Dok mediji pumpaj svađu oko dana antifašizma, ministarstvo branitelja sudjeluje u obnovi partizanskih spomenika!

0
2040

Saborski odbor za veterane predložio da Dan antifašizma postane spomendan i da kao takav ne bude više neradni dan, predsjednik SABA-e Franjo Habulin kaže da će inzistirati da 22. lipnja ostane praznik…

Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak Josipu Đakiću, predsjedniku saborskog Odbora za veterane koji je predložio da Dan antifašističke borbe više ne bude državni blagdan – da neće dozvoliti detuđmanizaciju unutar HDZ-a jer je 22. lipnja u popis blagdana uvrstio Franjo Tuđman, piše Jutarnji list.

Da se radi o politiziranju za narod, o još jednoj kosti bačenoj u narod  da se skine s reda korupcija malo je kome jasno.

No pogledajmo kako to izgleda u praksi…

Ministarstvo branitelja pomaže oko obnove partizanskih spomenika, a u nekom djelu  i financira obnovu…

Kao ovoga u Okučanima…

IMG-20191107-WA0002IMG-20191107-WA0001

Screenshot_20191107-142023_Drive

U Pakracu pomaže ministarstvo branitelja oko postolja partizanskog spomenika.

IMG-20191107-WA0003

A o tome pišu i srpske Novosti.

Radaušev spomenik postavljen je 1955. iznad spomen-kosturnice s posmrtnim ostacima 68 partizana nepoznatih imena: u ljeto 2017. je renoviran, pa će u sklopu aktualne rekonstrukcije pakračkoga trga biti preseljen 50-ak metara južnije od svoje prvobitne lokacije, na početak parka i preko puta spomenika hrvatskim braniteljima iz devedesetih, koji je planirano podignuti. Naime, idejnim je rješenjem te javne gradske površine predviđeno da spomenici ustupe svoje središnje mjesto zelenoj površini, cvjetnoj aleji i pješačkoj stazi. NoGrad Pakrac i Udruga antifašističkih boraca i antifašista toga grada i obližnjeg Lipika uspjeli su postići kompromisno rješenje po kojem će partizanski spomenik ostati u središtu mjesta (samo na nešto nižem postamentu, bez kamenih stuba). Kosti iz spomen-kosturnice bit će premještene u zajedničku grobnicu na partizanskom dijelu pravoslavnoga gradskog groblja. Kako je kosturnica ionako bila u prilično lošem stanju, poglavito zbog oštećenja slivnim vodama, posmrtni ostaci iz nje premješteni su još u travnju, a u srpnju je dovršeno uređivanje nove grobnice, sve uz suglasnost Ministarstva hrvatskih branitelja.

HOP