Šola objasnio svađu Thompsona i Škore, zašto je Hedl za Škoru i kako je Škoro bio uz Savku, a ne u Americi!

0
6369

 

KOLUMNE

Ivica Šola – Zašto su se zapravo svadili kumovi Thompson i Škoro

Kako je došlo do ove Škorine kampanje “zovi Šolu”. Jednostavno. Prošlo ljeto čitam i gledam kako Škoro tvrdi da će kampanju financirati  sam i da u njegovu timu nema bivšeg predsjedničina savjetnika Mate Radeljića. I onda napišem, jer je Škoro šaljivdžija, ironičnu kolumnu za „Slobodnu“ pod naslovom „Svi pričaju i pišu o Škori, evo i ja ću“.

No osim u naslovu, Škoro se u tekstu nigdje ne spominje, tek se bavim likom i djelom Mate Radeljića. Naime, u to vrijeme kratko sam se čuo s jednim imućnim Hrvatom, koji živi s druge strane Atlantika, koji je bio u društvu još jedne osobe koja može posvjedočiti da je tog našeg čovjeka zvao Mate Radeljić u ime Miroslava Škore, koji, eto, nije u Škorinu timu, i koji će sam financirati kampanju, pa je Radeljić tog imućnog Hrvata vjerojatno zvao u svoje ime, ne da traži novac, već da ga upita kakvo je tamo vrijeme, pada li kiša.

bujanec-800x433-640x350

Nakon te kolumne krenuli su pozivi da se nađem sa Škorom. Kako me je nakon kolumne od prošle zvala opet meni i Škori bliska i draga osoba, a o Škori zapravo nisam napisao ništa bitno, taj je poziv, gnjavaža, bio okidač za ovaj tekst koji, inače, nisam planirao.

O Škori jako puno znam, i to nije u skladu sa slikom koju ostavlja u javnosti, a ovdje, zbog ograničenog prostora samo dvije stvarčice. Naime, o Kolindi i Milanoviću ljudi znaju sve, a o Škori baš i ne.

Tako je u onoj izrežiranoj „Bujici“, na upit zašto je otišao u Ameriku i nije bio u ratu, odgovorio kako on nije bježao od rata nego je spoznao da u Jugoslaviji nema budoćnosti i kako je nije volio.

Drago_hedl_hrt

Pa nije njega Koalicija narodnog sporazuma zvala 1990. da vodi njihov izborni skup u Osijeku, te na trenutak napusti crtu bojišnice u SAD-u, zato što je bio anonimac. Ne, bio je za Jugoslavije velika zvijezda ovdje, ništa mu nije manjkalo.

Kada ga je prošli mjesec na lokalnoj televiziji iznimno pozitivno ocijenio i podržao Drago Hedi, mnogi su se začudili. Ja ne, oni su ekipa iz Osijeka, a Hedl je bio aktivni član Koalicije narodnog sporazuma, koju je Škoro, kasnije hadezeovac, promovirao.

Inače, Hedi je osamdesetih u Glasu Slavonije napisao tekst o Crkvi u Stražemanu, gdje je kipar Starčević napravio mozaik na kojem je Stepinac, a Hedl,koji je Stepinca prozvao “krvnikom među svecima”, nakon objave teksta pokrenuo je YU pravosuđe, a župnik crkve i umjetnik dobili su kazne zatvora. Zašto dakle Hedl ne bi lijepo, kao i Josipović, govorio o Škori, Josipović koji je Hedla kao predsjednik odlikovao za doprinos ljudskim pravima!?

Hajde, recimo da Škoro nije volio Jugoslavijuu, pa je zbog toga 1989. šmugnuo u Ameriku. Ali je Jugoslavija i njezine vedete voljela Škoru, a vole ga, eto, i danas.

I druga crtica. Svi se pitaju gdje je puklo prijateljstvo Marka Perkovića Thompsona i Škore?

Thompson-podrzao

Počelo je ovako. Thomspon je dao intervju Knjazu, Knjaz ga pita koju bi domoljubnu pjesmu, osim svojih, izdvojio. Thompson ispali – Škorina Matu.

Škoro ga potom nazove, predstavi se i zahvali što ga je spomenuo. Nađu se potom i razvilo se prijateljstvo. Kako je Thompson hodao sa svojom današnjom suprugom, Škoro se sam ponudio da mu bude kum. Marko pristane. Thompson je u to vrijeme radio na okupljanju ekipe domoljubnih pjevača, gdje je vidio i kuma Škoru. Onda je kum Škoro, kojemu HDZ sad ne valja, i uz pomoć politike, a kako drugačije u Hrvatskoj, počeo svoj vrtoglavi materijalni i karijerni uspon. Kao i u bivšem režimu, i u neovisnoj Hrvatskoj, Škoro je išao kao kroz putar.

Tako je došao i u Croatia Records. Kada je objavljeno da mutni srpski tajkun, vlasnik trash televizije Pink, kupuje Croatia Records, Thompson je tražio od kuma Škore da otkupi svoje pjesme, kako  i kultna ratna budnica “Bojna Čavoglave” ne bi postala srpsko vlasništvo, televizije i tajkuna protkanih četništvom. Škoro je to odbio te de facto (i) “Čavoglave izručio Srbima. Tako je Škoro izdao kuma Marka, a Marko je nakon toga prekinuo svaki kontakt s njim.

Ali je Mitrović, na sreću, odustao od kupovine i Thompson je poslije uspio „vratiti dite materi”.

Ima tu još toga, ali ostavit ću to za kasnije, ukoliko me netko zbog Škore opet nakon ovog teksta bude zvao i gnjavio ili “točno informirao”. Ne treba, hvala. Jer je istina voda, ne baš tako, duboka.

Ivica Šola/SlobodnaDalmacija

 

  •