FRANCUSKI GRADONAČELNICI I PARLAMENTARNI ZASTUPNICI TRAŽE MORATORIJ NA 5G, NAŠI MEDIJI I POLITIČARI RADE SUPROTNO!

0
2129

FRANCUSKI GRADONAČELNICI I PARLAMENTARNI ZASTUPNICI
TRAŽE MORATORIJ NA 5G

Šezdesetak gradonačelnika i izabranih dužnosnika, među kojima su gradonačelnici Lyona,
Bordeauxa, Strasbourga, Marseillesa, 12th arrondissement of Paris uputilo je peticiju
premijeru Jeanu Castexu u kojoj pozivaju Vladu na hitno donošenje odluke o moratoriju
na 5G.

inbound4612859203205405045
Upozoravaju kako se uvođenjem 5G povećava izloženost stanovništva zračenju te traže
prethodnu procjenu utjecaja na zdravlje i okoliš.

U peticiji se između ostalog, navodi:

„Mi, gradonačelnici i izabrani dužnosnici predlažemo odmah moratorij na uvođenje 5G barem
do ljeta 2021. Tijekom tog moratorija tražimo decentraliziranu demokratsku raspravu o 5G i digitalnoj uporabi. Molimo općine za pravo supsidijarnosti u vezi s primjenom načela
predostrožnosti. Tražimo da se prioritet da smanjivanju digitalnog jaza razvojem optičkih
mreža u ruralnim područjima i dovršenjem uvođenja 4G.

Emisije 5G valova dodane su onima prethodnih tehnologija, 4G, 3G i 2G, što će dovesti do
povećanja razine izloženosti stanovništva elektromagnetskim valovima. Isto tako, neophodno
je hitno ispitati utjecaj širenja hiperpovezanih objekata na zdravlje.
Utjecaj na okoliš izazvan digitalnom uporabom nastavlja se povećavati, a s njezina eksplozija
nije pokazala očekivane dobitke. Uz to, primjena 5G eksponencijalno će ubrzati eksploataciju neobnovljivih prirodnih resursa, onečišćenje uslijed vađenja rijetkih metala i stvaranje količine
otpada koji se teško može reciklirati. Trenutno je vrlo mali broj raspoloživih mobilnih telefona kompatibilan s 5G. Uvođenje ove mobilne mreže uključivat će, dakle, obnovu velikog dijela
opreme, daljnje povećanje ekološkog otiska i težine otpada, u pokušaju da se iskoristi
tehnološka inovacija čija se korisnost tek treba pokazati. Stoga je potrebna preliminarna
studija utjecaja na okoliš 5G prije razmatranja njezine primjene. ”

inbound2815820444030968609

Upravo to što traže francuski gradonačelnici, zatražili su i zastupnici Kluba SDP-a u prijedlogu Zaključka koji se je trebao naći na raspravi na 36-toj sjednici Gradske
skupštine, 10. 09. 2020., kao točka 57 opsežnog dnevnog reda.
http://web.zagreb.hr/sjednice/2017/sjednice_skupstine_2017.nsf/CPDNW?

Kako neslužbeno doznajemo, nakon intervencije predsjednika Gradske organizacije SDP-a, Gordana Marasa, ta je točka povučena s dnevnog reda . Maras se građanima Zagreba ispričao zbog prijedloga svojih stranačkih kolega, gradskih zastupnika.

U Prijedlogu Kluba zastupnika SDP-a, osim izrade procjene utjecaja na zdravlje, okoliš i prostor prije testiranja 5G mreže, zatražena je i zabrana nadogradnje na 5G baznih stanica postavljenih protivno GUP-u, izraženo nezadovoljstvo postavljanjem baznih stanica bez odgovarajuće dokumentacije i radom bez uporabnih dozvolaPredloženo je da Gradska skupština Grada Zagreba zatraži od teleoperatera poštovanje zakonske regulative i procedura kod postavljanja telekomunikacijske opreme, a naročito opreme za 5G tehnologiju.
Nije jasno što je to toliko zasmetalo Gordanu Marasu u ovom razumnom i logičnom da je smatrao potrebnim od njega se javno ograditi.
U svojoj “ingenioznoj objavi” Maras je naglasio kako “zagovara tehnološki razvoj koji se temelji na razvoju sigurnih tehnologija koje će omogućiti brži bežični prijenos podataka”.
https://www.facebook.com/gordan.maras/posts/4384922871548761

