WOLT: ‘Partner dostavljačima osiguravamo razne benefite, kao što su popust na gorivo, popust na hranu u nekim restoranima’ 

0
1954

Nakon pisma čitatelja, odnosno nekadašnjeg suradnika Wolta nezadovoljnog načinom poslovanja tvrtke, raspitali smo se u samoj tvrtci što je Wolt i kako djeluje na našem tržištu

urednik portala HOP Igor Drenjančević
urednik portala HOP
Igor Drenjančević
Koliko ima istine da WOlt “oštećuje” svoje suradnike dostavljače “namjernim” slanjem na daljnje  lokacije od mjesta koje bi za njih bile povoljnije ili gdje se nalaze?
Način na koji funkcionira algoritam za dostave jasno je i transparentno objašnjen na našem webu, detaljan dokument dostupan je za download svakom partner dostavljaču. Prije samog početka rada, partner dostavljač prolazi edukaciju o načinu rada aplikacije i samog algoritma. Prilikom dodjeljivanja narudžbe partneru dostavljaču algoritam u obzir uzima blizinu partner dostavljača, dali partner dostavljač radi samo sa kartičnim ili i sa gotovinskim narudžbama, koliko restoranu treba da pripremi hranu i koliko partneru dostavljaču treba do točke preuzimanja hrane. Ne postoji namjerno slanje partner dostavljača na bilo koju lokaciju, algoritam računa koji je partner dostavljač u kojem trenutku najoptimalniji za odraditi dostavu, dostave se ne dodjeljuju ručno i Wolt ne oštećuje naše partner dostavljače, jer ponavljamo, sustav dodjeljuje narudžbe.
 Screenshot_20220831-085735_Google
Da li je Wolt smanjio naknadu za dostavu i da li je ona 14,50 kn po kilometru?
Kada dolazi do promjena u plaćanjima, partner dostavljači uvijek su obaviješteni o svim promjenama. Naknada za plaćanje po dostavi razlikuje se od grada do grada i sastoji se od početnog plaćanja po dostavi plus plaćanja za dodatne pređene kilometrime. Plaćanja po dostavi unutar 1.5 km zračne linije su konkretno za Zagreb 14kn / 14.50 kn, ovisno o tipu vozila, te je svaki kilometar nakon početnih 1.5 km plaćen dodatno 5 kn po km. Uz to partner dostavljači imaju aktivna i povećana plaćanja po zadatku, tako da svakim danom plaćanja po dostavi iznose i do 16.50 kn u nekim periodima dana. Također, nekada dajemo i dodatna dnevna povećanja plaćanja po dostavi, ukoliko se radi o nepovoljnim vremenskim uvjetima i ostalim faktorima koji utječu na potražnju. Uz sve navedeno, partner dostavljači u Zagrebu i još nekim gradovima mogu zaraditi i dodatne bonuse, koji ovise o broju odrađenih dostava u određenom vremenskom periodu.
 Screenshot_20220909-110943_Google
Kada Wolt plaća naknadu za dostavu da li zapravo plaća zračnu liniju udaljenosti do mjesta dostave?
Način obračunavanja udaljenosti u Woltu računa se po zračnoj udaljenosti, te je o načinu obračunavanja udaljenosti svaki partner dostavljač upoznat prije početka rada.
Što je agregator i koliko se uzima u postocima od cijene?
Partner firma ili agregator su firme sa kojima Wolt ostvaruje poslovnu suradnju, te partner firme zapošljavaju partner dostavljače, koji onda prema ugovoru o poslovnoj suradnji koju Wolt ima sa partner firmama, vrše dostave putem Wolt platforme. O postotcima ne možemo komentirati, jer se tu radi isključivo o poslovnom dogovoru između partner firme i partner dostavljača, koji je zaposlenik partner firme.
 Screenshot_20220909-105723_Google
Na koliko dostava tjedno je bonus i koliko je to manje ili više od ostalih dostavljača hrane u Hrvatskoj?
Bonusi se razlikuju po gradovima i svaki partner dostavljač prije početka rada zna iznose za grad u kojem radi. Ne ulazimo u način poslovanja drugih platformi i kolika su njihova plaćanja, ono što možemo reći je da je Wolt vrlo konkurentan u plaćanjima i konačnim iznosima zarade koje partner dostavljač može ostvariti.
Što Wolt nudi bolje nego druge dostavne tvrtke?
Ono što Wolt nudi je vrhunska kvaliteta usluge, transparentnost u svakom trenutku, konkurentna plaćanja za partner dostavljače i još mnogo toga. Partner dostavljačima smo dostupni za sve upite, odgovore dobiju u najkraćem mogućem roku, za njih dogovaramo razne benefite, kao što su popust na gorivo, popust na hranu u nekim restoranima i slično. 
Da li je istina da korisnik usluge može ostaviti napojnicu preko aplikacije a da suradnik – dostavljač Wolta to niti ne zna?
Istina je da korisnik usluge može ostaviti napojnicu partner dostavljaču, nije istina da partner dostavljač to ne zna. Partner dostavljač iznose koje je zaradio putem napojnica dobije prilikom isplate zarade. Prema zakonu u Republici Hrvatskoj, na napojnicu se plaća porez, tako da je iznos isplate napojnica koju partner dostavljač dobije umanjen za porez, ostatak novca naravno dobije prilikom isplate.
Da li novce koje troše dostavljači za kupnju mobilnog interneta refundirate?
Nužno sredstvo za rad partner dostavljača je mobilni internet, kako bi se mogao povezati sa aplikacijom za dostavu. Kao što smo već naveli, partner dostavljači nisu naši zaposlenici, tako da u načine plaćanja i korištenja mobilnog interneta ne možemo ulaziti.
Što je chatbot i kako funkcionira?
Chatbot je opcija u aplikaciji koja spaja partner dostavljača sa našom korisničkom podrškom, koja u roku od nekoliko minuta uvijek odgovori na svaki upit.
Koliku proviziju uzimate restoranima?
Poslovni ugovori između Wolta i restorana su poslovna tajna, razlikuju se zbog više parametara i u poslovne odnose sa našim partnerima ne možemo ulaziti, sukladno odredbama ugovora koje imamo s našim partnerima.
Da li je istina da svoje suradnike tražite da nose odjeću sa oznakama WOlta, dok to drugi iz konkurencije ne traže , osim dostavne torbe i da li ovršujete dostavljače ako vam oštete opremu?
Svaki naš partner dostavljač dobije potpunu opremu koja je vrhunske kvalitete. Torba za dostavu nužan je i obavezan alat rada, jer se bez torbe za dostavu hrana hladi. Uz to, našim partner dostavljačima osiguravamo i majice, više vrsta jakni, kišnu opremu, kacige za bicikl i ostalo, što im uvelike olakšava rad. Partner dostavljač koji prilikom rada ošteti torbu ili bilo koji drugi dio opreme, može na našem skladištu besplatno zamijeniti opremu, bez bilo kakvog dodatnog toška. 
 Screenshot_20220909-111030_Google
Na pitanja je odgovorila djelatnica Wolta Lucija Grubišić, a mi se nadamo da smo približili uvjete rada mogućim suradnicima Wolta i odgovorili na moguće dileme u svezi sa tim uvjetima.
HOP