Radnici ‘Hrvatske lutrije’ kreću u štrajk?

0
3563

19. rujna 2022. godine Upravi državne tvrtke Hrvatska Lutrija d.o.o. predana je Radnička inicijativa koju je potpisalo i podržalo 516 djelatnika, uglavnom iz prodajne mreže. Ovo je organizirano bez uplitanja sindikata kojih u Hrvatskoj lutriji ima tri. Dva se bore između sebe, a treći koji ovu Inicijativu podržava, nema dovoljno članova da bi išta promijenio pa tako Kolektivni ugovor već godinama nije potpisan.

Dakle, radnici su se putem jedne društvene mreže samoorganizirali, skupili potpise i od poslodavca traže veće plaće i putne troškove. Ako Uprava ovu njihovu Inicijativu odbije moguć je i štrajk na koji radnici imaju pravo, pošto nemaju Kolektivni ugovor u kojem bi to bilo zabranjeno.

Parsadoks je što Hrvatska Lutrija dobro puni proračun za razliku, na primjer, Hrvatske pošte kojoj ta ista država daje oko 100 milijuna kuna godišnje ili Hrvatskih željeznica u koje se ulaže milijardu kuna. Djelatnicima Hrvatske pošte sada je obećano povećanje plaće za 20%, a one u Hrvatskim željeznicama su ionako dostatne da se nitko ne buni. Hrvatska Lutrija tako će se naći na zadnjem mjestu od svih državnih firmi prema primanjima svojih djelatnika. Ako navedemo da je osnovica pleće u Lutriji 2.800 kuna sve je jasno.

U nastavku donosimo detaljne zahtjeve radnika Hrvatske Lutrije.

Izvor (tekst i foto: R. Tomanić) – Muralist

Screenshot_20220920-221509_Samsung Internet Screenshot_20220920-221528_Samsung Internet

HOP

HOP NA TELEGRAMU
https://t.me/hopportal