General Tolj: “Pokrali smo sami sebe, na to nas je na vrijeme upozorio iz emigracije Bruno Bušić

0
3842
cof

Antun Babić

Politički zatvorenici i osnivači HDZ-a duboko žalosni i jako ljuti zbog sadašnjeg teškog političkog stanja u Hrvatskoj

U utorak 12. studenoga 2019., u prostorijama društva hrvatskih političkih zatvorenika u Zagrebu, održana je izložba RATNA RAZARANJA U HRVATSKOJ – 1991. Riječ je o izložbi fotografija, starih zemljovida i antiratnih plakata s prikazom razaranja tisućljetne hrvatske kulturne baštine s naglaskom na sakralne objekte. Bio je to prvi dokumentarno-informativni projekt kojim je 1991./1992. godine međunarodna javnost upoznata s razmjerima agresije na Republiku Hrvatsku.

Izložba koju do sada nije vidjela domaća javnost realizirana je korištenjem fotografija dokumentarne izložbe iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja koji je bio suorganizator izložbe 1991./1992., te antiratnih plakata i starih zemljovida koje je ustupio Muzej suvremene umjetnosti iz Zagreba.

oznorCB

Na otvorenju izložbe govorili su predsjednik Udruga veterana Domovinskog rata i dugogodišnji politički zatvorenik Milan Pišković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. Mladen Pavković, ratni general Ivan Tolj, dugogodišnji politički zatvorenik i žrtva komunizma Đuro Perica te danas najpoznatiji domoljubni povjesničar prof.dr.sc. Jurčević.

Milan Pišković i Mladen Pavković osvrnuli su se na povijest izložbe Ratna razaranja u Hrvatskoj – 1991. te različite dojmove koje je izložba tada izazvala u raznim gradovima europskih zemalja. Obojica su izrazila vidno nezadovoljstvo zbog činjnenice da je Domovinski rat danas bačen u zapečak, a djeca u školama niti uče o tom strašnom obrambenom ratu, niti im se dozvoljava da idu na izložbe i predavanja o Domovinskom ratu.

Posebno emotivno i bez puno zadrške o političkom stanju u Hrvatskoj danas govorili su general Ivan Tolj i Đuro Perica.

General Ivan Tolj, koji je nedavno zbog nedovoljne domoljubne aktivnosti umirovljenih generala, istupio iz Generalskog zbora, istaknuo je, između ostaloga, sljedeće:

“Pokrali smo sami sebe. Na to nas je na vrijeme upozorio iz emigracije i Bruno Bušić, kojeg je Udba na mučki način ubila u Parizu 1976. Nacionalno pomirenje iskorišteno je za lustraciju onih koji su stvarali hrvatsku državu – a posebno branitelja. Takvo stanje ne može niti smije opstati. Ukoliko se dogodi da ono potraje još duže vrijeme, nestat će samostalna hrvatska država. Domovinski rat će biti naročito besmislen ako se ne zaustavi uništavanje hrvatske države. Treba što prije u hrvatsko društvo integrirati hrvatsko iseljeništvo, jer samo na taj način možemo spasiti hrvatsku državu…”

KOMUNISTI NE MOGU BITI ANTIFAŠISTI

Đuro Perica istaknuo je kako ga strašno ljuti “što se komunisti prikazuju kao antifašisti”.

“Komunisti ne mogu biti antifašisti, oni su komunisti i to je to”. Nikada više ne smijemo pasti u naivnu zamku pomirenja, jer komunisti nisu prihvatili to pomirenje niti ga danas žele”, kazao je Đuro Perica.

Perica je nadalje rekao da je najnovije korištenje Jasenovca za uništenje hrvatske države potpuno neprihvatljivo te se upitao: “Zašto se nitko u zadnjih trideset godina iz vrha hrvatske vlasti nije zahvalio ili barem spomenuo veliku žrtvu i doprinos koju su hrvatski politički zatvorenici dali u stvaranju hrvatske države”?

NEMA UDBE, ALI IMA UDBAŠA

U kratkom ali i vrlo nadahnutom govoru Josip Jurčević naveo je da je u komunističkoj Hrvatskoj poslje Drugog svjetskog rata bilo 120 tisuća političkih procesa, koji su svi završili s dugogodišnjim zatvorom. Nadalje je rekao da je zloglasna Udba u iseljeništvu ubila 88 hrvatskih političkih aktivista i iseljenika, a bilo je još i 24 neuspješna pokušaja atentata. Na sve nazočne vrlo snažan dojam ostavio je podatak o ubojstvu hrvatskih svećenika i časnih sestara poslje Drugog svjetskog rata.

“Komunisti su ubili 664 svećenika i časnih sestara. To je više nego u cijeloj Europi. Primjerice, u Češko-Slovačkoj je poslje rata ubijeno 14 svećenika”, istaknuo je Josip Jurčević. Profesor Jurčević citirao je i blaženog Alojzija Stepinca koji je rekao: “Komunizam je rođen na laži i umrijet će na laži”.

Danas u mainstream medijima, koji su u rukama neokomunista i neojugoslavena, proskribirani hrvatski povjesničar, svoje je predavanje završio sljedećim i vrlo upozoravajućim opisom stanja u Hrvatskoj:

“Nema Udbe, ali ima udbaša. Živjeli smo u laži i još uvijek živimo u laži. Mi smo danas u puno lošijoj situaciji, nego što smo bili u vrijeme velikospske agresije početkom devedesetih godina”,

U publici na izložbi bio je i potencijalni predsjednički kandidat mr.sc. Antun Babić, čiji je otac (Vinko Babić) bio domobrani i koji je ranjen na Križnom putu, a kasnije i suđen. Zatvorsku kaznu izdržavao je u Lepoglavi i Požegi.

Nakon grada Zagreba, izložba će obići i druge hrvatske gradove čiji su spomenici kulture devastrani u vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku.

 

HOP