Srpski trojni bezcarinski, bezvizni, a ponajviše bezvezni pakt s Albanijom i Sjevernom Makedonijom prikriva gubitak Kosova

0
1681

Na dan nominacije Hrvatske za program ukinuća viza sa Sjedinjenim Američkim Državama  Srbija se hvali pravljenjem ekonomske unije s Albanijom i Sjevernom Makedonijom

 

Netko igra u športu Superligu, a netko ligu bez briga. Srbi bi u svijetu visokoparne svjetske politike mogli zaigrati onu najsigurniju, popularnu beton ligu, iz koje ni pijani ne mogu skliznuti, pa ni u duboki jarak pokraj puta. Srpski su krajputaši iz Vučićeve lude družine i šake SNS luđaka našli srodne duše u političkom partnerstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Vučić se u društvu albanskih i makedonskih premijera Rame i Zaeva, onako uobičajeno pun sebe iznutra, a pust, prazan i tup izvana, osjetio, makar, prividno pobjednikom play station video igrice po sistemu: Ako već ne može biti ni posljednji u gradu zvanom EU i NATO pakt, onda barem može biti prvi u selu zvanom Open Balkan oliti mini Shengen. U cijeloj šaradi fali za potpuni ugođaj sudjelovanje Kosova u Vučićevom projektu srpskog ekonomsko – političkog carstva i novoga umjetnog bratstveno – jedinstvenog drugarstva.

Vučiću, Rami i Zaevu kad bi naizmjenice govorili maternjim jezicima, uvijek bi trebao službeni prevoditelj, ali što bi gradski mangupi kazali, kad je bal nek’ je bal, a u ovom slučaju i bal pod maskama, dobro znani maskenbal.

 

Što Albin Kurti kao lider Kosova izričito odbija tulumariti i gluvariti skupa s Vučićem, Ramom i Zaevom? Zato što je Kosovo pod kišobranom Amerike i NATO pakta.

To Vučiću remeti planove, a premijeru Albanije Rami ionako ne smeta ni ta varijanta trenutnog izuzimanja Kosova iz zajednice srpsko – albansko – makedonskog svijeta. Jer, Kosovo je svakako fizički naslonjeno na Albaniju, a preko 90% Albanaca je s obje strane nevidljive i porozne granice preko koje se prelazi i s osobnom iskaznicom. Slična je situacija i s nekoliko stotina tisuća Albanaca u na zapadu Sjeverne Makedonije tik uz granicu s Albanijom i Kosovom ili s više desetaka tisuća Albanaca iz Crne Gore, čiji teritoriji, kao i oni brojne albanske manjine, Ustavom od nedavno prerasle i u status konstitutivnoga naroda u Sjevernoj Makedoniji, prirodno leže i nadovezuju se na etnički prostor albanske matice Albanije. Zato taj projekt Open Balkan u biti Albancima strateški i ne treba koliko Srbima i Makedoncima. Albanci su vlastite geostrateške ciljeve na uzavrelom Balkanu odavno ostvarili, te i Rama i Kurti, ako baš i hoće mogu igrati političku igru i na dva razboja, Kurti to čini na zapadnom i američkom s EU i NATOM, a Rama istodobno i na spomenutom zapadnom razboju EU i NATO, ali radi poltičkog eksperimenta i s Vučićevim istočnim patronima Rusima i Turcima, kao geopolitičkim pokroviteljima mini Shengena oliti Open Balkan svijeta. Opet, Makedncima je strateški Open Balkan potrebit, makar i kao nužno zlo. Na njihov teritorij pretendiraju manje ili više svi njihovi susjedi, ekonomski su tanki, a udruživanjem u jednu zajednicu sa Albancima i Srbima, oni bi našli barem privremeni smiraj i makar za neko vrijeme odgodili zatišje pred buru neizbježnih uvijek tinjajućih nemira u etnički šarolikoj Sjevernoj Makedoniji.

U makedonskom slučaju, u ovim trenucima, najlošije pozicijski stoje Bugari, premda je današnja Sjeverna Makedonija povijesno i etnički zapadna Bugarska, ali politički u ovom času bliža je i Albaniji i Srbiji nego njezinoj prirodnoj i jednoj matici Bugarskoj.

