Aladdin- uređaj (sustav za analizu podataka), koji vlada svijetom

0
1690

Vladar svijeta!

Narode, da vas upoznam…ovo je Aladdin…Aladdin ovo je narod.
Aladdin: “Ne treba…ja ih već sve znam!”
Ovo se može gledati i kao vic, ali nije. Radi se o nečem puno ozbiljnijem

Jedno od najčešće postavljanih pitanja o globalnom financijskom sustavu je: Dakle, tko je broj 1? Tko vuče konce u pozadini, tko ima najveću moć na ovoj planeti? Jesu li to Rothschildi, jesu li Federalne rezerve ili je možda Larry Fink, osnivač i izvršni direktor BlackRocka?

Odgovor je… niti jedan od njih. Najmoćniji igrač u financijskom sustavu nije jedna ili više osoba, već stroj, točnije: sustav za analizu podataka, koji kontrolira umjetna inteligencija. Jedna zastrašujuća istina, koje mnogi nisu svjesni.

Njegovo ime je Aladdin. Aladdin je skraćenica od Asset, Liability and Debt and Derivative Investment Network.

Aladdinovo programsko konstruiranje seže još u daleku 1988., kada je bankar s Wall Streeta Larry Fink osnovao BlackRock i imao poslovnu ideju o razvoju softvera za procjenu ulaganja.

Koncept se brzo pokazao iznimno unosnim. BlackRock je rastao neslućenom brzinom, zahvaljujući evaluaciji prikupljenih podataka. Ubrzo je postalo očito, da bi analize i modeli, koji su izvorno stvoreni samo za vlastite potrebe tvrtke, mogli biti zanimljivi i kupcima. Zbog toga se Aladdin od 2000. godine nudio i korisnicima, koji nisu u tvrtki BlackRock.

Za kratko vrijeme uključile su se stotine financijskih institucija diljem svijeta, uključujući teškaše kao što su Deutsche Bank, glavne švicarske banke UBS i Credit Suisse, te najveći američki obveznički fond, CalPERS. Do danas svi imaju Aladdinove podatke pojedinačno prilagođene njihovim potrebama i za njih plaćaju milijunske naknade.

Zauzvrat dobivaju iznimno vrijedne investicijske savjete i procjene rizika. U kontekstu stres-testova, otpornosti na nepoželjno, na primjer, mogu se financijski simulirati iznenadne promjene u vladi, potresi, globalne pandemije, izbijanja rata ili propasti banaka i unaprijed se izračunati učinci na odgovarajuće portfelje.

Aladdin je doživio ogroman uspon u globalnoj financijskoj krizi 2007-2008. Kako je globalni financijski sustav rastao u sve veća previranja, vlade i središnje banke morale su uskočiti, kako bi ga spasile od kolapsa. Međutim, za to su im bile potrebne informacije, a one odlučujuće nisu imali…..ali imao ih je Aladdin.

Aladdinovo znanje i vještine dovele su do toga da su brojne središnje banke, uključujući Federalne rezerve, Europsku središnju banku ECB i Bank of England, imenovale BlackRock za svog ključnog savjetnika. To ne znači ništa drugo nego, da njihove odluke uvelike ovise o Aladdinovim podacima i analizama do danas.

Sljedeći poticaj došao je s krizom eura. Na temelju podataka, koje je dao Aladdin organizirano je, između ostalog, spajanje 18 grčkih banaka u četiri velike banke i namirenje kredita grčke središnje banke.

U 2017. financijski obujam kapitala preko Aladdina prvi je put premašio američki BDP od 20 bilijuna dolara. To je na scenu privuklo sve više kritičara, koji su pozivali na pravno ograničenje Aladdinovih ovlasti. Uprava BlackRocka odgovorila je odlukom, da ubuduće neće otkrivati daljnje brojke, koje se vrte preko Aladdina. Kritike su uglavnom utihnule, a trijumf jedinstvenog softvera se nastavio s nesmetanim radom.

U travnju 2020., Aladdin je učitan u claud IT diva Microsofta i od tada su ga njegovi stručnjaci optimizirali. Osim toga, od početka 2021. godine sustav je prilagođen političkim trendovima našeg vremena kroz suradnju s Clarity AI, pružateljem analitičkih usluga temeljenim na umjetnoj inteligenciji u području rizika održivosti.

U međuvremenu, ne samo u insajderskim krugovima poznato je da središnje banke diljem svijeta, nadzorna tijela, veliki ulagači, fondovi i financijske institucije više ne mogu bez Aladdina. Uz pomoć poslovnih igara, simulacije budućeg razvoja i analize rizika proizašle iz njih, mreža svim ključnim igračima u globalnoj financijskoj kockarnici pruža pomoć pri donošenju odluka, koje im nijedno ljudsko biće ne bi moglo pružiti zbog složenosti financijske sustav.

Svatko tko je svjestan važnosti globalnog financijskog sektora, koji je zbog deregulacije potpuno iskočio iz kolosijeka, zna, da svijet više nije na putu prema sustavu, kojim dominira umjetna inteligencija.

Svijet je već duboko zagazio u njega.

Izvor G. Šijaković

 

HOP