Očito mu nitko od suradnika nije uspio objasniti kako je upravo to bila suština prijedloga koji se trebao naći na raspravi u Skupštini – zahtjev za izradom studije utjecaja na zdravlje i okoliš, kako bi se se utvrdilo da li je 5G sigurna tehnologija brzog bežičnog prijenosa podataka ili nije.
Po svoj prilici Maras, koji čak pretendira postati i gradonačelnik Zagreba, previše je potkapacitiran da shvatio što je u prijedlogu Kluba zastupnika zaista pisalo. Nije sigurno da li bi on uopće znao objasniti što je to 5G tehnologija, a još manje argumentirati zašto se zalaže za uvođenje 5G prije nego li se utvrdi sigurnost 5G mreža za zdravlje i okoliš. Bilo bi zgodno čuti i njegovo objašnjenje zašto smatra kako bi građani Zagreba trebali biti “pokusni kunići čije se zdravlje može prodati za profit “, ako su belgijski političari rezolutno odbili da to budu građani Bruxellesa.
Po svoj prilici Marasovo bi se mudro i veleumno objašnjenje svelo na jednostavnu rečenicu: “5G je super zato jer su mi to rekli operateri i njihovi lobisti”.
Francuski gradonačelnici i političari, potpisnici peticije premijeru, za razliku od Marasa, odgovorno propituju različite stavove i argumente, prate istraživanja, slušaju znanstvenike, poštuju mišljenje svojih građana, suprotstavljaju se korporativnim lobijima kad njihovi pritisci i zahtjevi idu na štetu javnog interesa.
Problemi s kojima se mi u Hrvatskoj suočavamo, nastaju kad ljudi koji kao Gordan Maras, koji nemaju znanja i kompetencija, ali imaju ambicija, steknu moć i odlučuju kod donosenja odluka koje bitno utječu na naš život.
Peticiju gradonačelnika francuskih gradova možete pogledati na https://www.change.org/p/jean-castex-5g-num%C3%A9rique-nous-voulons-un-d%C3%A9bat-d%C3%A9mocratique
i

France, Over 60 Mayors and Officials Call for a 5G Moratorium

Prijevod peticije na hrvatski jezik:
5G, digitalizacija, želimo demokratsku raspravu

Vlada je u svom planu utvrdila 5G kao strateško pitanje za Francusku i odlučila je
da će se frekvencije dodjeljivati tele operaterima od rujna 2020. Ova odluka donosi se bez studije utjecaja na klimu i okoliš ili bilo kakvih prethodnih javnih konzultacija. Ipak, stvarna korisnost 5G nije ni približno toliko očita kao što to tvrde mobilni operateri ili vlada. Unatoč upozorenjima mnogih građana, udruga i izabranih dužnosnika, dodjeljivanje frekvencija zakazano je za iduće tjedne, a da nikada nije provedena prava rasprava, a vlada opravdavai svoju žurbu navodnim „francuskim odgađanjem“. Međutim, postavljaju se ekološka, zdravstvena i demokratska pitanja.

Utjecaj na okoliš izazvan digitalnom uporabom nastavlja se povećavati, a s eksplozijom uporabe nisu pokazani dobici očekivani lažno nazvanom “dematerijalizacijom”. Industrijalci se slažu oko obećanja da će se tijekom sljedećih desetljeća 1000 puta povećati razmjena podataka putem mreža. 5G tehnologija dizajnirana je da omogući brzine deset puta veće od 4G na pametnim telefonima, ali njezino postavljanje u Francuskoj dovest će do “povratnog učinka” povećanjem potrošnje podataka i upotrebe telekomunikacija, što je sinonim za vrlo veliku potrošnju energije korištenjem antena i poslužitelja. Uz to, primjena 5G eksponencijalno će ubrzati eksploataciju neobnovljivih prirodnih resursa, onečišćenje uslijed vađenja rijetkih metala i stvaranje količine otpada koji se ne može ili se malo može reciklirati. Trenutno je vrlo mali broj mobilnih telefona u optjecaju i na tržištu kompatibilan s 5G. Uvođenje ove mobilne mreže uključivat će, dakle, obnovu velikog dijela opreme, daljnje povećanje ekološkog otiska i težine otpada, u pokušaju da se iskoristi tehnološka inovacija čija bi se korisnost tek trebala pokazati. Stoga je potrebna preliminarna studija utjecaja na okoliš 5G prije razmatranja njezine primjene.

