Ogromni ekonomski gubici Rusije pod sankcijama

0
1545
Ekonomske sankcije Zapada teško pogađaju gospodarstvo ruskog vojnog agresora u Ukrajini, a Srbija i ne pomišlja uvesti sankcije njezinom glavnom političkom savezniku Rusiji
vučić putin
Tijekom rata u Ukrajini veliki broj zemalja uveo je sankcije protiv ruskog vojnog agresora na ukrajinsku zemlju. Učinile su to prvenstveno Sjedinjene Američke Države, Kanada, Australija i Europska unija. Prvi znak za potrebu sankcioniranja Rusije bio je od 24. veljače 2014. godine, kad je i počela, tad još nevješto prikrivena državna ruska vojna invazija na ukrajinski jugoistočni okrug Donbas. Kao prvi vojni saveznik Rusije, paketu sankcija međunarodne zajednice izložena je i Bjelorusija, budući da režim diktatora Aleksandra Lukašenka pruža otvorenu vojnu potporu Rusima u njihovoj vojnoj agresiji na Ukrajinu. Mjere ekonomskih sankcija što su ih ponajprije uvele SAD, a uperene protiv Rusije i njezinoga saveznika Bjelorusije, odnose se poglavito na pojedince, poduzeća i političke uzvanike iz Rusije. Na to je uzvratila Rusija sankcijama protiv Zapada. Tako su Rusi u potpunosti zabranili uvoz hrane iz Australie, Kanade, Norveške, Japana, Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije. Ekonomske sankcije su doprinijele kolapsu ruske rublje i ruskoj financijskoj krizi. No, one pogađaju istodobno i gospodarstvo Europske unije. Veliku štetu je pretrpila i privreda Europske unije s ukupnim gubicima procijenjenim na 100 milijardi eura. To je podatak koji datira još iz 2015. godine, s obzirom na činjenicu da Rusija još od 2014. vodi učestalo rat manjeg, a sada i najvećeg mogućeg intenziteta protiv njezinoga susjeda Ukrajine. Od 2014. godine ruski ministar financija je objavio podatak kako su ekonomske sankcije koštale Rusiju 40 milijardi dolara, uz još 100 milijardi dolara gubitka tijekom 2014. godine. To je nastalo usljed pada cijene nafte koji se dogodio spomenute 2014. godine, a prouzročen prezasićenošću naftom iz razdoblja od 2010. godine.
vučić i putin
Nakon sljedećeg paketa sankcija prema Rusiji od mjeseca kolovoza 2018. godine, ekonomski gubici Rusije mjere se brojčano i u postotcima u intervalu od 0,5 – 1,5% prema prethodom rastu BDP-a Rusije. Na sve to ruski predsjednik Vladimr PUtin optužio je Sjedinjene Američke Države kako provode tobožnju zavjeru protiv Rusije, a u sprezi sa Saudi Arabijom, s ciljem slabljenja ruske ekonomije i smanjenja cijene nafte. Do sredine 2016. godine Rusija je izgubila oko 170 milijardi dolara zbog financijskih sankcija od strane Zapada, te povrh toga i 400 milijardi dolara izgubljenih prihoda i propuštene financijske dobiti od nafte i plina. Prema analizi ukrajinskih ekonomskih stručnjaka , iznimno oštre međunarodne sankcije protiv Rusije, primorale su ruskog vojnog agresora barem donekle promijeniti njihov najtvrđi mogući pristup Ukrajini. Barem djelomično su usporile i smanjile brzinu ruskih vojnih prodora i napredovanja na teritorij Ukrajine. Predstavnci zapadnih zemalja poručuju kako će kaznene ekonomske mjere protiv Rusije biti ukinute tek nakon što službena Moskva ispuni potpisane sporazume s ukrajinskom stranom s njihovog davnašnjeg zajedničkog prijeratnog sastanka u Minsku, prijestolnici Bjelorusije. Kad se u travnju 2022. zahuktala ruska vojna invazija na Ukrajinu, postojeće sankcije EU i SAD spram Rusije, što su na snazi od 2014, zatim s drugim pojačanim paketom sankcija nastavljene i 2018, samo su sad dobile najviši stupanj ooistranog ekonomskog rata između Zapada i Rusije. Još prije vojnog napada Rusije na Ukrajinu krajem veljače, netom nakon početka nove kalendarske godine, točnije u siječnju 2022. EU je najavila produženje paketa ekonmskih sankcija iz 2018. godine, s time da bi one ostale aktualne do 31. srpnja 2022. godine. Ruski osvajački rat započet 24. veljaće ove 2022. godine samo je ubrzao i pojačao proces opravdanih i zasluženih ekonomskih sankcija Zapada prema Rusiji. Novim i do kraja pooštrenim mjerama sankcija obuhvaćeni su osobno ruski politički dužnosnici. To vrijedi najprije za ruskog predsjednika Vladimira Putina, kao i sve članove njegove ratnohuškaške Vlade u Moskvi. Također, ekonomske mejre se odnose i na odabrane ruske banke iz SWIFT-a. To je izazvalo veliku rusku financijsku krizu 2022. i dovelo do vala masovnog međunarodnog bojkota Rusije i njezine vjerne saveznice Bjelorusije.
