HASANBEGOVIĆ: ‘Pola političke platforme Možemo je glumilo u ‘Dnevniku Diane Budisavljević’, dođe mi žao Rade Borić, Tomislava Tomaševića i Katarine Peović da im nisu dali barem ulogu statista’

0
2403

DR. ZLATKO HASANBEGOVIĆ U BUJICI: “Milanović lupeta uličarski, a Plenković briselski! Ishodište im je isto!”

Pola političke platforme Možemo je glumilo u ‘Dnevniku Diane Budisavljević’, dođe mi žao Rade Borić, Tomislava Tomaševića i Katarine Peović da im nisu dali barem ulogu statista – izjavio je u Bujici na Z1 televiziji, dr. Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta u Hrvatskom državnom saboru.

 

Prošla su već dva tjedna, odkako je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u Hrvatskom saboru, dr. Zlatku Hasanbegoviću obećao odgovoriti na pitanje hoće li biti poništena odluka o uvođenju u škole filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’: – Naravno da nisam dobio odgovor niti ga očekujem… Ministar mi je već na saborskoj sjednici, mogao odgovoriti s – da ili ne. Sada će sve pokušati propustiti zaboravu, a film će, siguran sam, na mala vrata doći do hrvatskih škola. Ta odluka bila je potpuno podudarna s kulturno-prosvjetnom politikom Andreja Plenkovića, kojega je tada u resoru znanosti i obrazovanja utjelovila Blaženka Divjak. A u Ministarstvu kulture, kao osoba od posebnog povjerenja, Nina Koržinek-Obuljen.

 

“Riječ je o osrednjem i izuzetno dosadnom filmu, koji nema pretenziju ući u škole zbog svoje umjetničke vrijednosti, već zbog svoje odgojne uloge, što je potvrdila i sama gospođica Dana Budisavljević,” nastavio je dr. Hasanbegović: ”Riječ je o filmu koji manipulira s jednom traumatičnom epizodom iz Drugoga svjetskoga rata, prepun je klišeja i protuhrvatskih stereotipa, a kao takav je prepoznat i u Vučićevoj Srbiji. Financirao ga je i “srpski HAVC”, tzv. Filmski centar Srbije, a Dana Budisavljević je dobila značajan prostor u srpskim medijima…”

 

“DA NIJE BILO HOS-a, MILANOVIĆ SAD NE BI IMAO PRILIKU SRAMOTITI INSTITUCIJU PREDSJEDNIKA!”

 

Upozorio je na još jedan filmski uradak – ‘Dara iz Jasenovca’: – To je višemilijunski srpski državni projekt koji treba obuhvatiti problematiku stradanja u jasenovačkom logoru. Možete pretpostaviti kakav je njegov scenaristički predložak i hrvatskoj javnosti je to promaklo! To nam ponešto govori i o utjecaju hrvatske diplomacije te samoga Andreja Plenkovića… Osoba u američkom State Departmentu, koja je zadužena za pitanje Holokausta i svakodnevno se susreće s različitim oblicima srpske propagande, prije godinu dana je ministrici Obuljen poslala dopis i navela kako američka Vlada očekuje da Hrvatska država sudjeluje u financiranju tog protuhrvatskog pamfleta! To je bizarno, a odgovr je bio tipičan za modus operandi Plenkovićeve vlade… Nina Obuljen nije odgovorila da je vrsta uvrede da se nešto takvo može tražiti od Hrvatske vlade i od hrvatskog Ministarstva kulture, već se pitijski, u duhu svoga šefa, na neki način ispričala i rekla da ministarstvo nije nadležno za pitanje financiranja toga filma i neka se obrate HAVC-u, a ukoliko žele snimati na lokacijama u Hrvatskoj, neka se obrate Spomen području Jasenovac. Poncije Pilat je malo dijete za tu vrstu političkoga djelovanja!

