EU donosi odluku o ograničavanju korištenja ogrijevnog drveta, nakon enormnih poskupljenja struje i plina

0
10885

Znanstvenici navode da veliko povećanje emisije ugljika uzrokovano sječom stabala stvara “ugljični dug” koji svijet nema vremena otplatiti. “Drveće je vrijednije živo nego mrtvo i za klimu i za biološku raznolikost”, napisali su.

-EU donosi odluku o ograničavanju korištenja ogrijevnog drveta. Očekuju se odluke vlada država članica, prije usvajanja!- upozorava sudski vještak Davor Banović.

“Na dugo očekivanom glasovanju u srijedu, zastupnici Europskog parlamenta izglasali su ukidanje subvencija za “primarnu drvnu biomasu”, odnosno zdrava, stojeća stabla posječena za gorivo ili srušena stabla. Prema prijedlozima parlamenta, stabla posječena zbog zaštite od požara ili sigurnosti na cestama mogu i dalje imati koristi od subvencija za obnovljivu energiju.

Glasovanje zapravo postavlja pozornicu za pregovore između zastupnika u Europskom parlamentu i 27 nacionalnih vlada EU-a.

Alex Mason, voditelj klimatske i energetske politike EU-a pri WWF-u, opisao je glasovanje zastupnika Europskog parlamenta kao prekretnicu: „Prvi je put jedna institucija EU-a prepoznala da spaljivanje drveća možda nije najbolji način za odvikavanje od fosilnih goriva i zaustavljanje brze klimatske promjene.”

Fenna Swart, direktorica Odbora za čisti zrak u Nizozemskoj, rekla je da su amandmani “u najboljem slučaju prvi korak prema onome što je potrebno za ograničavanje štete uzrokovane šumama u Europi i inozemstvu” “perverznim” poticajima Direktive o obnovljivoj energiji. “Ne možemo si priuštiti čekanje godinama prije nego što postupno smanjenje stupi na snagu”, rekla je.

Prema Europskoj komisiji, EU je potrošio 13 milijardi eura (11 milijardi funti) na subvencije za bioenergiju u 2020., što je pad sa 17 milijardi eura prethodne godine. Nevladine organizacije kažu da većina tih subvencija ide elektranama na drva, ali bi se mogle bolje usmjeriti na potporu čistim  tehnologijama.

Glasovanje je uslijedilo nakon istrage koja je otkrila da se drveće u zaštićenim šumama istočne Europe siječe i pretvara u drvene pelete za grijanje.

Studija, koju je provela američka Agencija za istraživanje okoliša u suradnji s Greenpeace Rumunjska, koristila je karte, službene podatke i rad na terenu kako bi pratila put trupaca starih 120 do 130 godina iz njihovih prašuma do tvornice peleta koja opskrbljuje kupce u Francuskoj, Italiji i Poljskoj.”-piše Guardian.

Nakon enormnih poskupljenja struje, plina pokušava se očito pričom oko klimatskih promjena onemogućiti prebacivanje grijanje kućanstva na drva.

U biti želi se uvesti potpuna kontrola kućanstava pa niti ne čude priče o kažnjavanju kućanstava koja bi prešla 19 stupnjeva celzija u grijanju tijekom zime u Britaniji.

I.D.

HOP

 

HOP NA TELEGRAMU
https://t.me/hopportal