HNS i ministarstvo kulture nisu reagirali na knjigu koja izjadnačava BBB i Arkanove Delije, a HŠK Zrinski povezuje sa oživljavanjem fašizma!?

0
5099

Nesvakidašnji bezobrazluk, na koji nije uopće reagiralo hrvatsko ministarstvo kulture dvije godine,  “djelo galskog sveučilišnog profesora Löïca Trégourèsa” pod nazivom “Nogomet u jugoslavenskom kaosu” /Le football dans le chaos Yougoslave/, izdana je prije dvije godine, pariška kuća “Non Lieu”.

Knjiga krivotvorina rata u ex Jugoslaviji.

Profesor Trégourès je na perfidan  način obradio ulogu nogometa u ratovima bivše Jugoslavije, od 1991 do 1995 godine.

Knjigu u Francuskoj predstavljaju kao nešto iskreno i pozitivno, a zapravo napadnutu Hrvatsku izjednačavaju sa zločinačkom vlasti u Beogradu, krvoločne horde predvođene Arkanom izjednačavaju sa BBB, koji su dali nemali doprinos u oslobađanju zemlje od tih poludjelih psihopata oko Arkana.

Drugim riječima velikosrpski zločin se pokriva podjelom krivnje u ovoj knjizi.

 

Navijačka  strast je po, autorovom uvjerenju, izrodila najekstremniji vid nacionalizama u Europi. To što su  od 1986. jedinice JNA naoružavale Srbe u Hrvatskoj preko generala Vasiljevića nije tema. Paušalno se obrađuje srpski šovinizam i reakcija na njega.

Autoru nije jasno kako nacionalizam probija kod navijača takvom brzinom? Upravo u nogometu nacije doživljavaju sportsko polje praktično ratnim oduvjek. To se na hejselskom primjeru vrlo jasno vidi, divljanju engleskih navijača.

 

Autor tvrdi  kako se srpska i hrvatska navijačka skupina  našla  u redovim srpskih ili hrvatskih, ubilačkih postrojbu, koje su se bazirale na “etničkom čišćenju“.-tvrdi autor.

Drugim riječima autor žrtvu i agresora bezobrazno izjednačava.

 

Autoru kroz slikovne  poveznice, što je zastrašujuće  aktualizira revidiranje povjesnih činjenica. Udarac Bobana na nemilosrdnog policajca koji mlati Hrvate na Maksimiru zajedno u slikovnom prikazu Arkanovcima je više nego bezobrazno.

Ipak najzanimljivije je povezivanje Tuđmana i Arkana u ovoj bezočnoj laži:

Željko Ražnjatović  Arkan na čelu je  “beogradskog identiteta”- piše profesor Trégourès.
Arkan oživljava  četnistvo, fašista iz 2. svjetskog rata -piše autor, ali zaboravlja da je taj isti Arkan bio udbin likvidator u SFRJ, povezan sa jugoslavenskim vlastima, znači da su jugoslavenske vlasti odjednom postale srpske u ratu. Iz kojeg razloga?
Iz kojeg razloga je milicija na stadionu Maksimir mlatila hrvatske navijače iako su nered izazvali crvenozvezdaši pod vodstvom jugoslavenskog agenta Arkana, koji je kasnije uhićen za vrijeme Plitvičke pobune Srba u Hrvatskoj.
 Za to su krivi navijači ili je to dio plana srpske pobune za stvaranje Velike Srbije?! Arkan i jugoslavenske tajne službe bile su prst i nokat, dok ga autor stavlja u isključivi kontekst sa Miloševićem da bi svemu dao drugi značaj.
“Sličan pokret se stvorio i u Hrvatskoj sa Dinamovim Bad Blue Boys, riječkom Armadom pa splitskim Torcidom, koje francuski autor naziva “ekstremnim navijačima”.
Da li se stvarno radi o istim razlozima kako manipulira autor ili je to bio  odgovor na srpski ekspanzionizam? Sličan pokret po čemu? 
Nacionalizam na igralištu veže autor uz stvaranje HDZ-a, Tuđmana, brkajući zanos Hrvata jer je konačno netko rekao NE srpskom ekspanzionizmu. Sjetimo se titule prvaka sa Miroslavom Blaževićem, način navijanja je isti, a etnička zastava Hrvata na stadionima nema veze sa ustaštvom već sa hrvatstvom.
Još više manipulacija; Etnička zastava Hrvata proglašava se ustaškom, HDZ koji je okupljao Hrvate za obranu zemlje isti je kao arkanova zločinačka banda, BBB su isti kao Delije. Uzrok postaje posljedica. Sjećate se kada Divac gazi zastavu etničkih Hrvata i naziva ju ustaškom?
“Vraćanje  mostarskog HŠK  “Zrinjskog” 1992, zabranjenog od 1945 godine, jer su se bavili nogometom u  NDH  prvenstvu  značilo je stvaranje  nacionalizama tvrdi autor. Ispada  da je klub umrljan  fašističkom historijom,a da je  nacionalni klub  Velež?! Pravo na bezlično je nacionalno, a pravo na identitet je nacionalističko.
Lokalni  nogomet nije odolio “nacionalističkoj strani “i zato po autoru  entiteti i nekadašnje republike nose  obilježja užasnih sukoba-zaključuje francuski istraživač.
Navijanje za Francusku ne ispoljava  nacionalizam, rasni ispade svako malo su prisutni?
Nogomet je autor iskoristio za prikazivanje nacionalizma u ex Jugoslaviji iako je to obrazac svuda?! Tako da nogomet i strategija okupacije BiH i Hrvatske nemaju tu važnost u knjizi koja košta 15 eura.
Ovo sa Zrinskim je naravno vrh istraživačke gluposti, Zrnski je fašistički klub po toj pričici, a što su danas vodeći klubovi u Njemačkoj?
Zbog čega se nije sve te klubove raspustilo? Što je sa Laziom iz Rima, pa on i danas baštini neka obilježja fašizma , vidljiva u simbolima? !
Što je sa činjenicom da je Olujom pod vodstvom Tuđmana obranjena BiH, pod vodstvom Tuđmana je prihvaćeno oko milijun izbjeglica muslimana i ostalih iz BiH!?
Što je s činjenicom da je većina muslimana u NDH-a bila u redovima ustaške Crne Legije? 
Kako netko može govoriti o 1990. godine bez da spomene genocid titovih partizana nad Hrvatima na Križnom putu i navijače ugura u stalni povijesni  genocid nad Hrvatima?
Knjiga jednakih u ovoj knjizi je stvorila samo laž. Knjiga je odličan oslonac bošnjačkim i srpskim ekstremistima da Hrvate prikažu zlom u BiH koje je uzrok novog sukoba. U biti sve se čini da se hrvatstvo simbolima izbriše sa ovih terena preko poveznice sa ustaštvom.
Knjiga progurava jugoslavenstvo kao neki progres, a zapravo se radilo o srboslaviji koja radi genocid nad hrvatskim narod, pa ga onda ucjenjune izmišljenom brojkom od 1,7 milijuna ubijenih u Jasenovcu kao genocidni narod.
 fk crvena zvezda
Jugoslavija je po broju pozicija moći bila država Srba i Crnogoraca, pa je jasan i otpor Hrvata prema njoj. Sve to autor nije vidio, pa je i sugovornike birao među onima koji su slavili tu Srboslaviju.
HOP