 

Vučićevoj Srbiji umjetni Open Balkan dobro dođe za zamazivanje očiju Srbima kako će u dogledno vrijeme možda i Kosovo toj fantomskoj udrugi pristupiti, te se Vučić nada kako će Srbima onda složiti rasnu podvalu uz prozirnu floskulu tipa: “Eto, nitko nije ni dobio, niti izgubio Kosovo, jer je skupa u zajednici i sa Srbijom i s Albanijom u Open Balkanu!?

To se bude ostvarilo kad i ostatku svijeta proradi ona djetinja Vučićeva bujna mašta, što u glavi poremećenog bolesnika radi svašta, ili što bi djeca rekla nikad, pa i nakon onoga još i ono što ide poslije nikad.

No, radi lažnoga mira u kući i skretanja pozornosti o vlastitom šurovanju skupa sa srbijanskim ministrom MUP-a Vulinom s organiziranom ubilačkom bandom glavosječa Belivuka i Miljkovića i još 29 njihovih uhićenih razbojnika u policijskoj akciji, što su na međunarodnoj razini inicirali FBI i DEA, Vučiću u zamlaćivanju narodnih masa, što ih povremeno suludim i sumanutim temama u Srbiji talasa, dobro dođu kao lošem majstoru popunjavanja viška slobodnog vremena bezvezne teme ala Open Balkan. Što mogu napraviti združene ekonomije tri ekonomska patuljka Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije nego stvoriti samo još jednu poveću kolibu mase siromašnih ekonomskih patuljaka? Naravno, Vučiću se kao vječnom iluzionisti i fantastu pokvarene mašte i prljavih strasti u igrokazu pred srpskim TV auditorijem pričinjava kako će kroz samo nekoliko godina tri brata uboga što tješe jedan drugoga ( Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija ) združenim gospodarstvom tri siromaha stići i preestići, primjerice, dugogodišnju članicu EU i NATO pakta Slovačku! Nije zalud rečeno kako je poneki optimist samo neobavješteni pesimist. Preklani i službeno u potaji u Saudi Arabiji islamizirani džihad fanatik, verbalni atentator teških riječi i play station ratnik  Aleksandar Vučić aka Skender Musliju, čitajući Šeherezadine bajkovite priče tisuću i jedne noći, previdio je kako je Srbima podvaljivao da mu je omiljeni pisac protestanstski filozof i sociolog Max Weber. Ima Vučić poveznica s mislima Maxa Webera isto onoliko koliko i slon iz zoološkog vrta umije svirati violinu.

 

I dok Vučić sluđenom srpskom puku prodaje maglu o presipanju iz šupljeg u prazno, praveći trojni bezcarinski, bezvizni, a ponajviše bezvezni pakt s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, dotle je Hrvatska od strane Sjedinjenih Američkih Država i službeno primljena u program ukinuća viza s najmoćnijom državom današnjice. Kratko, ali posve jasno priopćenje iz BIjele kuće, službeno glasi ovako: “Today I nominated Croatia to join the Visa Walver Program. This step towards visa – freetravel recognizes Croatia’s tremendous progress to meet rigorous standards to participant countries. We look forward to an even stronger U.S. – Croatia relationship.”

 

Tko leti, taj i vrijedi, a kad se gedža Vučić amaterski spusti padobranom na tvrdo tlo, onako sve u opancima i na proplancima čobanluka  i brzo ga spopadne teška muka.

Ne brini ništa ljudožderu Vučiću! Dok je tebi Belivukova klana, što te briga što tvoja vječna i tiha patnja Hrvatska svakim danom gura preko euro i američkog gospodarskog plana.

I sve možeš zasladiti aperitivom i predjelom za švedskim stolom, te sve začiniti Raminom slatkom baklavom i razblažiti prirodnom limunadom, a od Zaeva rezervirati cijeli stol za posluženje i carsku gozbu.

 

Dragan Ilić

 

HOP