Američki CDC izdao upute za preživljavanje zombi-apokalipse, a onda uklonio linkove

0
2727

EKSKLUZIVNO

Američki CDC izdao upute za preživljavanje zombi-apokalipse a onda uklonio linkove

mr.sc Arna Šebalj -znanstvene teme
mr.sc Arna Šebalj -znanstvene teme

CDC, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, američka je federalna agencija zadužena za objavljivanje materijala koji bi stanovništvu trebao pomoći u nošenju s prirodnim i inim katastrofama. U ovom slučaju, to je zombi-apokalipsa.

Toga je svjestan i zamjenik direktora američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (Centers for Diseases Control and Prevention – CDC), Ali S. Khan, pa je stoga na blogu CDC-a objavio post naslovljen ‘Spremnost 101: Zombi apokalipsa’.

Današnji video o ovome iz 2011.

https://www.youtube.com/watch?v=9XQACBebEmM  (radi video)

https://www.cdc.gov/cpr/zombie/index.htm (obrisan)

https://www.cdc.gov/cpr/zombie/00_docs/zombie_pandemic.pdf   (obrisan)

Kaže tako Ali Khan:

„Nikad ne znate kad će iz ovog ili onog razloga zombiji početi jesti ljudsko meso. Nikad ne znate.“

A što je to još 16. svibnja 2011. napisao  u blogu CDC-a  Ali  S. Khan?

https://blogs.cdc.gov/publichealthmatters/2011/05/preparedness-101-zombie-apocalypse/

(obrisano)

„Spremnost 101: Zombi apokalipsa“

 

„Postoje sve vrste hitnih slučajeva za koje se možemo pripremiti. Uzmimo za primjer zombi apokalipsu. Tako je, rekao sam zombi apokalipsa. Možda se sada smijete, ali kad se to dogodi, bit ćete sretni što ovo pročitate, i hej, možda ćete čak naučiti nešto o tome kako se pripremiti za pravu hitnu situaciju.“

Kratka povijest zombija

Svi smo vidjeli barem jedan film o preuzimanju zombija koji jedu meso ( Resident Evil ), ali odakle zombiji dolaze i zašto toliko vole jesti mozak? Riječ zombi potječe od vudu podrijetla iz Haitija i New Orleansa. Iako se njegovo značenje tijekom godina malo promijenilo, odnosi se na ljudsko tijelo koje je misteriozno reanimirano kako bi služilo nemrtvim ljudima. Kroz drevne vudu i folklorne tradicije rađale su se emisije poput Walking Dead.

Par odjeven u zombije – Danny Zucco i Sandy Olsson iz filma Mast u šetnji u godišnjem šetnji zombija u Torontu.

U filmovima, emisijama i literaturi zombiji se često prikazuju kao stvoreni zaraznim virusom, koji se prenosi ugrizima i kontaktom s tjelesnim tekućinama. Harvardski psihijatar Steven Schlozman napisao je (izmišljeni) medicinski rad o zombijima predstavljenim u Noći živih mrtvaca i to stanje naziva Ataksičnim neurodegenerativnim sindromom nedostatka sitosti uzrokovanim zaraznim sredstvom. Zombi Survival Guide identificira uzrok zombija kao virus naziva solanum. Ostala porijekla zombija prikazana u filmovima uključuju zračenje uništene NASA-ine sonde Venera (kao u Noći živih mrtvaca ), kao i mutacije postojećih stanja poput priona ,bolest ludih krava , ospice i bjesnoća .

Porast zombija u pop kulturi dao je povjerenje ideji da bi se mogla dogoditi zombi apokalipsa. U takvom scenariju zombiji bi zavladali čitavim zemljama, lutajući gradskim ulicama jedući sve što im se nađe na putu. Širenje ove ideje natjeralo je mnoge ljude da se pitaju “Kako se pripremiti za zombi apokalipsu?”

Pa, ovdje smo da odgovorimo na to pitanje i nadamo se da ćemo podijeliti nekoliko savjeta o pripremi za stvarne hitne slučajeve!

Bolje spriječiti nego liječiti

Pa, što trebate učiniti prije nego što se zombiji … ili uragani ili pandemije, na primjer, stvarno dogode? Prije svega, u kući biste trebali imati pribor za hitne slučajeve. To uključuje stvari poput vode, hrane i ostalih potrepština kako biste se osigurali u prvih nekoliko dana prije nego što uspijete locirati izbjeglički kamp bez zombija (ili će vam u slučaju prirodne katastrofe kupiti neko vrijeme dok ne budete u mogućnosti za put do skloništa za evakuaciju ili dok nisu obnovljeni komunalni vodovi). Ispod je nekoliko predmeta koje biste trebali uključiti u svoj komplet, a za cjelovit popis posjetite stranicu za hitne slučajeve CDC-a .

Voda (1 galon po osobi dnevno)

Hrana (opskrbite se nepokvarljivim predmetima koje redovito jedete)

Lijekovi (uključuju lijekove na recept i bez recepta)

Alati i pribor (pomoćni nož, selotejp, radio na baterije itd.)

Sanitarna higijena (izbjeljivači za domaćinstvo, sapun, ručnici, itd.)