Nedavna povijest nam je u dovoljnoj mjeri pokazala kako je budnost građana uvijek potrebna u smislu javnog zdravlja. U svom izvješću o 5G u listopadu 2019. ANSES također tvrdi da je “naglasio značajan nedostatak, čak i nedostatak podataka, koji se odnose na potencijalne biološke i zdravstvene učinke” ove tehnologije. Studija je trenutno u tijeku, čini nam se bitnim sačekati njene zaključke prije postavljanja 5G u naše gradove i na naše selo. Ovo razdoblje analize vraća državi suverenu ulogu u zdravstvenim pitanjima s obzirom na kolektivni interes, a ne na industrijske ekonomske interese.

Emisije valova od 5G dodaju se onima iz prethodnih tehnologija, 4G, 3G i 2G, što će dovesti do povećanja razine izloženosti stanovništva tim valovima. Isto tako, hitno je ispitati utjecaj širenja hiperpovezanih objekata na zdravlje.
Iako 4G tehnologija još uvijek nije u potpunosti primijenjena, a zajednice troše velike svote za opremanje ruralnih područja i područja s nedostatnim opsegom vlaknima, dolazak 5G-a prije svega će pogoršati postojeći digitalni jaz. Postavljamo pitanje uloge 5G-a i mobilnog interneta u premošćivanju digitalnog jaza. Želimo da općine budu sposobne odabrati način pristupa internetu i kontrolirati razvoj digitalnih mreža.

Masovno postavljanje povezanih predmeta koji idu ruku pod ruku s 5G-om doprinosi prikupljanju osobnih podataka. Stoga digitalnim divovima dajemo ključeve moći predviđanja i društvene kontrole. U trenutnom kontekstu klimatskih i socijalnih vanrednih situacija, upravo je pitanje našeg načina života ono što se mora hitno preispitati. Digitalna inflacija mora nas potaknuti da hitno razmislimo o svojim potrebama i praksi u ovom području. A ovaj izbor ne bi trebao biti izbor operatora, pa čak ni izbor stručnjaka, već izbor svih građana kako bi na prosvijetljeni i demokratski način odlučili hoće li instalirati 5G ili ne. Moratorij je jedan od prijedloga građanske klimatske konvencije, koju je predsjednik Republike preuzeo u razmatranje.. Pozivamo njega i vladu da ispoštuju ovu obvezu.

Mi, gradonačelnici i izabrani dužnosnici odmah predlažemo moratorij na raspoređivanje 5G barem do ljeta 2021. Tijekom ovog moratorija tražimo održavanje decentralizirane demokratske rasprave o 5G i o digitalne namjene. Molimo općine za pravo na supsidijarnost u vezi s primjenom načela predostrožnosti. Tražimo da se prioritet da smanjenju digitalnog jaza razvojem optičkih mreža u ruralnim područjima i dovršenjem uvođenja 4G.

