Život bez ‘gotovine’ put je u potpunu kontrolu čovjeka i njegovog materijalnog položaja

0
2531

Noćna mora pametnog novca: što bi život bez gotovine mogao značiti za vas?!

mr.sc. Arna Šebalj - znanstvene vijesti
mr.sc. Arna Šebalj – znanstvene vijesti

Noćna mora pametnog novca: što bi život bez gotovine mogao značiti za vas

image.png

Od vitalne je važnosti da svaka osoba razumije što će značiti predložene promjene monetarnog sustava. Promjene bi, ako se dopusti da se dogode, mogle biti najrazorniji događaj u našem životu i potencijalno najveće oduzimanje slobode u modernoj povijesti.

 

Richard Hall iz Rich Planet TV-a producirao je video u nastavku koji objašnjava opasnosti pametnog novca, digitalne valute središnje banke (“CBDC”) i uklanjanja gotovine. 

 

Svi moraju pogledati ovaj video. Treba ga širiti, osobito s onima koji misle da je blockchain “privatan” i da će “pobijediti” sustav te s mlađim generacijama koje misle da je gotovina zastarjela ili bi je trebalo učiniti zastarjelom.

Ako se gornji video ukloni s YouTubea, možete ga pogledati na Bitchuteu.

Ima li boljeg načina da se svijet usmjeri prema promjenama potrebnim da bi “noćna mora pametnog novca” stupila na snagu od krize ili niza kriza. Mogu li nedavne intervencije Bank of England biti pokazatelj takve krize? Ne znamo događa li se sve to smišljeno i unaprijed planirano. Ali znamo da oni “nikada ne bi dopustili da dobra kriza propadne”. Stoga su nedavni i značajni poremećaji na financijskim tržištima vrijedni pažnje.

 

Bank of England intervenira kako bi izgladila tržište

 

Zaokret britanske vlade prema fiskalnim poticajima – plan koji je predstavio britanski kancelar Kwasi Kwarteng – preokrenuo je britanska financijska tržišta. Kombinacija golemih energetskih subvencija i smanjenja poreza uznemirila je ulagače koji su se brinuli da će britanski proračunski deficit postati neodrživ. Rezultat je bio vrlo nagli porast prinosa na obveznice, pad cijena dionica i povijesni pad vrijednosti funte.

Pročitajte više: Bank of England intervenira kako bi vratila financijsku stabilnost , Deloitte, 5. listopada 2022.

U oštroj presudi o planovima Ujedinjenog Kraljevstva, MMF je pozvao Kwartenga da “ponovno procijeni” plan rezanja poreza, koji uključuje ukidanje najviše stope poreza na dohodak i ukidanje ograničenja bonusa za bankare, rekavši da će to ” vjerojatno povećati nejednakost.” Pozvao je britansku vladu da “pruži ciljaniju potporu i preispita porezne mjere” tijekom nadolazeće premijerkine objave.

Ubrzo nakon izjave MMF-a, agencija za kreditni rejting Moody’s objavila je vlastitu osuđujuću presudu , rekavši da bi fiskalni plan mogao ugroziti vjerodostojnost zemlje kod zajmodavaca stvaranjem većih proračunskih deficita.

Kada vlada želi prikupiti novac za plaćanje svog programa potrošnje, jedna od taktika je izdavanje obveznica. U UK-u se državne obveznice nazivaju “gilts”  Kada britanska vlada izdaje pozajmice, posuđuje novac od kupca. Rok zajma može biti nekoliko mjeseci ili se može produžiti na nekoliko desetljeća. Vlasnici obveznica primaju isplatu kamate tijekom trajanja obveznice i dobivaju natrag svoj kapital kada dospije. Kamatna stopa je također poznata kao “prinos”. Prema podacima Udruge industrije vrijednosnih papira i financijskih tržišta, današnja tržišta obveznica vrijede oko 100 trilijuna funti diljem svijeta . Svaka tri mjeseca Ured za upravljanje dugom Ujedinjenog Kraljevstva (“DMO”) objavljuje tromjesečni pregled sažimajući svoje operacije na tržištu novca i novca tijekom danog tromjesečja. Najnoviji tromjesečni pregled je za travanj – lipanj 2022. pokazuje da je u prvom tromjesečju 2022. (travanj – lipanj) 27,5% državnog duga Ujedinjenog Kraljevstva držalo osiguravajuća društva i mirovinski fondovi.

