Lovrinović: Bitcoin je obična i dobro osmišljena globalna prevara koja se uvijek temelji na Ponzijevoj piramidi

0
1482

BITCOIN .. BITC..BITKO…BITI KONJ

Neki kažu da je to kriptovaluta, neki način plaćanja, drugi da se tom „valutom“ ne može manipulirati, da se njena cijena formira objektivno, da je digitalna valuta pa prema tome stvorena za informatičku eru. Kaže se da se tu radi o bilateralnom plaćanju bez posrednika i provizije – kriptiranjem i da ne treba središnja banka. Dakle, svatko može stvarati taj novac samo ako dobro „rudari“.

Je li Bitcoin kriptovaluta? Najprije da vidimo što ta riječ uopće znači. Kriptos je grčka riječ koja znači – skriven. Dakle, Bitcoin je po tome skrivena valuta i može se reći da je taj naziv slikovit i točan. Svima drugima je skrivena osim njenim autorima koji znaju da su je osmislili za svoje potrebe. Naravno, ima tu i pokušaja da se Bitcoin nametne kao jedinstvena svjetska valuta jer je teorijski gledano, cilj globalizacije samo jedan novac u svijetu. Unazad dvadesetak godina putem globalizacije svijet je zahvatila tzv. „mono money mania“ i to je netko glede Bitcoina dobro iskoristio.

Naime, nijedan novac se ne može emitirati bez odobrenja države, a u njeno ime tim poslovima se bavi središnja banka. Čim vidimo neku novčanicu na njoj piše u kojoj državi se emitira. Iza Bitcoina ne stoji nijedna država, a nitko ne zna točno tko je uopće pokrenuo tu priču i tko točno od njega stvara novi objekt opasnih špekulacija od kojih će mnogi nastradati. Jasno treba reći da je to dugo stvarana priča i globalna operacija koja je najvjerojatnije došla iz sfere globalnih fondova i investicijskih banaka. Ako i nije, sada je postala važno sredstvo njihova interesa i transakcija, čak i na burzi, jer u tome vide razlog svoga postojanja. Čim je Bitcoin došao na burzu to znači da se napuhuje novi opasni mjehur koji će uskoro puknuti i mnoge unesrećiti.

Sve je ovdje unaprijed osmišljeno, jer drugačije ne bi privukli investitore. Kako rekoh, najprije je trebalo stvoriti priču da je to pouzdana „valuta“ kojom se ne može po volji političara raditi što se hoće i da se njena cijena formira objektivno na tržištu. Potom su se u priču uključili dućani u izabranim zemljama koji prihvaćaju plaćanje u Bitcoinu, a potom je postavljen određeni broj bankomata. Naravno, mediji su odradili svoje i lifrali plaćene oglase o tome kako ova kriptovaluta ima izuzetnu perspektivu, a špekulanti su joj vješto dizali cijenu od koje se iole pohlepnom čovjeku vrti u glavi i odmah traži način kako da je posjeduje.

U knjizi Povijest ljudske gluposti opisan je razvoj novca kroz povijest i ljudska psihologija glede novca. Pouka je u tome da dokle je svijeta i vijeka čovjek kao pohlepno biće će nasjedati na priče o brzom bogaćenju, bez obzira kako izgledao objekt špekulacije; dionice, nekretnine, pojedine robe, bitcoini…

Da budem posve jasan; Bitcoin je obična i dobro osmišljena globalna prevara koja se uvijek temelji na Ponzijevoj piramidi, a to znači da u početku baza ulagača mora biti široka, a kada cijena dostigne neki maksimum pokretači igre se povlače prodajući objekt špekulacije a potom bivaju kao ovce ošišani svi ostali. Tako će biti i sada. Nije dovoljan samo Bitcoin, jer već ima i konkurenciju u Litcoinu i inim –coinima.
Nevjerojatna je naivnost ljudi u tome da se vrijednost Bitcoina povećava tzv. „rudarenjem“ podataka putem Interneta. Dakle, ne treba kao prije silaziti u rudnik, tamo rudariti i na kraju iskopati ugljen, prodati i dobiti plaću. Sada se rudari virtualno, tamo na nekim superplatformama koje su objektivne i bez političkog i drugih utjecaja. Kruh bez motike. Ispada da nitko nije napisao za to nikakav program i da se sve to samo od sebe vrti.
Pojedine zemlje su već zabranile bilo kakvu upotrebu i trgovanje ovom kriptovalutom. U Hrvatskoj se o tome šuti dok mediji svestrano promoviraju ovu prevaru, čak i oni državni. Zabranu trebaju provesti nadležne institucije poput HNB-a koji o tome šuti, kao i o svemu štetnom do sada. Jasno treba reći da je riječ o dobro osmišljenoj špekulaciji i prevari jer Bitcoin i ostali –coini nisu novac nijedne države već izum globalnih prevaranata koji su financijski moćni i koriste globalizaciju, odnosno liberalizaciju kretanja kapitala kao kanal za bogaćenje šišajući naivne ljude. Bitcoin je objekt klađenja, pa je prema tome, riječ o klasičnoj kladionici o tome hoće li cijena nečega rasti ili padati, pa makar taj objekt klađenja bio virtualna kriptovaluta poput Bitcoina. Ljudska pohlepa je tolika, kada je riječ o novcu, da više nije bitno što je podloga. Uostalom, rulet i sve druge kockarske igre temelje se na brojevima.

Zato, budite pametni i bježite od svega onoga za što vam obećavaju brzu zaradu. Što bi rekao moj bivši profesor: Ivane, zapamti da se na brzake love samo muhe.

Molim vas širite ovu objavu dalje kako bismo spasili mnoge ljude.

Izvor I. Lovrinović