Zakona o vodama sukladno preporukama EU i osnivanje Instituta za vode, nove institucije za MONITORING vode?!

0
1398

ŠTO SE IZA BRDA VALJA?

Hrvatski su zastupnici 9. srpnja u priličnoj medijskoj tišini podržali izmjene Zakona o vodama sukladno preporukama EU.

Zanimljivo da se ide na osnivanje Instituta za vode, nove institucije za MONITORING vode.

Radi se o instituciji za koju se ne zna što će raditi, niti joj se zna krajnja svrha.

Čemu uopće ta nova institucija, paralelna s Hrvatskim vodama i Ruđer Boškovićem?

Kakve su to preporuke i obveze od strane EU?

O kakvom se zapravo monitoringu radi i što ono u konačnici znači, bilo kao strateški resurs ili su moguće u vidu nove vodne naknade za svakog hrvatskog potrošaća?

Početkom prosinca prošle godine na burzi Wall Street predmet trgovine je postala kalifornijska voda, priopćili su iz navjeće svjetske burze finansijskim derivatima CME.

Finansijski derivati se objašnjavaju kao sredstva za zaštitu od tržišnih rizika, a trgovat će se ugovorima za vodu koji obavezuju na isporuku po točno određenoj cijeni u budućnosti.

Kupac ugovora se obavezuje da će  kupiti u ovom slučaju vodu unaprijed određenog dana, a prodavač je dužan da je proda. Obje strane se obavezuju na standardnu količinu po cijeni u budućnosti koja je dogovorena u trenutku kupovine.

Zagovornici ove odluke uvjeravaju da će se poljoprivrednici i lokalne samouprave zaštititi ulaganjem u dostupnost vode u Californiji. Tvrde da će se time ovim resursom bolje upravljati. Između ostalog, navodno će se zaštititi veliki potrošači vode poput proizvođača badema ili elektroenergetskih poduzeća od variranja cijena.

U posljednjoj godini cijena vode u Californiji se udvostručila, a prvi ugovori objavljeni su u rujnu 2020. kada su zapadnom obalom Sjedinjenih Američkih Država buktali požari. Riječ je o tržištu vrijednom 1,1 milijardu dolara.

G. Š.

HOP