Strava: 2025. godine ozakonjuje se ugradnja implantata koji stimulira mozak?!

0
12791

Neuralink Elona Muska nadmašuje  tvrdi Carolina Aguilar – španjolski pokretač primjene grafena u izradi sučelja u mozgu nazvanom – Inbrain. ? Točno ili je to spin iz Španjolske?

Ili je u pitanju još jedna od  medijskih dimnih zavjesa !?

U veljači je Elon Musk rekao svijetu da je njegova tvrtka za sučelje mozga i računala Neuralink povezala majmuna za igranje video igara s  svojim umom.

No, jedan španjolski startup nije bio toliko impresioniran, jer je posljednjih osam godina razvio specijalizirani neuralni implantat izrađen od GRAFENA za koji vjeruje da uvelike nadmašuje Muskov Neuralink.

Sučelja mozga moraju dobro raditi tri stvari: snimati signale mozga, stimulirati ih, a zatim biti stabilni mnogo, mnogo godina u mozgu”, kaže suosnivačica i izvršna direktorica Inbraina Carolina Aguilar.
Aguilar tvrdi da se materijal koji Musk trenutno koristi u Neuralinku, polimer nazvan Pedot, prebrzo razgrađuje u mozgu da bi poslužio kao održiv materijal za implantat koji stimulira mozak.

https://sifted.eu/articles/neuralink-competitor-inbrain/

Ili, drugačije rečeno, Neuralink ide krivim putem. – kaže se u ovom članku, no pitanje je koliki dio informacija  je dostupan javnosti a koliki je pod velom tajne.
E. Musk nije  toliko glup da u javnost ide s informacijama o grafenu kod izrade tih neuroloških sučelja u trenucima dok se u narod masovno putem injektiranja (cjepiva) ubrizgava taj isti materijal.

Kad je upitnost o primjeni umjetne inteligencije sa sigurnosne i moralne točke gledista u pitanju Musk se uvijek u svojim intervjuima ograđivao od onih koji ne žele takvo što staviti pod pravni nadzor do 2025. godine,  no da je to godina kad  treba započeti s primjenom umjetne inteligencije tu nema dvojbi.

M.B.

 

HOP