Umro je hrvatski diplomat koji je uzor kako se bori za svoju zemlju

0
2265

Ingrid Runtić- mag.art

Piše: Ingrid Runtić

Hrvatski diplomat i veleposlanik u Litvi, gospodin Krešimir Kedmenec je jučer preminuo nakon iznenadne bolesti. Njegova ožalošćena supruga, gđa Andrea Kedmenec je na svojem facebook profilu o ovom naglom odlasku voljenog supruga između ostaloga napisala: “Gubitak voljene osobe je najteže iskustvo s kojim se možemo nositi. Nitko nije vječan na ovom svijetu, ali duša onoga kojemu se divimo, nastavlja živjeti. Počivaj u miru, moj dragi, dragi Krešo.
Zaivijek ćeš biti dio moje duše.”

Krešimir Kedmenec (24.01.1965 – 08.12.2020) bio je izuzetno predan i iskusan diplomat koji je svoj poziv i dužnost radeći u hrvatskim veleposlanstvima ispunjavao s predanošću i ljubavlju prema svojoj domovini, s velikim znanjem i iskustvom, znalački promičući hrvatsku kulturu i umjetnost. Hrvatska diplomacija je jučer izgubila rijetko sposobnog i široko obrazovanog diplomatu, kakvih je danas zaista malo.

Energičan, nasmijan i nadasve veliki gospodin, Krešimir Kedmenec me je prije dvije godine kontaktirao zbog promocije hrvatske likovne umjetnosti izložbama mojih djela u Litvi, u kojoj sam već bila izlagala 2014. godine. Želio mi je osigurati u najpoznatijim galerijama Litve izložbe, cjeneći moj rad. Iako nisam previše oduševljena radom MVP-a, gospodin Kedmenec se znao naći sa mnom u ateljeu u Zagrebu više puta, pokušavajući naći način kako sprovesti sam projekt. Uvijek je djelovao optimistično, pun života, te je ovo za mene veliki šok.

Gospodin veleposlanik Kedmenec je usprkos raznim preprekama u realizaciji tog projekta, vjerovao u njega svim srcem. Vjerujem da je uvijek bio takav u svim svojim diplomatskim dužnostima i poslovima.

Unatoč svojem širokom znanju i obrazovanju, bio je vrlo skroman i ugodan u ophođenju te je zaista volio i poznavao Hrvatsku, našu povijest kao i povijest hrvatskog jezika, za razliku od većine naših diplomata.

Njegovim odlaskom je naša diplomacija izgubila izuzetnog čovjeka, njegova supruga i obitelj odanog muža i oca, a svi mi koji smo ga imali prilike bar na kratko upoznati, uvijek ćemo ga zadržati u najljepšem sjećanju.

Počivao u miru Božjem!

HOP