Natjecanje za planinare : Hrvat koji pobjeđuje slovenske planinare pet godina zaredom!

0
1456

U Sloveniji postoji  natjecanje za planinare koje vodi sportsko društvo Bam.bi iz Šenčura kod Kranja. Cilj je u jednog godini proći čim više planinarskih lokaliteta (vrhova, pl. domova, itd…) Natjecanje postoji već 22 godine.

-Prvi puta sam za njega čuo prije pet godina. Od kad sam čuo, pobjeđujem! – rekao je Tomislav Majnarić.

U Sloveniji je planinarenje nacionalni sport, u krvi im je.
Nikada prije Majnarića nije pobijedio netko tko nije Slovenac!
On je prvi hrvat (stranac) koji pobjeđuje već 5 godina za redom!

Kada govorimo o planinarenju, postoje dvije vrste planinara: rekreativci i natjecatelji. Velika većina su rekreativci. Rijetko tko se odlučuje na natjecanje koje je zahtjevno, kako fizički tako i financijski. Rekreativci godišnje otiđu nekoliko puta u planine i to im je dovoljno, za svoj gušt.

Natjecatelji u planine idu skoro svaki vikend. Vrijedno sakupljaju otiske žigova sa vrhova u za to predviđene dnevnike i obilaznice. Jedno takvo natjecanje postoji u Sloveniji. Ono je međunarodno, tj. u njemu se natječu planinari iz Slovenije i okolnih zemalja. Svatko može sudjelovati, bez obzira odakle je. Više o natjecanju možete vidjeti ovdje:

https://bambi-sport.si/dogodki/22-bam-bi-pohodniska-transverzala/

-Natjecanje traje već 22 godine. Prvi put sam za njega čuo od prijatelja prije pet godina. Činilo mi se jako zanimljivo pa sam odlučio pokušati. Pravila su vrlo jednostavna. U godini dana treba obići čim više vrhova, planinarskih domova i ostalih planinarskih lokaliteta. Sve se to boduje. Bitna je visina. Lokalitet do 999m nosi 1 bod, lokaliteti od 1000 – 1999m nose 3 boda, a preko 2000m 5 bodova.

Do 2017. godine nitko od stranaca nije pobijedio.  Od kako sam otkrio natjecanje, od kada sam krenuo već pet godina pobjeđujem.

Evo mojih rezultata:

  1.  2135 bodova – titula najboljši pohodnik (planinar), ukupno prvi
  2. 2924 bodova – titula najboljši pohodnik (planinar), ukupno prvi
  3. 3186 bodova– titula najboljši pohodnik (planinar), ukupno prvi
  4. 2885 bodova – titula najboljši pohodnik (planinar), ukupno drugi
  5. 3170 bodova – titula najboljši pohodnik (planinar), ukupno drugi

Zadnje dvije godine korona je napravila svoje. Kako u Hrvatskoj nemamo tako visokih planina, bilo je teže skupljati bodove. Tek preko 2000m je 5 bodova. U Sloveniji, Italiji i Austriji nisam bio dvije godine. Cijepio se nisam, stalno se testirati je skupo. To što nisam mogao na visoke vrhove je rezultiralo time da sam dvije godine ukupno drugi a ne prvi. Dakle: najbolji muški pet godina za redom, ali zadnje dvije je žena napravila više bodova.

Nadam se da će s koronom uskoro stati, tako da ponovno mogu preko granice na visoke vrhove i za slijedeću godinu opet biti najbolji! To mi je želja, to mi je cilj.

Ove i prošle godine nije bilo svečanosti dodjele priznanja i pehara zbog korone, tako da nemam slika sa dodjele. Do nedugo su u Sloveniji bile vrlo stroge mjere i nije bilo moguće napraviti dodjelu kako je to bilo do sada.

cof
cof

Prošle godine sam obišao više od 330 vrhova. Završio sam 48 planinarskih obilaznica! To su dosta skromni rezultati. Prije korone sam godišnje radio 400-500 vrhova.

Godine 2020. sam završio na naslovnici Slovenskih novic, najtiražniji dnevni list u Sloveniji. Time su mi odali javno priznanje za uspjehe. Poslao sam vam sliku.

Često sam bio u medijima zbog ovoga, pa vam ovdje šaljem nekoliko linkova, nekoliko objava u medijima od prošlih godina. Sve je isto, pravila natjecanja ista. Slobodno iskoristite što vam treba od ovih informacija.

https://www.youtube.com/watch?v=2APw8qdBjws

https://www.youtube.com/watch?v=0awif2vyVt4

https://www.radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/tomislav-majnaric-gile-iz-delnica-treci-put-je-najbolji-planinar-slovenije/220774

https://www.novilist.hr/rijeka-regija/gorski-kotar/planinarstvo-veliki-turisticki-potencijal-gorskog-kotara/

U planinarskim krugovima sam poznat kao Gile iz Delnica, – rekao nam je Tomislav Majnarić – Gile.

HOP