Svaki posjetitelj Cannes festivala mora biti cijepljen ili donijeti dokaze o testiranju, svakih 48 sati, prije ulaska u dvoranu

0
1337
Džana Mujadžić- Dopisnik HOP portala iz Pariza
Džana Mujadžić- Dopisnik HOP portala iz Pariza

Neočekivano i neviđeno

Festival svjetskog filma u Cannesu, koji se ove godine održava od 6 do 17 srpnja je poseban događaj u doba pandemije .

Organizatori, Pierre Lescure-predsjednik i Thierry Frémaux-glavni delegat i programator, su prošle jeseni predvidjeli tri mogućnosti održavanja najpoznatije planetarne smotre sedme umjetnosti :

najprije svibanjsko izdanje koje se pokazalo preuranjenim, srpanjsko slavlje i napokon rujansko koje bi bilo u direktno natjecanje sa čuvenom, venecijanskom Mostrom.

Provjereno smanjenje broja oboljelih, dozvolilo je ostvarenje ljetnog plana.

Lokalna ekonomija, dobro ugrožena i unazađena, doživljava povratak publike i profesionalaca, kao proviđenje. Neće doci uobičajenih 50 000 posjetitelja, posebno zbog oštrih carinskih propisa koji obeshrabruju publiku iz Hollywooda, Latinske Amerike i posebno, Azije pa Rusije.

Okoliš – fešta

Spike Lee, nesuđeni prošlogodišnji predsjednik žirija zlatno palmskog natjecanja dugometražnih filmova, došao je na Azurnu obalu obaviti posao, okruživši se brazilskim kinomatografom Kleberom Mendonçom, senegalskom redateljicom Mati Diop, pa Austrijskom  Jessicom Hausner, američkom producenticom, scenaristicom, glumicom i redateljicom Maggie Gyllenhaal, nezaboravnim interpretom “Parazita”, glumcem Song Kong no.

U žiriju su i tri francuska umjetnika : Mélanie Laurent, Tarak Rahim, čija se međunarodna karijera stalno obogaćuje te Mylène Farmer, neprikosnovena ličnost galske pop kulture, s Quebeca.

Među 24 ostvarenja u glavnom programu, mnogi posjeduju, sudeći po zapažanjima Thierry Frémauxa – želju za pobjedom, borbenost i motivaciju, neophodne za predivno putovanje u svijet mašte i snova.

Redatelji upozoravaju na tajanstvenost odnosa parova, bračnih ili “slobodnih”, financijska posrtanja zbog svjetske krize, česte ideje o odlascima, nabavke oružja i nemire u južnim zemljama.

Sadržaji će, zacijelo, zanimati Spike Leeja, čija je “ratnička kinematografija”, poznata po sokovima s kojima budi svijest o rasizmu.

Natjecateljski programi stavljaju u prvi plan poznate redatelje poput Nanija Moretti, Jacquesa Audiarda, Apichatponga Weerasethakulu koji predstavlja prvi film izvan rodnog Thailanda, na engleskom jeziku, pod nazivom “Memoria”.

Došli su i Marokanac Nabil Ayouch i film Cirila Srebreniakova, redatelja koji nije mogao izaći iz Rusije.

Francuzi predstavljaju osam ostvarenja dok su Amerikanci uputili Seana Bakera, te favorizirano ostvarenje ‘The French Dispatch” sa mnoštvom zvijezda, koje su se sa redateljem Wesom Andersonom smjestile u okolicu grada, iz straha da ih mase ne okruže i prenesu pandemiju, ali i film Seana Penna.

Festival ove godine ističe zvijezde rocka i rapa pa je “Annette” Léosa Caraxa, otvorila manifestaciju.

Braća Larrien se oprobavaju s glazbenom komedijom “Tralala” u kojoj glavne uloge tumače Mélanie Thierry, Maïwen, Josiane Balasko/vic/, porijeklom Osječanka te Mathieu Amarlic.

Ekologija i djelatnosti protiv klimatskog zagrijavanja su u središtu smotre. Oformljen je i program Film za klimu, s jednom, dugometražnom fikcijom i šest dokumentaraca.

Svaka osoba mora dati 24 eura za zaštitu okolice a prilozi idu za kompenzaciju karbona u okviru nove, okolišne politike, festivala.

Zbog sanitarne krize, svaki posjetitelj mora biti cijepljen ili donijeti dokaze o testiranju, svakih 48 sati, prije ulaska u Palacu Festivala.

Maske se mogu skinuti samo prilikom fotografiranja.Zbog pandemije, otkazana je organizacija tradicionalnih slavlja i susreta, u hotelu Martinez. Varijanta tzv Delta virusa  može uvjetovati nove odredbe i načine ponašanja.

 

Džana Mujadžić iz Pariza za HOP

 

HOP