 

Ninu Obuljen nije poštedio niti kada je u pitanju crvena zvijezda na riječkom neboderu, u sklopu tzv. EPK: – Jedina korist od koronamanije i toga ludila je u tome da se nedonošće od projekta ‘EPK’ nije uspjelo ostvariti! Ne samo na sreću estetike i kulture, već i na sreću proračuna Rijeke, grada koji propada na društvenom, socijalnom, komunalnom i svakom drugom planu…

 

Komentirajući izjavu Zorana Milanovića o crvenoj zvijezdi kao leptiru iz španjolskog građanskog rata, dr. Hasanbegović je rekao da aktualni predsjednik o zamršenim povijesnim fenomenima – ne zna ništa: – To je čovjek, koji je rekao da spomen obilježje HOS-u i poginulima pod simbolima HOS-a u Jasenovcu, treba baciti na smetlište. A da nije bilo, među ostalima i postrojbi HOS-a, on ne bi sada imao priliku docirati, lupetati i u krajnjoj liniji, sramotiti instituciju Predsjednika Republike!

 

“KOKOŠAR, A NE DRŽAVNIK…”

 

Razlika između Milanovića i Plenkovića je u stilu, ali suština je ista – upozorava dr. Hasanbegović: – Kad se obraćam jednom, kao da se obraćam drugom i obrnuto…

 

Hasanbegović kaže da je Milanović, zapravo, nedosljedan, što se vidi i po izravnom uplitanju u unuarstranačke izbore u SDP-u: – Predsjednik države koji je nominalno nestranačka osoba, dan prije izbora u njegovoj bivšoj partiji, odlazi u zagorsku klet i time izravno podupire jednoga kandidata… Ne da to nije državnički, to je kokošarski, u duhu izričaja Zorana Milanovića.

 

Komentirajući aktualno prepucavanje na relaciji Milanović – Plenković, dr. Hasanbegović se prisjetio svojedobnih snimki  razgovora s braniteljima na Iblerovu trgu: – To je bio govor iz septičke jame! Danas svjedočimo dvjema vrstama javnoga, političkoga govora. Jedan je kunktatorski, birokratski, briselski metajezik koji je do savršenstva doveo Andrej Plenković i njegovi paževi koji ga oponašaju, a s druge strane, imamo nešto što nije antipod tom govoru, već je riječ o jeftinom kafanskom, uličarskom lupetanju. Ne treba nam ni jedno ni drugo. Hrvatskoj treba odgovorno državništvo.

 

Dr. Zlatko Hasanbegović u Bujici je prokomentirao nedavni dolazak Milorada Dodika u Zagreb: – Po trenutku, po sadržaju i po predvidljivim dosezima, taj potez vidim kao tipičnu nedoraslost hrvatske politike. Doseg sastanka s Dodikom će biti jedno veliko ništa. Ovo nije nikakva nova hrvatska politika kako pišu po režimskim, lažno desnim portalima, to je loša kopija već viđene propale politike Ive Josipovića! I on je svojedobno zaigrao na kartu korisnoga idiota srpskih interesa. Još za vrijeme Josipovića, gradila se osovina Zagreb – Banja Luka – Beograd. Naravno, ne u funkciji hrvatskih državnih interesa, ne u funkciji ostvarenja prava Hrvata u BiH, već u funkciji tadašnjih beogradskih koncepcija koje su bile usmjerene na potkopavanje Kosova, Crne Gore, BiH i slično… I tada sam upozoravao da, s obzirom na odnos snaga u međunarodnim odnosima, dosezi te politike neće biti nikakvi, a tako je i sada.

 

HASANBEGOVIĆ U BUJICI OTVORENO PROGOVORIO O SVOJIM POGLEDIMA NA BiH: KOMENTIRAO DODIKA, ČOVIĆA I BAKIRA!

 

“Temelj moga pogleda na Bosnu i Hercegovinu je moje autentično nacionalno uvjerenje,” bio je potpuno otvoren dr. Hasanbegović i nastavio o svojim pogledima na Bosnu i Hercegovinu: ”Hrvatski narod i državni interes je jedina mjera svakog mog pogleda na BiH. Nikada neću robovati popularnosti ili bilo kome podilaziti. Mislit ću ono u što vjerujem da je ispravno, bez obzira sviđalo se to nekome ili ne.”