Za clanak o novcu tabela-1

Dana 26. rujna Bank of England dala je izjavu da vrlo pažljivo prati razvoj događaja na financijskim tržištima. U daljnjem priopćenju od 28. rujna, Bank of England (“BoE”) rekla je da poduzima mjere – provođenje privremene kupnje dugoročnih državnih obveznica Ujedinjenog Kraljevstva – za ponovno uspostavljanje urednih tržišnih uvjeta.

https://www.youtube.com/watch?v=mpRSuOYk5A4

Za clanak o novcu 3

Sky News: Bank of England poduzima hitne mjere za smirivanje tržišta, 28. rujna 2022. (6 minuta)

Capital Economics je rekao da koraci BoE-a pokazuju “da će učiniti sve što može da spriječi financijsku krizu”, ali da su britanska tržišta “u opasnom položaju”. Ne bi bilo veliko iznenađenje da se uskoro pojavi još jedan problem na financijskim tržištima.”

Pročitajte više: Bank of England će kupiti državne obveznice Ujedinjenog Kraljevstva u pokušaju da smiri tržišta , Politico, 28. rujna 2022.

Pound Sterling Live napisao je da su brojna izvješća sugerirala da je BoE poduzeo mjere nakon što je rečeno da su mirovinski fondovi Ujedinjenog Kraljevstva bili u nevolji nakon oštrih pomaka u prinosima na tržištima pozlaćenih tržišta.

Američko tržište osjetljivo je na britansko tržište i na njega je utjecalo, napisao je Adam Tooze . Postavlja pitanje sveukupne krhkosti globalnih tržišta duga. Prošlog tjedna potresi su prolazili kroz tržišta državnih obveznica u eurima, uključujući njemačko tržište Bund.

“Grč na britanskom tržištu zahvatio je svijet. EU je osjetila utjecaj. A isto su učinile i SAD. Kao što je primijetio jedan tržišni sudionik: ‘Početkom tjedna vidjeli smo poteze američkih državnih obveznica koji se mogu objasniti samo onim što se događalo u Ujedinjenom Kraljevstvu’.”

 

Profesor Richard A. Werner komentirao je na svom Telegram kanalu:

Kako bi se borila protiv kolapsa funte, koji je posljedica pretjeranog tiskanja novca od ožujka 2020. (što se radi kupnjom obveznica), Banka Engleske najavila je više kupnje obveznica – više tiskanja novca, kopirajući propalu [Europsku središnju banku] priručnik ECB-a.

Uskoro… UK će pristati vezati svoju valutu za američki dolar, po povoljnoj stopi od £1 = $1.

Zatim svi gledaju kada će uslijediti ECB i Švicarska narodna banka (= 1 €). Zemlje eurozone ovdje nemaju riječi jer su prepustile monetarni suverenitet stranoj agenciji koja nije odgovorna niti jednom parlamentu.

 

Prema Adamu Toozeu , mnogo otvorenije nego 2020., užurbane intervencije BoE-a u rujnu 2022. razotkrile su sile koje doista potiču intervenciju središnje banke u trenutnoj distribuciji. “Politika kupnje imovine može izgledati kao… koordinacija monetarne s fiskalnom politikom. Mogu izgledati kao impresivne demonstracije moći središnjih banaka. Ali oni su, zapravo, obrambene reakcije potaknute krizom na grčeve tržišno utemeljenih financija. Ono što je u pitanju nije fiskalna dominacija – središnja banka slijedi vodstvo izabrane vlade – već financijska dominacija.”

Šanse da će hitne mjere Bank of England primiriti tržište koje srlja u provaliju vrlo su male.

 

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal

Chat, grupa 

S Arnom i istinom:

https://t.me/arnasebalj

 

Kanal Arna Šebalj:

https://t.me/+9UdXPCFIV2k4NjY0

 

youtube kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCS_UVM46msLtQSvd46Cd5_A