Krenula su protuhrvatska divljanja: Uništena ploča u spomen logorašima srpskih logora

0
4422

S P L I T

Split, 31. srpanj 2019.g.

PRESS RELEASE – 31.7.2019.

HRVATSKO DRUŠTVO LOGORAŠA
SRPSKIH KONCENTRACIJSKIH LOGORA
PODRUŽNICA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE
GETALDIĆEVA 26, SPLIT

RAZBIJENA SPOMEN PLOČA U TEPLJUHU UOČI OTVARANJA SPOMEN SOBE LOGORA U GLINI

HDLSKL najoštrije osuđuje namjerno razbijanje Spomen ploče u Tepljuhu, postavljenu u znak sjećanja na prvu razmjenu logoraša srpskih koncentracijskih logora 13. na 14. kolovoza 1991. godine, kada je oslobođeno 54 hrvatskih vojnika i policajaca.

(foto: HDLSKL)

Dana 31. srpnja 2019. godine izvjestili smo PU Šibensko-kninsku o razbijanju Spomen ploče u Tepljuhu.
Spomen ploča je postavljena povodom Dana sjećanja na zatočenike srpskih koncentracijskih logora tijekom Domovinskog rata koji se svake godine obilježava 14. kolovoza. Ploča u Tepljuhu je postavljena kao spomen na logoraše koji su bili zatočeni u srpksim logorima u Kninu ( Stara Bolnica, Kula, Vojarna i logor Golubić).
Kroz te logore prošlo je više tisuća logoraša, koji su u ondje bili zatvoreni bez higijenskih i drugih uvjeta za život, gladni, žedni, na hladnoći i vrućini, uz stalna fizička i psihička mučenja, ispitivanja, a često i silovanja.
U kninskim je logorima zbog zadobivenih ozljeda ubijeno više desetaka logoraša.
Na teritoriju Srbije, BIH, Crne Gore i okupiranim djelovima Republike Hrvatske tijekom 1991. i 1992. god. nalazilo 70-tak logora na poznatim lokacijama ( od toga je 30 bilo na području okupirane Hrvatske). Od preko 30 000 zarobljenih osoba ( od toga 3000 žena i 500 djece) njih oko 2500 nikad nije stiglo u logore, nego su nakon zarobljavanja ubijeni ili umrli od posljedica zlostavljanja.
Za 804 zatočenika još se uvijek ne zna mjesto zatočenja, stradanja, ili smrti i već 27 godina se vode kao nestali. Do sada su postavljene tek 22 spomen ploče na mjestima bivših logora i to isključivo na hrvatskom teritoriju, što je veliki pokazatelj da Srbija i tzv. Republika Srpska, ne žele priznati svoje zločine.
Bacanje kamena na Spomen ploču je napad na vrijednosti Domovinskog rata i to uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti kao i Dana hrvatskih branitelja.

HDLSKL Podružnica splitsko-dalmatinske županije najoštrije osuđuje čin razbijanja Spomen ploče te upozorava i jasno istiće da svjedočimo opetovanim napadima koji nam dolaze sa istog mjesta kao i 90-tih.
Do sada smo iskazali bezbroj puta želju za otvorenim dijalogom, tražili mogućnosti suradnje i po pitanjima zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata. Naznačili pravo na ratnu odštetu. Pružajući ruku pomirenja dobivamo pljusku.
Razbijanje Spomen ploče, na žalost, moramo shvatiti kao znak upozorenja svim hrvatskim braniteljima kao i svim stradalnicima u Domovinskom ratu – DA SE NE ZABORAVI.

(foto: HDLSKL)

HDLSKL Podružnica Splitsko-dalmatinska dana 3. kolovoza 2019. godine u Glini svečano otvara Spomen sobu – Logor Glina, a povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja kao i Dana Grada Gline, uz nazočnost Hrvatske predsjednice gospođe Kolinde Grabar Kitarović.
Bacanje kamena na Spomen ploču u Teplju je jasna i otvorena poruka počinitelja i napad na sve vrijednosti Domovinskog rata kao i institucije Republike Hrvatske.
Znači li to da tzv. “SAO Krajina” i dalje postoji ? Bi li ploča ostala čitava da je bila dvojezična ?

S poštovanjem,
Predsjednik
Ivan Turudić

 

169729410956528729.1.2.pozivnica

PRESS R
HRVATSKO DRUŠTVO LOGORAŠA
SRPSKIH KONCENTRACIJSKIH LOGORA
SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE
GETALDIĆEVA 26 21000 SPLIT
Gsm. (+385) 098/530 309
Email. [email protected]
www.hdlskl.hr
Kontakt: g. Ivan Turudić, predsjednik

 

 

SVEČANO OTVARANJE „SPOMEN SOBE – LOGOR GLINA“
Subota, 3. kolovoza 2019. godine u 11.30 sati
Vinogradska 2, Glina
(ulaz s Vukovarske – pokraj Stanice za tehnički pregled vozila)

Povodom obilježavanja Dana Grada Gline, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije po svom programu „Da se ne zaboravi“ otvara „Spomen sobu“ u znak spomena na sve ubijene logoraše srpskog koncentracijskog logora Glina, na sve patnje, muke, torture hrvatskih branitelja i civila koje su prošli kroz srpski koncentracijski logor Glina, s ciljem da se „Nikad više ne ponovi i ne zaboravi“.
Srpski koncentracijski logor Glina osnovan je 6. listopada 1991. godine (Naredba general-majora Korurović Dušana, JNA, dok. Str.pov.br.100-100). Logor je nastavio s radom cijelo vrijeme u sklopu tzv. SAO Krajine, provođenjem velikosrpske agresije na području Banovine od
1991. – 1995. godine.
U “Spomen sobi” je izložena arhivska građa koja dokazuje i upozorava na neljudske uvjete boravka zatočenika, mučenja zatočenih hrvatskih branitelja i civila od 1991. do 1995. godine.
Dokumentarističko izložbeni postav je podsjetnik na sve žrtve koje su ubijene ne dočekavši slobodu, svoj “Drugi rođendan”, kao i podsjetnik na sve patnje kroz koje su prošli logoraši; zatvarani, mučeni i ubijani u logoru. Isto tako ostat će to podsjetnik i opomena svim budućim generacijama na sve počinjene zločine s ciljem da se ne zaboravi i nikad više ne ponovi.

Spomen sobu će svečano otvoriti obitelji ubijenih logoraša s Predsjednicom Republike Hrvatske gospođom Kolindom Grabar Kitarović.

Očekuje se i prisustvo Predsjednika Vlade RH, gospodina Andreja Plenkovića te ministara.

Program obilježavanja 3. kolovoza 2019. godine – Grad Glina
9:30 – Svečano polaganje vijenaca povodom Dana Grada Gline, Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Danahrvatskih branitelja (Spomen obilježje Suza, Ulica Tomislava Roma)
10:00 – Svečana Sjednica Gradskog vijeća Grada Gline ( Hrvatski dom, S. i A. Radića 10)
11:00 – Svečano otkrivanje i blagoslov spomenika u čast prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ( Trg dr. Franje Tuđmana)
11:30 – Svečano otvorenje „SPOMEN SOBA – LOGOR GLINA“ (Kaznionica u Glini, Vinogradska 2 – ulaz s Vukovarske ul.)
12:00 – Obilazak mjesta predaje tzv. 21. kordunskog korpusa srpske vojske i pobjede OS RH u Domovinskom ratu (kod tenka, Gornji Viduševac)

 

S poštovanjem,
Predsjednik
Ivan Turudić

HOP