EK traži promjenu ponašanja Srbije prema Hrvatskoj

0
2425

Srpsko glasilo Kurir divlja u svakoj ŕečenici otkada su objavili sljedeću vijest iz EK; stiglo im je izvješće EK iz Bruxellesa,  vele u glasilu da im Kosovo i obvezni raskid veza s Rusijom nisu jedini uvjet nastavka priče s EU. Nego tvrde da se Srbija ne smije više kao do sad ponašati prema Hrvatskoj, članici EU, ako Srbija želi u društvo zemalja EU.

Danas na tu poruku EK iz Srbije slijedi očekivani odgovor. Ionako iskreno i ne žele u EU nego samo od naivaca iz EU dobivati  novac, kredite i donacije, a sanjaju  o priključenju euroazijskoj uniji s Rusima.

Što znaju u EU o mentalitetu Srba?  Baš ništa, dok god im sipaju novac, a ovi ih rade budalama i ismijavaju kao zadnje naivce.

1995.vidio sam ih u kolovozu te godine uživo na ulicama Beograda kako pate, plaču i kukaju kao zadnji ostaci vojno rasturene i razbijene traktor brigade. Do danas nema promjene u Srbiji prema Hrvatskoj.

“Primitivac nanjuši drugog primitivca na daljinu.
Primitivac uvažava drugog primitivca.
U tom drugom vidi sebe, kao u ogledalu. Vidi grubost koja mu imponira, prostaštvo kojemu se divi, autentičnu bezobzirnost.
Primitivac štuje i uvažava samo načelo sile.
Primitivizam je korov kojeg ima posvuda.
Poput hrđe je, koja se svuda hvata, poput kiseline koja sve nagriza.
Primitivan čovjek vjeruje da je uvijek u pravu, ne priznaje drugačije mišljenje, slijep je i gluh za sve razloge i činjenice.
Primitivizam rađa fanatizam, a fanatizam primitivcima daje novu snagu, snagu barbara spremnih da ruše, gaze, uništavaju.”- F. David .

Odlično je opisao Srbiji. Dugo godina Filip David je živio s obitelji u bloku 29, a ja s mojima u bloku 28 u Novom Beogradu. Dva gradska kvarta dijeli su nekoliko stotina metara i dva mosta, jedan cestovni a drugi pješački most, oba podignuta preko međunarodne auto ceste Beograd – Zagreb.

Srbi su mu 1991. kao Židovu prijetili protjerivanjem iz Srbije zbog Davidovih antiratnih stavova na političkim tribinama u Beogradu i njegovoj javnoj osudi srpske vojne agresije na Hrvatsku.

U Beogradu je Filip David bio blizak s piscem Mirkom Kovačem i slikarom Mirom Glavurtićem. Kad je 1991. Kovač u Domu mladeži u centru Beograda na književnoj tribini javno osudio srpske barbare i rušenje Vukovara, onda je iz zasjede upala na književnu tribinu skupina ludih četničkih šešeljevaca. Šešelj je pepeljarom gađao u glavu Kovača. Sakrio se Šešelj u publici u zadnjim redovima sjedenja na tribini da bi iz daljine mogao gađati tupim i tvrdim predmetima govornike. Nakon tog napada na Kovača za kojega Šešelj nije nikad uhićen niti sudski odgovarao, Kovač je preselio u Rovinj. Tamo je i umro i pokopan 2013.

Slikar Miro Glavurtić Hrvat iz Kotora pisao je političke kolumne iz Beograda za podgorički antiratni tjednik Monitor. Živio je isto u Novom Beogradu u bloku 45 pokraj Save. Srbi su mu stalno prijetili ubojstvom i preselio je u Zagreb početkom 1993. Imao je tad 61 godinu i sad mu je 90 godina. I danas živi u Zagrebu.

Možda iz ovih slikica prošlosti shvatite što je zapravo Srbija danas.

A povijest nas uči uvijek istom obrascu.

Ubojstvo Obrenovića ,   Nikola Pašić je utekao prije atentata u Rusiju i uz rusku logistiku su Karađorđevići ubili kralja Obrenovića kao ruskog igrača.

Obrenovići-  svinjarski trgovci su bili uz Austriju, uz bečki dvor i za Zapad. Karađorđevići su okrenuli Srbiju 1903. ka Istoku. Zato Ukrajinci i danas s pravom viču Srbiji da je Srbija ruska metresa. Srbija je na ruski nagovor i uz Apisovu Crnu ruku i Mladu Bosnu izvela atentat na Ferdinanda u Sarajevu 1914. i izazvala izravno WW1. Srbija je 1941. cijepanjem potpisanog SHS pakta s Njemačkom namjerno otvorila žestoku ratnu frontu na njoj voljenom Balkanu. I treći put su Srbi 1991. kao i 1914. I 1941. pod krinkom izmišljene i lažne Jugoslavije počeli ratni pohod za Veliku Smrdiju. I opet su potučeni i poraženi u ratu i opet s Vučićem kuhaju novi rat. I opet će izgubiti i kmečati i kukati kad dobiju po prstima kao i nakon Oluje 1995.

D. ILIĆ

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal