‘New york Jasenovac Research Institut ‘ je stavio 38 Hrvata iz općine Konjic na popis žrtava, a koji nemaju nikakve veze s Jasenovcem

0
8701

Na popisu žrtava ubijenih od ustaša u Jasenovcu na web stranici www.jasenovac. org, koja pripada New york Jasenovac Research Institutu, pored Hrvata iz drugih općina bivše SFRJ nalazi se i 38 Hrvata iz općine Konjic, koji nemaju nikakve veze s Jasenovcem jer su živjeli, i ubijeni od partizana, četnika i ustaša, daleko od ovog ustaškog a kasnije i partizanskog odnosno komunističkog stratišta.

Na tom popisu neopravdano se nalaze – iz župe Konjic: Jozo Zovko (Bradina), Mirko Matić (Čelebići), Mato Jurić (Dubravice), Ante Pehar, Ivan Pehar (Jošanica), Ivan Azinović (upisan dva puta), Slavko Belša, Zvonimir Belša, Pavo Džeba, Vjekoslav Džeba, Mijo Jurić, Mira Mustapić, Mato Šimunović (Konjic), Janja Jurić (Polje Bijela), Stanko Arar (Pokojište), Jozefi na Križanović (Spiljani), Petar Šimunović (Turija), Danilo Azinović (upisan dva puta), Ivan Azinović (upisan dva puta), Marko Ergo, Jela Karlović (upisana dva puta), Pero Karlović, Frano Kozarić, Karlo Karlović, Mara Kozarić, Boško Marković (Zabrđe); iz župe Podhum: Juro Jurić Zivlak (Bukovica), Emil Majetić (Gorani); iz župe Solakova Kula: Stipo Sudar, Ivo Sudar, Jozo Sudar, Mato Sudar, Rafo Sudar, Ilija Džalto, Petar Majić (Bare), Mato Šimunović (Požetva); iz župe Obri: Slavko Vujičević, Anto Rako (Obri) i Marko Stanić (Vrci).

Svaka pojedinačna nevina žrtva zaslužuje pijetet, pa i ovih 38 konjičkih Hrvata, posebno oni ubijeni od partizana – čija imena do 1990. nisu nigdje bila, niti su smjela biti, zapisana, niti su se smjela spominjati. Tako su žrtve, pa i one pale od partizanske i četničke ruke, po drugi put postale žrtve u režiji Jasenovac Research Instituta, od čijih ‘’znanstvenih’’ istraživanja se nitko službeno ne ograđuje.

Ni u Hrvatskoj, ni u svijetu. Svaki je život svetost, svaki je zločin — zločin i svaka jasenovačka, kao i žrtva iz drugog mjesta, zaslužuje pijetet. No, zaslužuju li pijetet i žrtve koje su lažno prikazane kao jasenovačke žrtve, a živote su izgubile na stotinama drugih mjesta, stotinama, pa i tisućama kilometara dalje od Jasenovca?

241 MARTIN PLANINIĆ: Tko je izdao Kavrana, stranica 24 242 ŽELJKO RAGUŽ: Hercegovina: srpske tendencije u nacionalnom razvoju muslimana, HKD Napredak, podružnica Stolac 1997, stranica 224

Z.Dragić fb

HOP