Vlada je trebala kontrolom prometnica prema Dalmaciji kao na granici štiti nezaražene dijelove, staviti vojsku na granicu i provesti mobilizaciju pričuvne policije

0
17602

Hrvatska ovu krizu u svezi korona virusa loše vodi, a poslušnički mediji plješću vladi kako je stanje dobro na terenu. Mnoge službe su potpuno krivo raspoređene.

Upravo kao stručna osoba za takva stanja , a gledajući jučer  na televiziji Plenkovića kako se hvali da je broj zaraženih znatno manji nego u EU  , tvrdim da on ne zna što radi, kao i mnogi u EU.

Iz slike u okruženju naše zemlje jasno je da država ima “ratno stanje sa virusom u zemlji”.

Zdravstvo ima solidnu organizaciju koja je jedina dignuta na noge kako spada, ali i ona ima jedan dio zaraženih doktora, kao i doktora koji se neodgovorno ponašaju, a  to je sve zbog stihijskog ponašanja vlasti u ovoj krizi.

Policija i vojska kao segmenti vlasti potpuno su krivo postavljeni u krizi. Policija je pred bolnicama u pojačanom obliku, umjesto da su postavljeni zajedno sa sanitetom na autocesti pred Lučkom, kao da je tu granični prijelaz i kontroliraju putnike prema Dalmaciji, kako bi spriječili širenje virusa  prema nezaraženoj Lici, Dalmaciji, Gorskom kotaru. Baš kao što je nekad bilo u ratu , dio slobodne zone i one ratne, tako to treba izgledati i danas, a slobodnu zonu od virusa treba štititi svim sredstvima i kontrolama na prometnicama, željeznici i autobusnom prijevozu. Za tako nešto treba imati planove za provedbu i kompletnu strategiju..

Potrebno je bilo provesti mobilizaciju muškog dijela pučanstva i rasporediti ih u pričuvnu policiju kako bi se pojačao policijski nadzor na više punktova i prometnica , da bi se što više štitila slobodna zona od virusa. U toj zoni ograničio bi rad državne administracije, a te ljude bi rasporedio na radnu obavezu i  štitio privredu kojom bi spašavao koliko toliko ostale zaražene djelove države.

Grad Zagreb treba podijeliti na više kontrola i zona kako bi se kriza virusom spriječila. Treba zabraniti promet poslije 20 sati, osim dežurnih službi. Pojačat kontrolu u zračnoj luci.

Plenković i ekipa čekaju da se zaraze i dalmatinci, te na tom principu čekanja on upropaštava kompletnu privredu, jer uništavaju nezaražene djelove zemlje čekanjem. Njemu je sada dužnost da štiti slobodne dijelove zemlje, a ne da karantenama u cijeloj zemlji uništava privredu u nezaraženim djelovima.

Izbori stranački u HDZ-u jasno govore da on ne zna voditi ovu zemlju, oni sada nisu bili bitni, već zaštita slobodnih zona od virusa. Na izborima se moglo dogoditi da oni budu izvor zaraze, a izborima  u ovom trenutku je on pokazao da se ne ponaša ozbiljno. Kovač i njegova ekipa prihvaćanjem izbora u ovom trenutku pokazali su slični diletantizam samom Plenkoviću.

Da su odbili kandidaturu, sebi bi napravili najbolji PR. I pokazali brigu prema ljudima koji su dolazili na njihove skupove.  Odnosno za njihovo zdravlje.

Mediji su isto dio te glupe priče oko izbora i nepotrebnog ugrožavanja 80000 birača. Nećemo nikada saznati da li se zaraza širila tijekom skupova HDZ-a.

Vojska je odavno trebala biti na granici, a stožer u Puli, jer je Istra najugroženije područje.

Screenshot_20200318-113246_Chrome

Nije jasno da li postoje napisani strateški planovi za ovakve situacije, niti koliko ima robnih rezervi i kako se one aktiviraju.

Prazne police trgovina govore da sustav je jako porozan i na štetu najugroženijih, najstarije populacije koja ne može  voziti velike količine robe u svoje domove i čekati satima pred mesnicama.

FB_IMG_1584501226021

Mi za sada imamo izuzetno nizak postotak zaraženih zahvaljujući dragom Bogu, pa je vrijeme da država to stanje održi, a ne da vlada preko Indexa šalje poruke  katastrofe koliko će biti zaraženih na vrhu krize. To znači da vlast ne zna upravljati krizom i nepotrebno širi paniku.

Igor Drenjančević

HOP