Potpisnici:
Laurent Amadieu, maire de Saint Egrève (EELV)
François Astorg, maire d’Annecy (DVG)
Josselyne Bardet, maire de Le Poet Laval (sans étiquette)
Jeanne Barseghian, maire de Strasbourg (EELV)
Jacqueline Belhomme, maire de Malakoff (PCF)
Tony Bernard, maire de Chateldon (LFI&C*)
Guillaume Chaussemy, maire de Pont-Chretien-Chabenet (LFI&C)
Florent Cholat, maire de Champagnier (DVG)
Francis Courel, maire de Saint-Philbert-sur-Risle (LFI&C)
Jean François Débat, maire de Bourg en Bresse (PS)
Béatrice Delorme, maire de Saint-Germain-au-Mont-d’Or (EELV)
Francis Dietrich, maire de Champ-sur-Drac (DVG)
Grégory Doucet, maire de Lyon (EELV)
Harry Durimel, maire de Pointe à Pitre (sans étiquette)
Maurice Dussolier, maire de Larreule (LFI&C)
Emmanuel Denis, maire de Tours (EELV)
Emmanuelle Favre, maire de Saint-Loubès (sans étiquette)
Kevin Gomez, maire de La Chapelle Moulière (EELV)
Marc Gricourt, maire de Blois (PS)
Pierre Hurmic, maire de Bordeaux (EELV)
Pia Imbs, maire de Holtzheim (DVG)
Vincent Joineau, maire de Rions (sans étiquette)
Julien Kerguillec, maire de Pleyber-Christ (LFI&C)
François Lafon, maire de Lercoul (LFI&C)
Léonore Moncond’Huy, maire de Poitiers (EELV)
Eric Piolle, maire de Grenoble (EELV)
Patrick Proisy, maire de Fâches-Thumesnil (LFI&C)
René Revols, maire de Grabels (LFI&C)
Anne Vignot, maire de Besançon (EELV)
Stéphane Baudry, maire de Saint-Maixent-l’Ecole (GE)
Pascal Penetro, maire de Fos (LFI&C)
Marc Péré, maire de L’Union (sans étiquette)
Emmanuelle Pierre Marie, maire de Paris XII (EELV)
Michelle Rivet, maire de Marçais (sans étiquette)
Michèle Rubirola, maire de Marseille
Laetitia Sanchez, maire de Saint-Pierre-du-Vauvray (EELV)
Nicolas Smilevitch, maire de Brinon (LFI&C)
Pierre Ploner, maire de Dun sur Meuse (LFI&C)
Cédric Van Styvendael, maire de Villeurbanne (PS)

*LFI&C : Réseau des élus Insoumis.e.s et Citoyen.ne.s
EELV : Europe Écologie Les Verts
GE : Génération Écologie
PS : Parti Socialiste
DVG : Divers Gauche
PCF : Parti Communiste Français
Soutiens élu.e.s nationaux et européens :
Manon Aubry, députée européenne (FI) ; Delphine Batho, députée des Deux-Sèvres (GE) ; Julien Bayou, secrétaire national EELV ; Esther Benbassa, sénatrice de Paris (EELV) ; Manuel Bompard, député européen (FI) ; Damien Carême, député européen (EELV) ; Leïla Chaïbi, députée européenne (FI) ; Alexis Corbière, député de Seine-Saint-Denis (FI) ; David Cormand, député européen (EELV) ; Karima Delli, députée européenne (EELV) ; Frédérique Dumas, députée des Hauts-de-Seine (sans étiquette) ; Caroline Fiat, députée de Meurthe-et-Moselle (FI) ; Guillaume Gontard, sénateur de l’Isère (DVG) ; Claude Gruffat, député européen (écologiste) ; Yannick Jadot, député européen (EELV) ; Bastien Lachaud, député de Seine-Saint-Denis (FI) ; Michel Larive, député de l’Ariège (FI) ; Jean-Luc Mélenchon, député des Bouches-du-Rhône (FI) ; Mathilde Panot, députée du Val-de-Marne (FI) ; Anne Sophie Pelletier, députée européenne (FI) ; Loïc Prudhomme, député de la Gironde (FI) ; Adrien Quatennens, député du Nord (FI) ; Jean-Hugues Ratenon, député de la Réunion (FI) ; Michèle Rivasi, députée européenne (EELV) ; François Ruffin, député de la Somme (FI) ; Mounir Satouri, député européen (EELV) ; Sophie Taillé-Polian, sénatrice du Val-de-Marne (G.s) ; Bénédicte Taurine, députée de l’Ariège (FI) ; Jennifer de Temmerman, députée du Nord (EDS) ; Marie Toussaint, députée européenne (EELV)

HOP

Slika naslovnica je slika stanja političke svijesti u Hrvatskoj. Ne odnosi se na tekst, ali govori što se događa.