 

Dr. Hasanbegović na BiH ne gleda osobno: – To čine oni koji u Miloradu Dodiku vide strateškog hrvatskog saveznika i autentičnoga zaštitnika hrvatskih nacionalnih interesa. Bizarniji među njima proglašavaju ga čak i Hrvatom! U isto vrijeme, mene vide kao protuhrvatskoga elementa, protivnika interesa Hrvatskog naroda u BiH!

 

Ekskluzivno za Bujici, dr. Zlatko Hasanbegović je komentirao posjet Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića premijeru Plenkoviću: – Kako god gledali na pitanje BiH, vidjeli rješenje toga problema u stvaranju trećeg entiteta, jedina relacija na kojoj se ta pitanja mogu riješiti je format koji imamo večeras u Zagrebu – to je format Zagreb, Mostar, Sarajevo. No, znajući državničke dosege sve trojice aktera, bojim se da će sve ostati mrtvo slovo na papiru. Plenković će reći da podupire euroatlantske integracije BiH, da je Hrvatski narod konstitutivan, da traži promjenu izbornog sustava, itd. To je ozbiljno pitanje koje traži ozbiljnu državničku politiku, a regulator hrvatsko-bošnjačkih odnosa ne mogu biti Milorad Dodik i Aleksandar Vučić!

 

  1. HASANBEGOVIĆ: “DOK SAM JE VODIO IDEOLOŠKE RATOVE SA SARAJEVSKIM TITOISTIMA, MILANOVIĆ JE NASTUPAO NA SKUPOVIMA SVOG PRIJATELJA ŽELJKA KOMŠIĆA!”

 

Željka Komšića nazvao je “anomalijom”: – Označio sam ga lažnim Titom neuke bosanske fukare, grobarom i razbijačem BiH! Željko Komšić nije pao s Marsa, on je rezultat temeljne anomalije Daytonskog mirovnoga sporazuma, iz kojega su izvedena i ograničenja izbornoga zakona koja omogućuju sve te manipulacije.

 

Milanovića je nazvao “novootkrivenim borcem za prava Hrvatskoga naroda u BiH za koja misli da se do njih može doći putem Dodika”: – Dok sam ja vodio političke, nacionalne, ideološke ratove sa sarajevskom titoističkom kloakom, Zoran Milanović je nastupao na predizbornim skupovima tadašnjeg SDP-a BiH i osobno sudjelovao u kampanji svoga prijatelja Željka Komšića! Možda se Milanović promijenio, ali Željko Komšić iz 2008. i današnji, su politički potpuno iste osobe.

 

“Bosna i Hercegovina je ključno državno i narodno pitanje, to je Ahilova peta hrvatske politike i tu će se lomiti geopolitička budućnost, ne Hrvata u BiH ili Republici Hrvatskoj nego Hrvatskoga naroda kao takvoga,” napominje dr. Hasanbegović: ”One koji imaju drukčije poglede, poštujem, ali dopustite i da ja i oni koji podupiru moju politiku, imamo svoje poglede na rješavanja tih gorućih pitanja. Dokle god ću sudjelovati u politici, radit ću u interesu Hrvatskoga naroda i države. Sukladno pravaškoj starčevićanskoj ideologiji, s koje sam u političkom smislu izrastao, imat ću misiju raditi na raspetljavanju hrvatsko-bošnjačkoga gordijskog čvora. Moja misija je sanirati te odnose, koji su na najnižoj razini od 1993. godine. Ili će se naći povijesni dogovor ili će oba, sada naroda, raditi na vlastitom uništenju s predvidljivim ishodom i na korist one politike u kojoj je sudjelovao i Milorad Dodik.”

 

“DODIK JE ZAGOVARAO BOMRARDIRANJE ZAGREBA I SADA JE ON PERSONA GRATA!”

