trebao nastupati »četnik Mile Delija«. O tome koliko su braniteljske udruge bile odlučne u namjeri da »na miran način zaustaviti četnikovanje u slobodnoj Hrvatskoj«, u Zadar su zbog prosvjeda došli čak i branitelji varaždinske 7. gardijske brigade, 113. šibenske brigade, te mnoge braniteljske udruge Zadarske i Šibensko-kninske županije.
Zbog svega ovoga, poručuju na kraju u benkovačkom UHDDR-u, nadaju se kako će nadležne institucije što prije riješiti i problem grafita i nastupa srpskih pjevača koji dolaze u hrvatsku pjevati o »SAO Krajini«.

 

PU zadarska: Grad Benkovac upućen na daljnje postupanje

O tome što je policija utvrdila u izvidima u Zapužanima pitali smo glasnogovornicu Ivanju Grbin:
– Kolege iz Benkovca po dojavi su izišle na mjesto događaja te utvrdili kako je riječ o grafitima ispisanim unutar ruševnog devastiranog objekta. O tome smo upoznali Komunalno redarstvo Grada Benkovca kao vlasnika objekta te su oni upućeni na daljnje postupanje, s obzirom da grafiti nisu izloženi javnosti, kaže Grbin.

 

Slava u Morpolači bez koncerta srpskih pjevača

U Benkovcu saznajemo kako se ove godine neće održati koncert povodom slave pravoslavnog blagdana svetog Vasilija koji se u Morpolači godinama redovito obilježavao na današnji dan. Nakon incidenata u kojima je čak intervenirala policija, tamošnje je stanovništvo očito odlučilo da neće više pozivati pjevače iz Srbije.

– Nećemo braniti nikakvu proslavu u Morpolači, naprotiv, podržat ćemo ih u njihovim vjerskim obredima i proslavama, ali četnikovanje i širenje srbizma dozvoliti nećemo. Ukoliko dođe do bilo kakvog ispada u Morpolači, reagirat ćemo, a svaki njihov normalan skup itekako podržavamo, ističe Genda.

Izvor Zadarski list
HOP