Dokumentarac njemačkog ZDF-a : Tuđmana naziva fanatičnim nacionalistom kojem je uzor NDH-a

0
5626

Dokumentarac njemačkog ZDF-a o raspadu Jugoslavije, koji je objavljen 24. srpnja 2019., a koji se u utorak, na Dan neovisnosti, dijelio društvenim mrežama, iznio je nekoliko lažnih i jako štetnih teza koje štete ugledu Republike Hrvatske.

U njemu se tako hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman naziva “fanatičnim nacionalistom” koji je pošto-poto htio odcjepljenje od SFRJ te da mu je uzor za neovisnost današnje Republike Hrvatske bila kvislinška tvorevina NDH, marionetska država Hitlerove Njemačke. Hrvatske branitelje u Domovinskom ratu ZDF naziva „zaludjelima od Tuđmanove nacionalističke politike“ a Tuđmana stavljaju u istu ravan sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

U svom zlonamjernom prilogu koji vrvi neistinama i krivim zaključcima, a na koji bi svakako trebao reagirati hrvatsko državno vodstvo,  ZDF zanemaruje nekoliko bitnih činjenica od kojih je najvažnija ta da je Hrvatska bila napadnuta te da kao takva Hrvatska i Hrvati nisu mogli biti  agresori. Agresor je bila tadašnja krnja Jugoslavija, tj. Srbija i Crna Gora pod vodstvom Slobodana Miloševića. To je potvrdio i međunarodni sud u Den Haagu oslobađajućim presudama hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

ZDF-ov prilog pun neistina

ZDF-ovi sastavljači priloga očito „namjerno zaboravljaju ili ne znaju“ kako je oo Ustavu SFRJ iz 1974. svaka jugoslavenska republika imala pravo na samoopredjeljenje i na kraju odcjepljenje. Hrvatski narod je izlaskom na državotvorni referendum iskazao svoju želju i time je Sabor RH donio odluku o raskidanju svih odnosa sa SFRJ. To je bilo legalno i legitimno pravo hrvatskog naroda koje je plebiscitarno potvrđeno 19. svibnja 1991. Referendumom o samostalnosti Hrvatske kada je hrvatski narod sa 92,18% glasova izjasnio protiv ostanka Hrvatske u federativnoj Jugoslaviji.

U ZDF-ovu prilogu se isto tako iznosi neistina da je predsjednik Tuđman smanjio prava hrvatskim Srbima kako bi se oni što prije odselili iz Hrvatske te se tako iznosi krivi zaključak o etničkom čišćenju Srba iz Hrvatske. ZDF pritom ne govori kako su pobunjeni Srbi okupirali gotovo trećinu Hrvatske te da je hrvatski državni vrh pri oslobađanju svoje zemlje u Oluji pozvao sve hrvatske građane, nebitno kojoj nacionalnosti pripadali, da ostanu kod svojih kuća i da ne napuštaju svoju zemlju, što je bila svojevrsna amnestija za pobunjene Srbe.

ZDF-ov sramotan prilog također svjesno dovodi u pitanje zasluga hrvatskih branitelja i generala, svih onih koji su časno branili i oslobađali svoju domovinu. A kakvi su Hrvati bili kao vojnici pokazuje i primjer mirne primopredaje 21. kordunskog korpusa srpske vojske kod Topuskog, kada je časni hrvatski general pokojni Petar Stipetić koji je ispoštovao sve obećano u predaju srpske vojske i pustio ih da mirno napuste Hrvatsku. ZDF također ničim ne spominje ni sve srpske zločine prema Hrvatima i ostalom nesrpskom stanovništvu na okupiranom području kao ni ono što je nuđeno srpskom vodstvu u tzv. RSK, paradržavi u Republici Hrvatskoj. Zaboravlja se i da je to srpsko vodstvo odbilo plan Z4, koji im je bio ponuđen kako bi bili država u državi Hrvatskoj.

Jedna od najvećih sramota ZDF-ova priloga je i to što se hrvatski grb naziva fašističkim simbolom iz 1941.! iako je autor priloga trebao znati da je hrvatski grb ili šahovnica koje je oni nazivaju, stoljetni simbol Hrvata!

Sve u svemu, ZDF-ov prilog je protivan povijesnim činjenicama i očito zlonamjerno ili jako aljkavo odrađen. Kao novinar Fenixa uputio sam upit intendantu njemačkog ZDF-a, gospodinu Dr. Thomasu Bellutu, kako je takav prilog uopće mogao biti emitiran na tako uglednoj televiziji. Dok očekujem odgovor od intendantice, očekujemo i oštru reakciju hrvatske diplomacije na takav ZDF-ov uradak.

Fenix-magazin/Kristijan Bodrožić izvor

HOP