Iranski general meta jer je ozbiljno ugrozio sigurnost Izraela

0
1053

Iran će kazniti Amerikance gdje god budu u njegovu dosegu zbog ubojstva iranskog generala Kasema Solejmanija tvrdi službena politika.

Iako se radi vrlo opasnom ubojstvu drugog čovjeka države Iran, svjetske reakcije su suzdržane. Vrlo mlako ponašanje svjetske diplomacije govori o činjenici da je SAD prva sila svijeta.

Rakete su ispaljene iz drona “MQ-9 Reaper” koji je poslat iz američke vojne baze u Kataru. Dron nosi četiri laserski navođene rakete , koje mogu uništti i tenk. Dron vrijedan 64 milijuna dolara leti brzinom od 370 km/h, a stručnjaci kažu da je gotovo nečujan te da njegove žrtve nemaju skoro nikakvo upozorenje prije napada.

20200105_103557

Pojavile su se informacije da je Solejmani od vrhovnog iranskog vođe, ajatolaha Ali Khameneija, tražio odobrenje za pokretanje operacije. Rečeno mu je da se vrati u Teheran radi konzultacija i dodatnih uputa, što sugerira da je riječ o nekoj akciji većih razmjera, citira novinarka NYT.

-Smrt iranskog generala Quassema Soleimanija u zračnom napadu američkih snaga  nije čudna, obzirom da Amerikanci uvijek kazne  smrću organizatore za svaki napad na svoja i saveznička diplomatska, vojna i druga predstavništva, a dotičnog odavno takvim smatraju.

Sve je eskaliralo još napadima na tankere u Perzijskom zaljevu te na saudijska naftna postrojenja prošle godine, a kap koja je prelila čašu je napad na U.S. Veleposlanstvo u Bagdadu od prije par dana.

S obzirom da “Klub pet očiju” (kako kolokvijalno nazivaju 🇬🇧 britansku, 🇦🇺 australijsku, 🇨🇦 kanadsku, 🇳🇿 novozelandsku i 🇺🇲 američku obavještajnu zajednicu, op.a.) te 🇩🇪 njemačka, 🇮🇱 izraelska i 🇨🇵 francuska obavještajna zajednica raspolažu podacima i snimcima o Suleimanijevim umiješanostima te njegovoj dojučerašnjoj osobnoj asistenciji u većini napada na Bližnjem Istoku koje Zapad klasificira i smatra terorističkim.-komentira T. Ljubić.

 Soleimani je započeo svoju vojnu karijeru na početku iransko-iračkog rata 1980-ih, tijekom kojeg je na kraju zapovjedao 41. divizijom. Kasnije je bio uključen u ekstrateritorijalne operacije, pružajući vojnu pomoć Hezbollahu u Libanonu.
U 2012. Soleimani je pomogao u jačanju sirijske vlade, ključnog iranskog saveznika, tijekom sirijskog građanskog rata, posebno u operacijama protiv ISIL-a i njegovih potomaka.
Soleimani je također pomagao u zapovjedništvu kombinirane iračke vlade i šiitskih milicija koje su napredovale protiv ISIL-a u 2014.-2015. Soleimani je bio jedan od prvih koji su podržali kurdske snage koje su se odupirale ISIL-u pružajući im oružje. 

Soleimani je ubijen u ciljanom američkom dronovskom napadu 3. siječnja 2020. u Bagdadu u Iraku. Također ubijen je  zamjenik šefa iračkih narodnih mobilizacijskih snaga (PMF), Abu Mahdi al-Muhandis.
Soleimani je na mjestu zapovjednika snaga Quds-a naslijedio Esmail Ghaani. 
Na zapadu su ga doživljavali kao prikrivenu silu koja stoji iza iranske kampanje međunarodnog terorizma. Sjedinjene Države i Izrael su 2011. i druge iranske dužnosnike označili kao teroriste, optuženi za zavjeru za ubojstvo veleposlanika Saudijske Arabije, jednog od glavnih neprijatelja Irana u regiji.
Prošle godine, u travnju, cijela Quds Force navedena je kao strana teroristička skupina od strane Trumpove administracije.
 FB_IMG_1577443686350

 Od 2014. do 2017., bio je rijedak slučaj da su se Iran i Sjedinjene Države nominalno borile na istoj strani. U više navrata Amerikanci su iz zraka pogodili ciljeve Islamske države dok je general Suleimani usmjeravao kopnene snage protiv militanata.