Broj Južnokorejaca koji su umrli nakon što su dobili cjepivo protiv gripe popeo se na 48

0
2349

Vlasti Južne Koreje drže se plana cjepiva protiv gripe nakon što je smrtnost porasla na 48

Reuters upravo objavio kako se je broj Južnokorejaca koji su umrli nakon što su dobili cjepivo protiv gripe popeo na 48. Sve je priopćila danas Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA), uvjeravajući i dalje kako će cjepiva i dalje smanjivati mogućnost istovremenih epidemija .

FOTOGRAFIJA: Muškarac uzima cjepivo protiv gripe u ogranku Korejskog udruženja za promicanje zdravlja u Seulu u Južnoj Koreji, 23. listopada 2020. REUTERS / Kim Hong-Ji

Zdravstvene vlasti rekle su da nisu pronašle izravnu vezu između smrtnih slučajeva i cjepiva. Planiraju nastaviti s državnim programom cijepljenja kako bi pokušali izbjeći borbu protiv gripe i koronavirusa tijekom nadolazeće zime.
“Nakon dosadašnjeg pregleda smrtnih slučajeva, nije vrijeme za obustavu programa cijepljenja protiv gripe, jer je cijepljenje ove godine vrlo važno, s obzirom na … izbijanje COV-19”, izjavio je na brifingu direktor KDCA, Jeong Eun-kyung.

Jeong je rekao da pregled nije pokazao izravnu vezu između cjepiva protiv gripe i prvih 26 smrtnih slučajeva koji su istraženi.
Utvrđeno je kako je 20 početnih rezultata obdukcije policije i Nacionalne forenzične službe pokazalo je da je 13 osoba umrlo od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih i drugih poremećaja koji nisu uzrokovani cijepljenjem.
Broj umrlih među cijepljenima povećao se za 12 slučajeva s dana ranije na 48 danas, u subotu.
Sve veća smrtnost uzrokovala je da neki liječnici i političari pozovu na zaustavljanje vladine kampanje za cijepljenje oko 30 milijuna od 54 milijuna ljudi u zemlji.
Iako je poticao ljude da uzimaju cjepiva protiv gripe, Jeong je izdao mjere predostrožnosti prije cjepljenja, poput pijenja dovoljno vode i obavještavanja zdravstvenih radnika o svim osnovnim medicinskim stanjima.
Također je savjetovano ljudima da pričekaju 15-30 minuta prije nego što napuste kliniku u kojoj primaju cjepivo.
“Ako je moguće, pokušajte napraviti injekciju gripe kad je toplo, jer postoji zabrinutost da bi niske temperature mogle utjecati na kardiovaskularne bolesti ili cerebrovaskularne bolesti”.

KDCA je priopćila kako je od petka u programu, koji je započeo u rujnu, cijepljeno 9,4 milijuna ljudi, s 1.154 slučaja nuspojava.
Južna Koreja izvijestila je o 77 novih slučajeva koronavirusa od petka u ponoć, što je dovelo do ukupnih infekcija na 25.775, uz 457 smrtnih slučajeva (Južna Koreja ukupno ima cca 54 milijuna stanovnika).

Informacija pozornosti vrijedna. Pitate se zašto?
Zato što me zanima hoće li naše Ministarstvo zdravstva, Stožer, kao i Agencija za lijekove HALMED pokloniti ovakvu pozornost svemu što slijedi našem stanovništvu nakon ove silne propagande oko cijepljenja protiv gripe a o cjepivu se još ništa ne zna.
Moje pitanje je: mogu li dati popis sastojaka cjepiva te do sada utvrđenih nuspojava te tko će preuzeti odgovornost za smrtne posljedice kao i razne nus pojave?
Što vi mislite?
Pripremila: mr. sc.  A. Šebalj