 

Dodik nije nosio pušku jer po habitusu nije bio vojnik, nego švercer – jasno je rekao Hasanbegović u Bujici: – Bio je zastupnik u Skupštini ‘Republike Srpske’ koja je donijela sve ključne političke odluke, u pozadini kojih je bilo programirano biološko uništenje Hrvata i Bošnjaka od Bosanske Krajine, Posavine do Istočne Bosne… Dodik je ’95. zagovarao bombardiranje Zagreba nakon operacije ‘Bljesak’, a sada imamo jednu perverziju, u kojoj je postaje persona grata, jedan od najvećih živućih Hrvata našega vremena, a ja sam persona non grata!

 

Ne zanimaju me trećerazredne beogradske ekspoziture – zaključio je svoje dugo očekivano izlaganje o BiH dr. Zlatko Hasanbegović: – Po BiH se slobodno krećem kao po svojoj Domovini. Jer Domovina je jedna, jedna je Domovina između Mure, Drave, Drine i Jadranskoga mora, a dvije su države bez obzira bio u Širokom Brijegu, Grudama, Goraždu, Gradačcu ili Sarajevu. Za mene je sve to moja zemlja uključujući i Banja Luku, Trebinje i bilo koje mjesto u BiH.

 

Komentirajući velikosrpsku najezdu na Crnu Goru, Hasanbegović je rekao: – Đukanović, bez obzira na sve svoje nedostatke i naličje svoje vladavine, nije pao zbog koruptivnoga djelovanja, već zbog pokušaja obnove i učvršćivanja autentičnoga crnogorskog nacionalno-kulturnog identiteta i crnogorske nacionalne samobitnosti. On je jasno rekao da Crna Gora ne želi biti dio srpskoga svijeta, ni neojugolsavije, ni tzv. mini Schengena.

 

HASANBEGOVIĆ  O MODNOJ KRITICI FASHION GURUA: “PSEUDOESTETSKI ARBITAR…”

 

Nije propustio komentirati ni komemoraciju u Varivodama te politiku izjednačavanja žrtve i agresora: – Sve je to samo farsa! To nije nikakvo autentično narodno pomirenje iza kojeg stoji nekakva državnička vizija, već repriza pomirbi i komemoracija koje smo imali priliku vidjeti, kada god je HDZ-u trebalo platiti cijenu koalicije s Miloradom Pupovcem. Mnoge je oduševila jedna rečenica Borisa Miloševića, zato što uopće nisu shvatili njezinu bit: “Eto, moraju i Srbi priznati da su se pobunili protiv legalno izabrane vlasti…” Srbi se nisu pobunili protiv hrvatske državne vlasti, Beograd i JNA su organizirali svoju mrežu i izvršili agresiju na Hrvatsku, dakle nema nikakve pobune!

 

Dr. Hasanbegović je u Bujici odgovorio čak i na modnu kritiku tzv. Fashion Gurua: – Jedan od pseudoestetskih arbitara komentirao je moje cipele, koje sam po njegovom mišljenju kupio od svoje saborske plaće, zaboravljajući da iste te cipele nosim cijeli život, kad je on još vjerojatno hodao bos!

 

Nije mu ostao dužan ni na komentar o hozentregerima: – Kao što o modi ne zna ništa, tako ne zna ništa ni o ideologiji!

 

Na kraju emisije komentirao je i Kovačevićev ‘klub’ u Slovenskoj 9, u kojem nije nikad bio: – To je tipično okupljalište mediokritetske elite, ono za što Jelena Veljača kaže – to su sve bijeli heteroseksualni muškarci u poziciji moći koji do žene mogu doći samo na način da im netko organizira escort dame. Tamo su bili svi, to je središte hrvatske duboke države… Dragan Kovačić je bio konstantna činjenica, Vlade su se mijenjale, a on je ostajao. Sve do jednoga trenutka, a to je posebna tema… Ja se na ovu vrstu razine rasprave s uličarskim, kvazištemerskim dosjetkama nerealiziranih kvartovskih frajera, ne želim spuštati. Nisu mogli biti frajeri u 7. C, pa pokušavaju to biti u zrelim godinama. Vjerujte mi, da su u tom klubu morali gemišt plaćati deset kuna, tamo ne bi bilo nikoga!

 

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

 

https://youtu.be/jnpNizfQCRU