Odjeća i posteljina (presvlačenje za svakog člana obitelji i pokrivači)

Važni dokumenti (kopije vaše vozačke dozvole, putovnice i rodnog lista da nabrojimo nekoliko)

Oprema za prvu pomoć (iako ste nestali ako vas zombi ugrize, možete ih koristiti za liječenje osnovnih posjekotina i razderotina koje biste mogli dobiti tijekom tornada ili uragana )

Nakon što napravite svoj hitni pribor, trebali biste sjesti s obitelji i izraditi plan za hitne slučajeve . To uključuje kamo biste išli i koga biste nazvali ako se zombiji počnu pojavljivati ispred vašig vrata. Ovaj plan također možete provesti ako postoji poplava, potres ili druga hitna situacija.

Sastanak članova obitelji putem poštanskog sandučića. Trebali biste odabrati dva mjesta za sastanke, jedno blizu vašeg doma i drugo dalje

Utvrdite vrste hitnih slučajeva koje su moguće na vašem području. Uz zombi apokalipsu, to može uključivati poplave, tornada ili zemljotrese. Ako niste sigurni, za dodatne informacije obratite se lokalnom uredu Crvenog križa.

Odaberite mjesto sastanka za svoju obitelj kako bi se okupili u slučaju da zombiji napadnu vaš dom … ili se vaš grad evakuira zbog uragana. Izaberite jedno mjesto odmah ispred kuće za iznenadne hitne slučajeve i jedno izvan vašeg susjedstva u slučaju da se ne možete odmah vratiti kući.

Prepoznajte svoje hitne kontakte. Napravite popis lokalnih kontakata poput policije, vatrogasaca i vašeg lokalnog tima za odgovor na zombije. Također identificirajte kontakt izvan države koji možete nazvati tijekom nužde kako bi ostatak vaše obitelji znao da ste dobro.

Planirajte put evakuacije. Kad su zombiji gladni, neće se zaustaviti dok ne dobiju hranu, što znači da morate brzo otići iz grada! Isplanirajte kamo biste krenuli i više puteva kojima biste krenuli prije vremena, tako da mesožderi nemaju šanse! To je također korisno kada se dogode prirodne katastrofe i morate se brzo skloniti.

  

Never Fear – CDC je spreman

Nabavite komplet, napravite plan i budite spremni

Ako zombiji počnu lutati ulicama, CDC bi proveo istragu slično kao i kod bilo kojeg drugog izbijanje bolesti. CDC bi pružio tehničku pomoć gradovima, državama ili međunarodnim partnerima koji se bave zarazom zombija. Ova pomoć može uključivati savjetovanje, laboratorijsko testiranje i analizu, upravljanje i skrb o pacijentima, praćenje kontakata i kontrolu infekcije (uključujući izolaciju i karantenu). Vjerojatno je da bi se istragom ovog scenarija pokušalo postići nekoliko ciljeva: utvrditi uzrok bolesti, izvor zaraze / virusa / toksina, naučiti kako se prenosi i kako se brzo širi, kako prekinuti ciklus prijenosa i na taj način spriječiti daljnje slučajeve i kako se pacijenti mogu najbolje liječiti. Ne samo da bi znanstvenici radili na otkrivanju uzroka i izlječenja epidemije zombija, već bi CDC i druge savezne agencije poslali medicinske timove i osobe koje prvi reagiraju da pomognu onima u pogođenim područjima (dobrovoljno je prijaviti mlade bezimene detektive bolesti za terenski rad ).

Da biste saznali više o tome što CDC čini kako bi se pripremio i reagirao na hitne slučajeve svih vrsta, posjetite: http://emergency.cdc.gov/cdc/orgs_progs.asp     (obrisan video)

Da biste saznali više o tome kako se možete pripremiti i ostati sigurni tijekom hitnog posjeta: http://emergency.cdc.gov/

Kao što vidite, CDC je sve upute objavio „mrtav-hladan“, a što znaju građani o svemu? Uglavnom ništa jer malo nas čita.

A kako bi sve ipak približili onima koji zalutaju i ponešto i pročitaju vrlo su zanimljivo pripremili i grafički roman na istu temu. I kažu kako su to učinili na vrlo „zabavan način“!

Što je tu i kome zabavno?

Zombi grafički roman

https://www.cdc.gov/cpr/zombie/novel.htm   (obrisano)

CDC ima zabavan način podučavanja o pripravnosti za hitne slučajeve. „Naš grafički roman “Pripremljenost 101: Pandemija zombija” pokazuje važnost pripreme na zabavan način u kojem će uživati ljudi svih dobnih skupina. Čitatelji prate Todda, Julie i njihovog psa Maxa dok se neobična nova bolest počinje širiti, pretvarajući obične ljude u zombije. Držite se kraja do iznenađujućeg zaokreta koji će odvesti kući važnost pripremljenosti za bilo koju nuždu. U roman je uključen popis za spremnost kako bi čitatelji mogli pripremiti obitelj, radno mjesto ili školu prije nego što se dogodi katastrofa.“

I nije to sve. Ima i onih koji su obožavatelji zombija.

Ljubitelji Walking Dead-a:

http://go.usa.gov/Q4J  (čudo, ovaj video još radi)

Zaista živimo u nikad viđenim vremenima.

Ludilu se ne nazire kraj.

A naša dosadašnja ležernost, nezainteresiranost, komfor  i doveli su do ovoga.

Isto kao s planom „velikog reseta“ i cijelom ovom PLANdemijom. Sve je bilo godinama na stranicama UN-a, UNICEF-a,  skupa u Davosu, no, tko je čitao?

Tek prošlo ljeto, kad se krenulo čitati i o tome pisati, UN, UNICEF i organizatori skupa u Davosu sve su uklonili  sa svojih stranica. Neki smo ipak i „pohvatali“ ponešto.

Nek nam je dragi Bog na pomoći.

In Deo vici!

 HOP