VIDEO:Krim- hrvatski tragovi iz doba Skita (zidno slikarstvo sa “šahovnicom”), sarmatska pismena kao mogući prototip nastanka glagoljice

0
1899

Video zapis  o Krimu pogledajte ovdje;

PREDSTAVLJANJE KNJIGE: KRIM: Kroz povijest, profesora dr.sc. Jevgenija Paščenka

 

O knjizi su govorili:

Nj. E. veleposlanik Ukrajine Vasylj Kyrylyč

Ex. veleposlanik RH u Ukrajini i ex. predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović

Urednik: dr. sc. red. prof. Jevgenij Paščenko

Na početku predstavljana svirao je violinist Orest Shourgot, koncert majstor Zagrebačke filharmonije

 

Ovo je prva u Hrvatskoj knjiga koja predstavlja povijesnu sudbinu i suvremene događaje u južnom dijelu krajine na Krimu, koji je anektirala Rusija. Knjiga donosi prijevode radova znanstvenika Akademije znanosti Ukrajine. Knjigu je priredio dr.sc Jevgenij Paščenko, hrvatski i ukrajinski znanstvenik, red. prof. Katedre za ukrajinski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Evgenij Paščenko živi i radi u Zagrebu; sudjelovao je u otvaranju Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj, gdje je bio 1955. otpravnik poslova, prvi tajnik. Vratio se struci – slavenskoj filologiji, bio je predstojnik Katedre ukrajinistike na FFZG. Autor je petnaestak monografija objavljenih u Hrvatskoj, između ostalog: Tragom hrvatskih domobrana. Istočno bojište 1914. – 1918. (2018). Karpati, Galicija, Bukovina (2006.) Juraj Križanić i Ukrajina. Graditelj europske kršćanske unije. (Recenzenti:  akademik Josip Bratulić, akademik Stjepan Damjanović, dr.sc Zvonimir Krečić. Zagreb: Matica Hrvatska. (2015.)

Etnogeneza i mitologija Hrvata u kontekstu Ukrajine (2019.)

 

Pokretač je i urednik Ucrainiana Croatica: od 2008 objavljene su 22 knjige. Knjiga o Krimu je sljedeće izdanje knjižnice. Između ostaloga, autor govori o mogućim odjecima u kulturi Krima hrvatskih tragova iz doba Skita (zidno slikarstvo sa “šahovnicom”, sarmatska pismena kao mogući prototip nastanka glagoljice i dr. U povijesti Krima prikazana je sudbina krimsko tatarskoga naroda, posljedice za međunarodnu sigurnost ruske aneksija Krima i drugo.

 

Ovo predstavljanje upriličila je udruga:

Prostor za međunarodnu razmjernu kuture,

Kraljevska akademija, Grič 2. Agram.

Predsjednik:

Boris Vidović, prof.

HOP