Kovačević: ‘Zastupljenost ne znači da predstavnici nacionalnih manjina imaju i ostvaruju opći politički mandat te da mogu odlučivati u pitanju sastavljanja vlade ‘-‘Možemo’ sa 96 349 -7 zastupnika, MOST sa 123 193 samo 8

0
428

ODKUD VAM PRAVO!?

Koliko nam je nakaradan izborni zakon, odnosno kako Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor izigrava i poništava volju birača, pokazat ću vam vrlo zorno na primjeru izbora zastupnika nacionalnih manjina.

Treba odmah reći punu istinu. Zastupnici nacionalnih manjina su posebna priča i dodatno pokazuju kako se i izigrava i poništava volja birača i odstupa od utvrđenog ustavnog načela općeg i jednakog biračkog prava iz članka 72. Ustava RH. Zastupnici nacionalnih manjina nemaju niti ostvaruju opći politički mandat da mogu odlučivati u pitanju sastavljanja vlade, glasovanja o vladi i nekim drugim pitanjima koja traže da zastupnik ima opći politički mandat.

Ustavni zakon jamči pripadnicima nacionalnih manjina pravo na zastupljenost. Zastupljenost ne znači da predstavnici nacionalnih manjina imaju i ostvaruju opći politički mandat te da mogu odlučivati u pitanju sastavljanja vlade glasovanja o vladi i nekim drugim pitanjima koja traže da zastupnik ima opći politički mandat.

milorad-pupovac-i-furio-radin

Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor nije definirao pojam zastupljenosti te utvrdio znači li zastupljenost da zastupnik nacionalnih manjina ima opći politički mandat i ako da, kad i pod kojim uvjetima zastupnik nacionalne manjine ostvaruje opći politički mandat, a kad ta zastupljenost znači savjetodavni karakter bez prava općeg političkog mandata.
Političkom trgovinom zastupnici nacionalnih manjina uspjeli su u Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor ostvariti pravo na izbor osam zastupnika nacionalnih manjina i to
– pripadnici srpske nacionalne manjine biraju tri zastupnika u Sabor;
– pripadnici mađarske nacionalne manjine biraju jednog zastupnika u Sabor;
– pripadnici talijanske nacionalne manjine biraju jednog zastupnika u Sabor;
– pripadnici češke i slovačke nacionalne manjine biraju zajedno jednog zastupnika u Sabor;
– pripadnici austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine biraju zajedno jednog zastupnika u Sabor.

– pripadnici albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine biraju zajedno jednog zastupnika u Sabor.
Što nam pokazuje raščlamba zadnjih održanih parlamentarnih izbora u vezi izbora 8 zastupnika nacionalnih manjina?

Za pripadnike srpske nacinalne manjine ukupno je glasovalo samo 13 565 glasača,svaki birač je imao pravo glasovati za tri predstavnika . Milorad Pupovac je dobio 10.733,Dragana Jeckov je dobila 8376 glasova,a Boris Milošević je dobio 7715 glasova. Njih troje je izabrano za zastupnike,a za nji he ukupno glasovalo 10 733 birača.
Robert Jankovics je dobio 2807 glasova,a bio je jedini kandidat i izabran je za zastupnika mađarske nacinalne manjine.
Furio Radin je dobio 890 glasova,a bio je jedini kandidat i izabran je za zastupnika mađarske nacinalne manjine.
Vladimir Bilej je dobio 1514 glasova i izabran je za zastupnika češke i slovačke nacinalne manjine.

kajtazi-743x437-1
Veljko Kajtazi je dobio 3745 glasova i izabran je za zastupnika austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine.
Ermina Lekaj Prljaskaj je dobila 1725 glasova i izabrana je za zastupnicu albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine.
Izborni rezultati osam izabranih zastupnika nacionalnih manjina pokazuju i dokazuju da oni nemaju niti su stekli legitiman opći politički mandat da odlučuju o pitanju sastavljanju hrvatske Vlade,izbora hrvatske Vlade,a poglavito da trgovinom imaju pravo na svog ministra kao uvjet da čine vladajuću većinu.
Draga gospođo i gospodo izabrani zastupnici nacinalnih manjina otkud vam pravo da u ime hrvatskog naroda i hrvatskih građana odlučujete o sastavu hrvatske Vlade,da činite vladajuču većinu i određujete svog ministra. Otkud vam pravo kad nemate opći politički mandat. Okud vam pravo da odlučujete u ime hrvatskog naroda i hrvatskih građana.
Andreju Plenkoviću,otkud ti pravo da varaš hrvatski narod te radiš većinu sa zastupnicima nacinalnih manjina i izgravaš Ustavni zakon, jer Ustavni zakon jamči pripadnicima nacionalnih manjina pravo na zastupljenost. Zastupljenost ne znači da predstavnici nacionalnih manjina imaju i ostvaruju opći politički mandat te da mogu odlučivati u pitanju sastavljanja vlade glasovanja o vladi i nekim drugim pitanjima koja traže da zastupnik ima opći politički mandat.

Pero Kovačević

Malo statistike

Postoci (po apsolutnom broju glasova):
HDZ 36%( 621 008) – 66 mandata
SDP 24% ( 414 615)- 41 mandat
DP 11% ( 187 450) – 16 mandata
MOST 7% (123 193) – 8 mandata
Mozemo 5,6 % (96 349)- 7 mandata
Pametno 2,6 % ( 45 225)- 3 mandata
HNS 0.5% (8835)- 1 mandat
Ref. 0.5 % ( 8355)- 1 mandat
Pristupilo biranju 1.702 248 glasaca od ukupno 3 672 067.
Ovi statistički podaci su dovoljan odgovor na pitanje je li treba mijenjati izborni zakon.- kandidat Domovinskog pokreta  M. Ptičar

 

HOP