putin2
Što još nedostaje na ovom popisu izravnih ili neizravnih sukrivaca za tragediju Ukrajine?
Dakako, Vučićeva gladna i žedna balkanska urnebesna tragikomedija od države Srbija. Ona nevješto i prozirno glumi lažnu neutralnost, dok iz potaje pruža najjaču moguću logistiku Rusiji u njenom osvajačkom vojmom pohodu na Ukrajinu. Nije li kucnuo čas da Zapad napokon pored Rusije i Bjelorusije zasluženo i opravdano sankcionira najjačim ekonomskim mjerama prinude i Srbiju kao najveću balkansku uzdanicu Vladimira Putina? Vrijeme je najbolji sudac i za očekivati je da će Zapad vrlo brzo i Srbiju dovesti u red kao što to ekonomskim sankcijama već čini prema Rusiji i Bjelorusiji. Svrhovitost toga je neupitna jer se Vučić danomoce izruguje sankcijama Zapada prema Rusji i naravno ne pada mu na pamet bilo kad uvesti sankcije srpskom političkom zaštitniku i njihovom prvom pokrovitelju Rusiji. Dapače, Vučić ostaje Putinov najveći balkanski žeton. Aleksandar Vučić je ruski KGB projekt i nema nikakve logike u praznim i glupim pričama što kolaju Srbijom kako ga je tobože na vlast još 2012. dovela Amerika skupa s Europskom unijom, pa sad jaše Srbijom već deset godina. On je i mnogo godina prije toga bio deklarirani i osvjedočeni neprijatelj Zapada kao član i visoki politički dužnosnik Šešeljeve zločinačke, velikosrpski i proruski politički orijentirane SRS. Vučić je godinama od devedesetih,te kroz prvo desetljeće dvijetisućitih, uz veliku skupinu velikosrpskih političara i tajkuna, bio na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Bio je NPG ( persona non grata), osoba kojoj je izričito zabranjen ulazak na teritorij Sjedinjenih Američkih Država. Koliko treba biti glup pa povjerovati u srpske bajke za djecu kako je Srbima uvijek “zli i pokvareni” Zapad navodno namjerno i iz zlobe i  pakosti podvalio Vučića i doveo ga tobože na vlast!? Što bi Zapad postavljao na vlast u Srbiji čovjeka koji ne taji kako mrzi Zapad i cijeli svoj život je posvetio borbi protiv Zapada?
FB_IMG_1620570754578
Ne, Vučića su izabrali Srbi jer iz duše i srca kolektivno mrze Zapad i redovito na političkim izborima glasuju za one političare i političke stranke koje također mrze Zapad. Kad to Srbi skuže i priznaju si vlastite grijehe, onda će tek napraviti prvi korak ka izlasku iz tunela, u kojem se nalaze isključivo vlastitom krivnjom.
Dragan Ilić
HOP