Slovački institut: Rusija je prodala EU “lažno” cjepivo protiv koronavirusa

0
2958

Rusija je prodala EU “lažno” cjepivo Sputnik V protiv koronavirusa

Rusija je Europskoj uniji prodala cjepivo Sputnik V, koje nije identično onome koje je odobrio mjerodavni medicinski časopis The Lancet.

Rusko cjepivo Sputnik

Do ovog su zaključka došli stručnjaci Slovačkog državnog instituta za kontrolu lijekova, koji su proveli istraživanje ruskog cjepiva, piše Dennik N.
“Nemamo jasan odgovor na pitanje je li sigurno započeti cijepljenje čak i nakon što je cjepivo testirano od strane našeg Državnog zavoda za kontrolu lijekova”, zaključili su istraživači i Ministarstvo zdravstva.

Slovačka je jedna od dvije zemlje EU-a koje su odlučile koristiti rusko cjepivo prije nego što ga je odobrila Europska agencija za lijekove. Ova je odluka dovela do političke krize u zemlji koja je završila ostavkom premijera i njegovog kabineta koji su podržali tu ideju. Koalicijski partneri pobjedničke stranke Conservative Ordinary People usprotivili su se nabavi prije opće ovjere.

Serije ruskog cjepiva Sputnik V koje se isporučuju Slovačkoj nisu identične lijekovima koji se koriste u kliničkim ispitivanjima u Rusiji i isporučuju se regulatoru EU na ispitivanje. To je izjavila voditeljica slovačkog državnog instituta za kontrolu lijekova Zuzana Baneva. Prema njezinim riječima, Slovačka ne može potvrditi učinkovitost kupljenog cjepiva, citira službenika list Nový čas.

Institut je izvijestio da je cjepivo testirano na sterilnost, pirogenost, pH, prozirnost, boju, abnormalnu toksičnost, specifičnu aktivnost, odsutnost vidljivih mehaničkih nečistoća, određivanje koncentracije proteina, izgled. Međutim, samo na temelju ovih testova nemoguće je donijeti zaključak o učinkovitosti i sigurnosti “Sputnik V” za ljude.

Uz to, slovački institut nije primio svu dokumentaciju o proizvodnji ili sigurnosti potrebnu za procjenu. Važno je otkriće da cjepiva uvezena u Slovačku nisu u potpunosti identična cjepivu čiji su rezultati objavljeni u časopisu The Lancet. Oni nisu poput onih koji se koriste u drugim zemljama.

Dostava vakcine avionom u Slovačku