AKTIVACIJOM PROCESA AUTOFAGIJE DO MRŠAVLJENJA

0
1288

AKTIVACIJOM PROCESA AUTOFAGIJE DO MRŠAVLJENJA

Riječ o prilično jednostavnom planu prehrane i tjelovježbe koji ne isključuje ugljikohidrate i masti. Plan je razvijen na temelju otkrića znanstvene potrage za karikom koja nedostaje u procesu starenja i njegovom zaustavljanju, za što je 2016. japanski biolog Yoshinori Ohsumi nagrađen Nobelovom nagradom, a sastoji se od promišljene prehrane, određenih dodataka prehrani i tjelovježbe koji proces starenja usporavaju ili ga čak preokreću i daju nam mlađi izgled.
Tajna je u prirodnom tjelesnom procesu nazvanom autofagija. Ovim se procesom naše tijelo rješava toksina iz stanica i popravlja oštećenja na njima nastala prirodnim trošenjem i štetnim utjecajima iz okoliša. Brojna su istraživanja pokazala da procese starenja, poput bora i gomilanja kilograma, uzrokuju upravo ta oštećenja na našim stanicama koja im smanjuju učinkovitost.
Zaboravite prebrojavanje kalorija, ovo je najlakša dijeta ikad. Zaboravite na razne dijete, ovo je najbolji način reguliranja težine.
Poboljšava zdravlje srca i topi kilograme
Proces autofagije, u kojem se stanice rješavaju vlastitih otpadaka, sa starenjem gubi na učinkovitosti i našem je tijelu sve teže obavljati čišćenje, zbog čega se u njemu nakuplja sve više štetnih tvari.
Važno je napomenuti i da stalno držanje stanica u modu čišćenja onemogućuje njihovu glavnu zadaću. Uključivanjem i isključivanjem tjelesnog procesa autofagije čišćenje našeg organizma postaje učinkovitije.
Starenje je neizbježno, ali kontrolom vanjskih čimbenika poput prehrane, onečišćenja, izloženosti UV zračenju, nedostatku sna i sjedilačkog stila života može se utjecati na oko 70 % simptoma i problema vezanih uz starenje, a ključ je u optimizaciji autofagije.
Ranija znanstvena istraživanja pokazala su da se autofagija uključuje kao odaziv na stres, a to je najlakše postići statičkim vježbama visokog intenziteta ( trening u teretani ), uzimanjem snažnih antioksidanata i prehranom u kojoj se izmjenjuju periodi s niskim i visokim unosom bjelančevina.
Enzim Rpn 13
Povremeni post je ključni aktivator autofagije. Jedemo li stalno, stanicama ne dajemo priliku za popravak i čišćenje nakupljenih otpada i toksina.
Kratki periodi nejedenja aktiviraju važan enzim Rpn 13, enzim koji prepoznaje ( detektira ) štetne tvari u stanici označavajuć ih pomoću proteina UBIQITIN koji je signalna molekula za označavanje starih i istrošenih proteina koje treba razgraditi proteazom.
Dolazi do aktivacije skupine enzima ( čistača ) monooxigenaze nazvanim Citokrom P 450 koji su snažni čistači toksina u našim stanicama, posebno masnim stanicama u kojima se krije čak i do 98% ukupnih nečistoća, a jedan kilogram masnog tkiva manje produžuje život za 3 mjeseca. Upravo poremećajem u radu enzima Rpn 13 dolazi do nakupljanja otpada u našim stanicama i do pojave bolesti, osobito raka.

KAKO NAJBOLJE AKTIVIRATI CIJELI PROCES AUTOFAGIJE

Treba odabrati tri ne uzastopna dana ( npr. ponedjeljak, srijeda i petak ) za ograničenu prehranu u kojima ćete postiti 16 sati, uzimati hranu samo osam sati.
Najidealnije da jedete od 08.00 – 16.00 sati, znači post traje od 16.00 – 08.00 sati. Kalorijska restrikcija tijekom 16-satnog privremenog posta aktivira autofagiju, a učinkovitost se povećava kombinacijom proteinskog ciklusa.
U danima posta unosite oko 25 grama bjelančevina, a u preostala četiri dana neograničene prehrane jedite veće količine bjelančevina (od 50 do 150 g).
Da vam bude jasniji unos bjelančevina, 250 gr bijelog mesa ( npr. purećeg ) donosi oko 50 gr bjelačevina ( proteina ), a jedno jaje oko 6 g bjelančevina.
Proteinski ciklusi su značajno učinkoviti u zaustavljanju starenja jer naše tijelo ne može stvarati vlastite bjelančevina pa je prisiljeno reciklirati postojeće zalihe. Uskraćivanjem bjelančevina pospješuje se autofagija jer pojačavamo proces recikliranja vlastitog tijela.
Ovdje je važno ukazati na problem sa stalnim uskraćivanjem bjelančevina tijelu u vidu još jednog simptoma starenja, a to je gubitak mišićne mase zadužene za potrošnju kalorija. Da ne bi došlo do prevelike potrošnje mišićne mase, tijelu treba osigurati dovoljno bjelančevina, a ciklusi visokog i niskog unosa pomažu regulirati autofagiju.
Dokazano je da proteinski ciklusi mogu koristiti u smanjenju rizika od razvoja bolesti kao što su dijabetes, rak i bolesti srca.
Ne treba uskraćivati ni zdrave masnoće kao što su maslinovo ulje, kokosova mast, avokado, maslac, orahe, skušu, sardinu, losos….
Što se tiče ugljikohidrata preporuka su oni s visokim udjelom vlakana kao što su povrće, voće, mahunarke i žitarice bez glutena. I ovdje je vrijeme konzumiranja važno pa je preporuka jesti ugljikohidrate kasnije tijekom dana. Naime, kad nema ugljikohidrata, naše tijelo kao gorivo koristi masnoću.
Ovo prirodno metaboličko stanje naziva se ketoza i jedan je od najboljih načina za pospješivanje autofagije.
Kad se probudimo, tijelo nam je puno ketona pa kako bismo ih maksimalno iskoristili, preporuka je suzdržati se od ugljikohidrata barem u prvoj polovici dana. Za poticanje autofagije od velike su koristi minerali kao što su magnezij klorid i natrij ascorbat, zatim jaki antioksidansi kao što je ekstrakt koštica grožđa, Astaxantin, E vitamin, CoQ10 i td..
Što se tiče tjelovježbe u danima pojačanog unos proteina ne treba da traje duže od 60 minuta i ona ima važnih 20% uloge u aktivaciji autofagije koji se ne mogu zamijeniti ničim.

DR. ROSO  B.B. IZVOR